Desktop DUO & ExpressCard för MacBook Pro

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag har under en dryg månad använt en Cupertino Desktop DUO och en DUO-R låda med ett SATA II ExpressCard 34.

Desktop DUO hårddiskchassi
Chassit är kompakt och tar liten plats på skrivbordet. Diskarna sitter i slädar som gör att man väldigt enkelt byter diskarna. Kvalitetskänslan är påtaglig i plåtdetaljerna. Det har använts rejäl plåt i diskslädarna och i chassit och passningen på plåtdetaljerna är mycket bra. Det som drar ner intrycket är plastdetaljerna som tyvärr är rätt fula och ger intrycket av att vara hafsigt formgivna och gjutna.

Fast efter några år som macanvändare kanske man blivit lite bortskämd med detaljfinishen och har rätt höga krav innan man tycker det känns snyggt. Vikten hamnar på ca 2,8 kg komplett med laddare och diskar. Chassit står stadigt i plastsockeln som har bra gummitassar.

Hur man ska placera sin låda är inte så självklart, man ser ju enkelt vad som är framsida och baksida, men det finns tyvärr ingen logik i vad som passar som vad visade det sig. Framsidan är i mitt tycke ingen framsida, det är framförallt baksidan man vill koma åt att pilla på, det är där sladdarna kopplas in och det är där strömbrytaren sitter. Hade de bara satt indikatorlamporna där också så skulle det kunnat vara den självklara framsidan.

Både DUO och DUO-R-lådan har alltså strömbrytaren på baksidan av chassit (se bild 1).
Jämte strömbrytaren på DUO-R-lådan sitter switchen för att byta raid-läge. Detta gör att man av misstag kan flippa över från RAID-1 till RAID-0 innan man startar, vilket innebär att man har förlorat sin data! Jag har lyckats med detta en gång, men som tur var så hade jag inte hunnit lägga in något som jag inte redan hade backupat på diskarna.

Fläkten på DUO-lådan låter som om den jobbar med konstant varvtal oavsett temperaur, i varje fall har jag inte lyckats pressa den till att varva upp, eller ner.
DUO-R-lådan däremot verkar ha problem med styrningen av fläkten, då varvtalet ökar och minskar om vartannat hela tiden, oavsett hur mycket diskarna jobbar..
Luftströmmen blir faktisk ljummen, så fläkten där i DUO-R nytta, men varvtals-ändringarna gör ljudet irriterande. Detta kanske kan bero på diskarna som används. Jag har bara testat med mina Western Digital. I vilket fall så upplever jag DUO-lådan betydligt tystare, även om den hörs så irriterar den inte på samma sätt som DUO-R.

SATA II ExpressCard 34
Kortet använder drivrutiner från Silicon Image med vilka det fungerar i både OS X och Windows XP.

ExpressCard-platser tycks generellt har en halvtaskig passning och sitter bara snäppet bättre än Firewire400-kontakter. Datorn och chassit bör alltså stå stilla för att inte riskera att man plötsligt tappar kontakten med disken. Den enda kontakt som lämpar sig att sitta i medan man till exempel har datorn i knät i soffan eller fåtöljen är väl USB som sitter ganska bra och motstår lätta ryck i sladden. Men USB 2 inbjuder inte direkt till att användas som anslutning för utrymme för filer man arbetar med. Så av det användbara jag testat så sitter ändå ExpressCard34 säkrast, utan att för den sakens skull sitta bra.

Tyvärr går det inte att boota OS X från expresscardplatsen i min MacBook Pro.
Detta beror på att MacBook Pros ExpressCard-plats inte startas upp innan datorn bestämmt sig för vilken disk den ska starta ifrån.
För att kortet ska startas tidigare och tillåta boot krävs EFI-drivrutiner. Några sådana drivrutiner har inte Silicon Image fixat, men man kan ju hoppas att sådana dyker upp i framtiden.

