Skapa en DVD-skiva av AVI-filer?

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • International user
  • 2007-04-18 00:15

Hej... när jag importerar filmer från min Fuji digitalkamera så lagras filmerna som avi-filer på datorns hårddisk. Har t ex en 60 minuters konsert på en fil som jag filmade förra veckan. Nu undrar jag: Vilket är det snabbaste och enklaste sättet att bränna dessa på en DVD-skiva och spela på en helt vanlig och enkel DVD-spelare? När jag använder iDVD så går det jättelångsamt att koda filerna (flera timmar, det är segt och tar mycker processorkraft). Det blir fint med menyer och sånt men jag vill bara kunna spela upp filmerna på TV:n, inget annat. Har inget behov av menyer eller liknande. Vilket program behöver jag och vilket DVD-format bör jag köpa? Jag har en DL superdrive... Som vanligt är jag tacksam för svar!

  • Avstängd
  • Stockholm
  • 2007-04-18 00:39

Toast.

Kan din dvd-spelare klara andra format än "vanlig" dvd? Brukar i så fall stå "DivX" eller "Mpeg4" på apparaten.

För standard-dvd får du nog stå ut med den långsamma kodningen då spelaren inte förstår något annat format.

Annars kan du gå via Toast Titanium (http://www.roxio.com/enu/products/toast/titanium/overview.html) och välja DivX-disk för att få en skiva officiellt kompatibel med dvd-spelare med divx-funktion. Kostar pengar men är värt varenda spänn om du bränner en del.

Annars är det ju bara att bränna en cd eller dvd med filerna som dom är direkt från Finder och stoppa in i dvd-spelaren och köra. Se till att filändelserna är mpg eller avi så brukar det gå bra. Detta förutsätter förstås att dvd-spelaren har inbyggt stöd för aktuella codecs. Men det är ju billigt att testa.

Ett tips är att skippa alla åäö i filnamnen, hålla dom korta (8+3 tecken) och börja med ett prefix (01, 02, 03 etc) så att det blir lät att välja filerna vid uppspelning. Full info kan du ge på skivomslaget.

Alla spelare klarar numera både DVD-R och DVD+R, men traditionellt har DVD-R varit standard för DVD-film. Undvik CD/DVD-RW då vissa spelare har problem med dessa format. Tomskivor är ändå så billiga att det inte är värt besväret att "fylla på" skivor efter hand.

Vad gäller fabrikat kan du kolla den här guiden: http://www.digitalfaq.com/media/dvdmedia.htm Eller sammanfattat: kör på TDK eller Verbatim. DVD Media Inspector kan du ladda ner längst ner på denna (japanska) sida: http://homepage.mac.com/raktajino/dvdmediainspector/dvdmediainspector.html. Programmet är på engelska.

  • Medlem
  • International user
  • 2007-04-19 19:04

Tack Johan, ska kolla hur jag kan fixa detta... tackar så mycket!

1
Bevaka tråden