Nya intel-processorer

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Läst på

http://macnytt.se/news/10150

"Intel förbättrar sin motsvarighet till PowerPC:s Velocity Engine (AltiVec) med mera. Nya familjen Penryn bjuder på massor med godis!

Nyss gick Intel ut med ett pressmeddelande där man redogör för en hel del nyheter i processorer som snart skall ut till kunderna. Bland nyheterna finns den spännande nyheten SSE4.

De nya processorerna bygger alltså vidare på de Core-processorer som processorjätten rullat ut senaste dryga året. Nu tar man klivet och använder 45 nanometers tillverkningsprocess. Nya familjen processorer kallas "Penryn". Kanske kan vara värt att lägga namnet på minnet.

Först och främst avslöjas att i denna familj kommer det bland annat ingå en quadcore-Xeon, en dualcore-Core, en quadcore-Core och en "bäbar" dualcore-Core.

Vidare avslöjas att kommande quadcore-Core2:an kommer bestå av hela 820 miljoner transistorer på en 107 kvadratmillimeter liten yta.

Lika träffsäkert som att TV visar Kalle Ankas jul på julafton och Grevinnan och Betjänten på nyårsafton avslöjas det att mobila Core 2:an kommer få "strömsparfunktioner". Intel helt otippat va?

Den största nyheten är nog ändå instruktionsuppsättningen alternativt sett beräkningsenheten SSE4. SSE4 är en vidareutveckling av det som en gång i tiden var MMX. För 10 år sedan (1997) kom Pentium MMX. Intel var inte nöjda med MMX och införde SSE i Petium 3 (1998). Därefter kom SSE2 i Pentium 4 (2001). Sedan dröjde det till Prescott-versionen av Pentium 4 (2004) innan SSE3 kom. SSE3 finns i de nyaste Pentium 4, Pentium D, alla Core och nyaste Xeon. SSE3 vidareutvecklades lite smått senare till SSSE3 och den finns i Core 2 och i "Mac Pro"-Xeon (51xx-modellerna). Nu är det alltså dags för SSE4.

För stationära datorer och servrar kommer det ut processorer på över 3 GHz. Dualcore-modellerna kommer ha upp till 6 MB L2-cache medan Quadcore-modellerna kommer ha upp till 12 MB L2.

Efter Penryn kommer familjen Nehalem men för denna avslöjas det inte särskilt mycket detaljer. Förmodligen innebär det liknande utbud som Penryn men med märkbart ökad prestanda.

Snabb sammanfattning: Apple kommer att kunna släppa en hel del nya fartmonster kommande åren. Dagens Mac Pro kommer att stå sig hyfsat bra även om de kommande modellerna kommer att käka dagens version till lunch! "

Nån som har nån aning om när dessa kommer ut på marknaden, och när Apple kan tänkas stoppa dem i sina maskiner?

Ursprungligen av Anders Båth:

Nån som har nån aning om när dessa kommer ut på marknaden, och när Apple kan tänkas stoppa dem i sina maskiner?

"Intel Corporation will begin producing its next-generation Penryn family of processors in the second half of this year."

http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20070328fact.htm

Intressant, ska bli kul att se vad de går för Själv tuffar jag på med en singelkärnig propp fortfarande, vad gammalmodig jag är alltså...

1
Bevaka tråden