<img src="http://www.headphone.com/productphotos/large/..." width=300>

Jag har under rätt lång tid testat olika hörlurar för iPod.se och också trängt in i audiofil-världen en smula. Där pratas ofta om hörlursförstärkare och vad de kan göra för ett par hörlurar. Det gjorde mig nyfiken.

Därför kontaktade jag Headroom, som säljer många olika hörlurar och hörlursförstärkare. De skickade mig deras nya hörlursförstärkare Total BitHead med några lurar som de ansåg passande.

Jag har tidigare testat deras BitHead, men med lurar som jag inte upplevde någon skillnad i ljud med. Därför bidrog HeadRoom nu med passande lurar så att ljudskillnaden tydligare skulle kunna upplevas.

I lådan fanns fyra olika hörlurar:

Grado SR60. En klassisk lur som jag tidigare testat. I USA är dessa hörlurar väldigt billiga, men på grund av Grados skumma globala prislista är lurarna mycket dyrare i Sverige.

SR60 är fullständigt öppna och supraaural, det vill säga att lurarna ligger uppepå öronen. Det gör att man efter någon timme börjar få ont i öronen.

Ljudet är mycket trevligt, precis som tidigare. Klart och kraftfullt ljud som känns jämnt över hela registret.

<img src="http://messe.harmony-central.com/Musikmesse05..." width=200>

Sennheiser HD201. Sennheisers billighetslur, ligger på runt 200 kronor. Otroligt prisvärd, en klockren lur att börja med när man vill prova på lite bättre hörlurar. Tyvärr var bågen på lurarna för kort för mig, jag har ganska stort huvud. Detta gjorde att jag inte lyssnade på lurarna under längre tider.

Luren är sluten, den dämpar alltså yttre ljud. Inte jättemycket, men en del. Den är också circumaural, det vill säga att den ligger runt öronen. Den har rätt lång sladd vilket är bra om datorn eller iPoden är långt bort, men dåligt om man har den nära eller vill gå ute och gå med iPoden.

<img src="http://img2.zol.com.cn/product/1_280x210/705/...">

Sennheiser HD 280 Pro. En större lur med rätt kraftigt strömåtgång (64 ohm). Circumaural och slutna lurar. De trycker på ganska hårt runt öronen och dämpar på detta vis ut ljud från omvärlden. Sladden är snurrad och rätt opraktisk.

Fet bas utan att vara överdriven. Klart och tydligt ljud med stor rumskänsla. Tyvärr ser man ut som en riktig mupp när man använder dessa lurar, de står ut från öronen på ett sätt som omöjliggör offentlig lyssning.

Det går hyfsat bra att ha dessa lurar under lite längre tid, även om de trycker på ganska hårt så trycker de direkt på själva huvudet och inte på öronen. Därför blir det inte lika tröttande. Med dessa lurar kan man få en riktigt skön basupplevelse.

<img src="http://www.nusystems.co.uk/images/products/me..." width=200>

AKG K26p. Slutna och portabla lurar - utmanare till Koss Porta Pro. Dessa lurar är små, nätta och ihopfällbara med fet bas. De är slutna, vilket innebär att du kan brassa på stenhårt på bussen eller tåget utan att förstöra för dina medpassagerare. De dämpar också ut något av ljudet som vill in.

Det finns tyvärr ett stort problem med dessa lurar: Diskanten. Den är mycket dålig, känns som det ligger något över lurarna. Om man använder treble booster på iPoden funkar det dock hyfsat.

Trots diskantproblemet har jag använt de här lurarna rätt mycket. Det är härligt med fet bas, och lurarna är små och trevliga att ha att göra med. Även fast de ligger utanpå öronen kan man använda dem ganska länge utan att tröttna.

