utveckla på mac - enklast

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

vilken utvecklingsmiljö rekomenderas för en som är sugen på att börja kladda med enkla små program. Huvudsaken är att jag enkelt kan bygga kopplingar till sql-databaser både lokalt och över nätet.

är RealBasic nåt å häng i julgran?

Jag skulle föreslå WebObjects. Trevligt, enkelt att komma igång med och byggt på ett vackert språk (Java).:)

Det beror lite på exakt vad du ska göra. Om du "nöjer dig" med att göra en webb-applikation så skulle jag rekommendera PHP/MySQL. Det är väldigt lätt att komma igång med och det finns läskigt mycket information om just de verktygen i kombination på internet.

Om du vill göra riktiga fristående program så är realbasic bra om lättheten är i fokus. Jag har inte använt det sedan version 2 men jag kan inte tänka mig att det blivit sämre. Java är annars ett helt ok språk men det är ganska meckigt att komma igång med om man inte har grymt mycket tålamod.

REALbasic och sql:
http://www.realbasic.com/realbasic/indepth/sqldatabase.html

I dagsläget trivs jag i Dreamweaver kladdandes med PHP/MySQL, så jag är ute efter att mecka med fristående program (som iofs gärna får kunna ge sig ut på nätet efter data).
För att inte ruttna fullständigt i början behöver jag en smutt WYSIWYGig miljö som RealBasic verkar vara.

Thorman rekommendera Webobjects. Hur är det i sammanhanget? Står det med benen i båda lägren (webbapplikationer/fristående 'riktigta' program)?

Nja... WO är bra på många sätt, men inte nödvändigtvis till fristående applikationer --- det är enkelheten i multitier som lockar mest...

Ska du skriva fristående applikationer kanske WO är mindre lämpligt än mycket annat. Rent generellt skulle jag vilja varna för att välja språk för att det har en trevlig utveckligsmiljö.

Mycket bättre att välja vilket språk du vill lära dig och sedan hitta en bra miljö för att utveckla i just det språket.

Personligen är jag alergisk mot alla språk som heter någonting med basic, jag vet ingenting om just RealBasic, men IMHO brukar språk i basicfamiljen (med VB & VBA *öööööörk!!!* i spetsen) vara tämligen klena.

Bättre att lära sig ett riktigt språk från början, typ Java (som IMHO är ett bra 'nybörjarspråk' såväl som kraftfullt och elegant) eller någonting ur C-familjen (undvik ren C och välj t.ex. C++ eller Objective-C).

Om detta innebär en högre tröskel? Självklart. Jag förespråkar ju OOP framför en procedurell approach, så ett nytt sätt att tänka ingår...

Jo du har naturligtvis rätt. Men om man får fega lite så kanske det finns en hyfsat förlåtande miljö att mecka java i. typ någon visual-java-studio-eller-liknande-variant eller innebär det per automatik att potentialen är duktigt omskuren?

Alltså: finns det verkligen ingen kompromiss mellan äkta kodknackande och WYSIWYGig RAD(?)-miljö?

(OOP är för mig fortfarande ett begrepp som jag endast ibland i korta stunder av insikt anar essensen av. Jag har till och från i några års tid jobbat på ökad insikt i ämnet... ...nej, förklara inte, jag har böckerna - jag läser dom sen...)

Citat:

Skrevs ursprungligen av David Slättne
Alltså: finns det verkligen ingen kompromiss mellan äkta kodknackande och WYSIWYGig RAD(?)-miljö?[/B]

När du säger WYSIWYG vad menar du då? Menar du uppbyggnaden av UI eller av själva programmet?

Om du menar det första alternativet så har du ju apples egna utveklingsvertyg, som fungerar med flera språk, tex: C++, java... Annars finns ju SunOne studio till java, tror det finns till OS X. Har bara använt det på Wintell

Men om du menar det senare så finns det ett par alternativ men alla är dyra och hyggligt specialiserade. Tex: Simulink - bräkningar, LabVIEW - mätning, beräkning....

/Linus
[Edit] SunOne studio finns bara till Wintell

Senast redigerat 2003-04-16 10:59

jag menade med mitt slarviga uttryck det första alternativet.

Ingen som föreslår Director? Mycket WYSIWYG, peka-och-klicka-byggande, och så Lingo för att göra nåt vettigt. Databaskopplingar vet jag inte hur man gör med det, men jag vet att det finns det som gör det.

  • Oregistrerad
  • 2003-05-03 14:38

Själv började jag med C++ för att senare lära mig java. Efter det har jag testat på allt från Obj.C till Prolog.

Haskell är ett trevligt språk om du är matematiskt laggd men man får ha tålamod innan man får sakerna att fungera, men när de fungerar så är det till 99% rätt.

Som nybörjar språk tror jag på java som väldigt bra, där är ingen minneshantering att tänka på vilket jag ser som en storfördel för nybörjare. Har testat lite AppleScript och det varkar trevligt också t ex för nybörjare. Dock vet jag inte om det är riktigt det du är ute efter, för du kan ju redan PHP och sånt.

Fast finns ju applescript studio eller vad det heter så hade ju gått att använda om inte annat.

1
Bevaka tråden