Jag har bara hittat en riktig bugg. Det är lite vanskligt att mata ut kortet och mata in det igen. Med de senaste drivrutinerna, som Silicon Image lade upp i slutet av december, blev det bättre, men det har hänt även efter, att datorn får rullgardin och man tvingas starta om då man matar in kortet en andra gång utan omstart emellan.
Det finns en till, även om den är rätt harmlös: När man har matat in kortet så dyker det upp en symbol i meny-raden, det är där man stänger av kortet.
Här identifieras inte kortet som ett ExpressCard utan som ett PCCard. Det skiftar dessutom mellan att visas som okänt kort eller SATA-kort (se bild 2 och 3). Detta spelar givetvis ingen roll överhuvudtaget, bara en sådan grej som jag inte tycker borde finnas och som antagligen är lätt fixat.

Jag jobbar huvudsakligen med CAD på min mac, och tvingas tyvärr göra detta i Win XP med Boot Camp. Jag har därför störst behov av att disken kan läsa in många små filer snabbt. Detta gör både DUO och DUO-R i rasande fart. Dessutom ger DUO-R-lådan mig möjligheten att ha min data tryggt speglade på två diskar.
Nytta av att skyffla stora filer snabbt har jag i princip bara när jag redigerar filmsekvenser från animering inför t.ex presentationer. Detta gör jag i OS X och med iMovie, och det går såklart otroligt mycket snabbare än med den interna disken i min MBP, men jag upplever den även snabbare än vår FW800-disk (500GB Lacie).
FW800 är snabbt, men i teorin ska SATA II/ExpressCard vara bra mycket snabbare.

Jag har så klart gjort ett antal benchmarks med programmet Xbench.
Xbench är kanske inte känt för att vara det mest tillförlitliga programmet, testresultaten varierar en aning gång från gång man kör ett test, och är så klart till stor del beroende av vilken typ av hårddiskar som använts. Därför har jag försökt att ange ett representativt resultat utifrån en serie tester:
Typiska värden ser ut ungefär så här med de diskar jag har använt (320GB Western Digital Caviar RAID Edition 16 MB Cache 7200 rpm):

DUO-R-lådan
I RAID 0:

I RAID 1:

DUO-lådan

Sammanfattat tycker jag att hastigheten på hela linan verkar bra, och det känns motiverat att uppgradera diskarna till något snabbare.

Mer info: http://www.cupertino.se/reseller/

Senast redigerat 2007-02-15 22:15
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2007-02-14 20:25

Varför visar du inte hur de ser ut framifrån?

Tyckte den var ful ju
Här är ett foto framifrån:

I orginalstorlek:
http://hem.g5.se/m/front_full.jpg

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2007-02-14 22:28

Hugaligen.

Inte för att jag förstår vad det är för något, men fula var de. Väldigt fula.

 • Medlem
 • Huddinge
 • 2007-02-14 23:10

Inget som ska stå i närheten av en Mac.. men verkar bra iaf. Om man bara skulle kunna gömma undan det hela så.

Med baksidan mot mig står jag ut.

De framstår som trevligare när man "lärt känna" dom lite, här kommer skönheten från insidan

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2007-02-15 08:56

Angående de problem du har med rullgardinen osv., vad körde du för Express/34 kort? Firmtek eller Sonet? Jag har båda och upplever Sonet som mer stabil. Vid en högst ovetenskaplig test med SpeedTools var den också märkbart snabbare i överföringen än Firmteks kort men det kan kanske bero på att både min Lacie TwoBig 1TB och Sonet använder sig av SI.

Det där med halvtaskig koppling låter lite konstigt. eSATA kontakterna sitter ju som berg på mina Express/34 kort i alla fall. Firewirekontakterna sitter ju löst i jämförelse. Däremot kan Express/34 sloten ställa till med problem eftersom den har en sån där "tryck in-lås-tryck in-skjut ut" variant. Dvs. applicerar man att inåtgående tryck mot ett Express/34 kort som sitter inne i MBP så kommer den att åka ut när trycket avlägsnas. Mao: eSATA anslutningen förlorar kontakten med datorn... Det är ju bara att se till att inte ha massa papper och böcker i närheten av kortet. Dessutom, med en extern hårddisk i hasarna lär man väl knappast flytta på disken?