Nu då över till själva förstärkaren. Total Bithead kan drivas med USB eller fyra AAA-batterier. Som USB-källa kopplar den förbi din dators ljudkort och detta ersätts då med det kort som finns i förstärkaren. Det finns något som kallas "audio image processor" som hjälper till att ge dig en mer verklig bild när du lyssnar genom hörlurar genom att ljudet delas upp i flera "sektorer" istället för bara höger och vänster kanal. Det finns också en nivåväljare som är bra att använda om du har till exempel lättdrivna hörlurar och inte vill få för hög volym. Då väljer du det låga läget. Om du har tungdrivna lurar använder du det höga läget där förstärkaren ger mer kraft.

Jag provade till exempel sennheiser hd 280 pro med förstärkaren och min iPod. Lurarna funkar även utan förstärkare, även om det kan behövas att ljudet låses upp med GoPod för att kunna få ut maximal volym. Tillsammans med förstärkaren blir ljudet djupare, mer definierat, mer kraftfull. För en större lur och en iPod är en förstärkare en bra idé.

Min generella upplevelse av ljudet med Total Bithead är att det blir klarare och mer definierat. Basen blir tydligare och starkare. Rumskänslan blir tydligare. Det gäller för alla lurar men störst skillnad känns när man använder HD 280 pro först utan iPod och sedan med.

När det gäller de andra lurarna är den upplevda skillnaden inte så stor. Den finns där men ligger bra nära gränsen för placebo. Jag har känt ett behov av att göra blindtest och då är det helt enkelt inte så stor skillnad.

För dig som har ett par riktigt tungdrivna lurar och vill använda dessa med din iPod är Total Bithead ett bra val. Särskilt om du har ett dåligt ljudkort och vill uppleva bra ljud vid din dator.

Total Bithead passar bäst för lurar som HD280 Pro och andra lurar i den storleken. Om du använt de lurarna under en tid och vill utforska dem mer kan Total Bithead vara en bra investering. Då är du bekant med ljudsignaturen och kan känna skillnaden och fortsätta utforska lurarna.

Med ett par större lurar och Bitheaden kan man ha med sig fett ljud överallt. Det är som att ta med en hemstereo men såklart ungefär 100% mer portabelt. Packa ned dina feta lurar, iPod och förstärkare och knalla iväg. Hitta en skön plats, kanske i naturen eller på ett fik eller någon annanstans. Slå dig ned, packa upp och njut av hemstereokvalitet på ljud i en ny och spännande miljö.

Vad det gäller de mindre, mer lättdrivna lurarna ligger som sagt ljudförbättringen inom ramen för placebo. Men samma sak här, om du har ett par lurar av bättre kvalitet och vill utforska ljudet, varför inte prova? Den tid jag har spenderat med Total Bithead:en har inte direkt varit tråkig... (Hur låter det egentligen? Är ljudet bättre? Vad är bra ljud?) Det har varit en spännande resa och det är det som audiofili går ut på, utforska nytt och bättre ljud och utveckla sin smak för ljud.

Det här är en dyr produkt, men för dig som vill satsa på bra ljud i ett par större lurar är det såklart värt det. Headroom är kända för bra service och bra kvalitet, vilket jag också upplevt i min kontakt med dem.

Ett litet aber kommer dock för det mystiska störljudet. Jag upplevde det med den gamla förstärkaren jag hade och det yttrade sig helt enkelt som ett störande ljud vid användande av USB-kontakten. Det försvann helt plötsligt och under en lång tid kunde jag använda förstärkaren utan problem. Nu är dock störljudet tillbaka med ännu större kraft än tidigare.

HeadRoom har inte kunnat diagnosticera detta fel.

Sammanfattning:
Total Bithead är dyr. Den ger mest effekt för tungdrivna lurar. Om du har finare lurar eller helt enkelt vill utforska dina lurar är denna produkt värd sitt pris.

För dig som vill göra en resa in i bra ljud och öva öronen - köp!

Tack till HeadRoom för lån av lurar och förstärkare. Total Bithead kostar 199 dollar.