Hur påverkas macanvändare av HD Photo?

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Lysekil
  • 2007-02-10 19:52

Microsoft lanserar i och med Vista, ännu en gång, ett nytt filmformat som dom hoppas ska ersätta Jpeg.

http://www.nyteknik.se/art/48906

Tror ni dom kommer ha någon framgång? Och hur påverkas Macanvändare av att Microsoft kanske kommer stå för det ledande filformatet för foto? Tycker ni det behövs något bättre än JPEG? RAW finns men dessvärre är dessa stora, tunga filer. HD Photo ska enligt Microsoft vara häften så stora som jpeg.

HD Photo kommer inte att ersätta jpeg. Åtminstone inte så länge de behåller sina nuvarande licensregler. Om det var helt öppet så skulle det kanske lyckas, och då skulle det inte heller vara några större problem att använda det utanför Windows.

  • Avstängd
  • Stockholm
  • 2007-02-10 21:42

Om kameratillverkarna går över till detta nya format så kommer snart alla plattformar och mjukvaror att pynta licenspengar till MS som blir ännu större och rikare.

Om inte kameratillverkarna bryr sig om denna nyhet så kommer detta filformat för bilder att bli ännu ett format i den uppsjö av format som redan finns. Ett nytt val kommer att dyka upp i Photoshops långa gardin för val av format när man sparar. That's it.

Prognos? Jag har egentligen ingen aning, men om detta var Solvalla så sätter jag pengarna på att MS nya format blir en flopp. Varför?
1. Licensieringen.
2. Det finns inget behov - jpeg duger mer än väl för nästan alla människor och användningsområden. En fin jpeg är bättre än vad någon skrivare för dödliga ändå fixar att printa ut - och framför allt bättre än vad någon tabloidpress kan trycka. Proffsen kör raw och grafiska industrin kör 8/16/32-bitars tiff.

Se vad som hände med jpeg2000. Tips: Om ni vill att framtidens generationer ska kunna öppna era bildfiler - kör jpeg eller tiff (raw kan ni glömma - det är färskvara för inhämtning av information).

Hallelujah.

1
Bevaka tråden