Kortet har "inget" märke, dvs. det refereras inte till någon tillverkare varken på kortet eller kartongen. Kortet använder SI drivare.

Flyttar diskarna gör man ju inte, men väl datorn om man har den på magen eller i knät då man ligger i soffan eller sitter i fåtöljen. Då har jag alltså diskarna på bord bredvid.
Jag har provat en polares ExpressCard för FW, och det satt lika "illa".

Men visst, står båda på skrivbordet är det inga problem.

Kanske bara är jag som har problem att fatta och om det är så, så ber jag om ursäkt för det men det är lite jobbigt att behöva läsa nästan halva recensionen utan att fatta vad det är ni skriver om, och när man väl gör det då är det bara för att man råkar veta vad RAID handlar om. Tror att det finns rätt många på denna sida som inte kan det och slutar läsa rätt snabbt.

Vet att det står något om diskar också men man kanske skulle börja recensionen med att nämna att det är ett hårddiskchassi.

Jaja, det va bara vad jag tyckte. Ha det bra.

 • Medlem
 • Malmö
 • 2007-02-15 18:58

Jag förstår inte heller vad det är för någonting så jag misstänker att det inte är något jag behöver. Men att döma av bilderna verkar det å andra sidan inte vara nån förlust.

 • Medlem
 • Gävle
 • 2007-02-15 19:22

Tack för en bra recention, jag tycker inte det var något problem att förstå vad det handlar om. Men så har jag också ett Cupertino QuadRack Infiniband till min server med 4 500GB diskar i. Mycket trevligt. Har funderat på om jag skulle investera i en Desktop DUO till skrivbordet. Att dom är fula gör inget, det är som en Peze, det är insidan som räcknas (om det är linux på den )

Jag har motsvarande modell för FW800 och den låter tamejfaen konstant, och HÖGT. Mycket irriterande.

Ursprungligen av Joacim Melin:

Jag har motsvarande modell för FW800 och den låter tamejfaen konstant, och HÖGT. Mycket irriterande.

Fixar din att boota datorn? Funkar det med Boot Camp?

Aldrig testat någotdera. Använder den inte för den låter för mycket. Om nån vill köpa den billigt så kan denne höra av sig.

Senast redigerat 2007-02-15 23:46

Test eller reklam?

Apropå designen; varför försöker de ens om de inte kan. Bättre med en fyrkantig låda utan några ornament än denna alien....

Ursprungligen av Ofla:

Jag förstår inte heller vad det är för någonting så jag misstänker att det inte är något jag behöver.

Förtydligade lite för ett tag sen.

Ursprungligen av DeeJam:

Test eller reklam?

Test, jag har inget med försäljning av den här att göra.

Ursprungligen av Leftrustle:

Apropå designen; varför försöker de ens om de inte kan.

Ja man undrar ju. De har fler produkter med samma "look", så jag antar att det finns dom som gillar utseendet. Men de är inte direkt ensamma om att inte haka på "nutida"-formspråk. Datortillbehör har släpat efter ganska kraftigt, även om det finns undantag.

 • Medlem
 • International user
 • 2007-07-01 12:40

Nån som har testat Macline Expresscard eSata2? Är som sugen på en sån.

Ursprungligen av c5j:

Nån som har testat Macline Expresscard eSata2? Är som sugen på en sån.

En personlig gissning är att en mängd kort (inklusive detta) från olika "varumärken" kommer från samma tillverkare i Taiwan. Med andra ord: det skiljer nog extremt lite mellan olika modeller förutom att namnet på lådan och eventuellt drivrutinsversionerna.

1
Bevaka tråden