Sony Ericsson Clicker

Tråden skapades och har fått 23 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<CENTER><A HREF=http://99mac.se/forum/showthread.php?s=&threadid=20712><IMG BORDER=0 SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker7.jpg></A></CENTER>

Med hjälp av några enkla medel kan din mobiltelefon från Sony Ericsson förvandlas till den kanske mest avancerade fjärrkontrollen som finns. Sony Ericsson Clicker låter dig styra näst intill samtliga funktioner på din Mac. De medföljande funktionerna låter dig bland annat spela upp låtar i iTunes, styra DVD-spelaren, bläddra fram och tillbaka i dina Keynote- eller PowerPoint-presentationer. Behöver du kunna fjärrstyra andra funktioner så går det mycket enkelt att koppla samman fjärrsyrningsprogramvaran med olika Apple Script. Utöver en Bluetooth-försedd mobiltelefon från Sony Ericsson behöver du en Bluetooth-mottagare till datorn, samt Salling Softwares Sony Ericsson Clicker 1.0.

Utrustning
För att kunna installera Sony Ericsson Clicker erfordras senaste versionen av Mac OS X 10.2.4. Har du någon av de senaste Macarna från Apple, så har du med största sannolikhet redan ett inbyggt Bluetooth-chip i datorn. Äldre Macar måste kompletteras med en extern Bluetooth-adapter. Under testet användes D-Link Bluetooth DBT-120 (Testad av 99mac den 1:a februari 2003 men även ?BlueSmart?-adaptern (Testad av 99mac den 12:e november 2002 bör fungera lika väl. Utöver detta behöver du också en mobiltelefon. Modellerna som är kompatibla med programvaran är för närvarande Sony Ericsson T68i eller Ericsson T68, R520m eller T39m. Under detta test provades både en Ericsson T68 (uppgraderad med T68i-mjukvara), samt en Ericsson R520m.

Installation
Installationen den nödvändiga Bluetooth-adaptern är mycket enkelt. Tack vare det inbyggda stödet för Bluetooth i Mac OS X behövs inga drivrutiner. Adaptern kan (utan att datorn behöver stängas av) pluggas in i första bästa USB-port. Så fort du pluggat in adaptern kommer datorn att känna igen den nya enheten. Nya inställningar för din Bluetooth-adapter kommer automatiskt att dyka upp i Systeminställningarna. För att använda Sony Ericsson Clicker behöver du dock inte bry dit om detta, det räcker med att trycka in adaptern i USB-porten och därefter installera programvaran. Programmet som väger ca. 778 kilobyte i nerpackat format finns att ladda ner från Salling Softwares hemsida. Den begränsade demoversionen tillåter dig prova 30 st. "klick", varefter programmet måste registreras. Det finns ingen automatisk installationsprogramvara, men installationsprocessen är trots det mycket enkelt. Du "drar" helt enkelt in en mapp med programminnehållet till en speciell inställningsmapp på din hårddisk. När detta genomförts kommer ett nytt inställningsalternativ dyka upp längst ner i Systeminställningarna. På själva mobiltelefonen behöver ingen installation genomföras. Menyerna med vars hjälp din dator kan styras installeras automatiskt när du använder programmet.
Efter installationen av programvaran, måste datorn och mobiltelefonen parkopplas. Detta genomför du genom att först aktivera att telefonen ska vara sökbar för Bluetoothkommunikation. Du finner dessa inställningar under kommunikation i mobiltelefonens meny. När detta är gjort klickar du på "Select device" i inställningsmenyn för Sony Ericsson Clicker, ett nytt fönster där du kan parkoppla de två enheterna dyker upp. Vid parkopplingen anger du en valfri kodnyckel i datorn, som du sedan också ombes mata in i mobiltelefonen, för att verifiera din behörighet. När parkopplingen lyckas, så måste Clickerprogrmvaran aktiversas. Detta genomförs genom att du klickar på "Publish". I och med detta kommer de nya fjärrstyrningsmenyerna skickas till telefonen. Dessa dyker upp under kommunikation -> tillbehör.

Möjligheter
I princip finns det möjligheter att styra de flesta funktionerna på Macen. Sony Ericsson Clicker använder sig av så kallade Apple Script, som Apple introducerade redan i version 8.5 av Mac OS. Scripten är relativt enkla att skriva själva, och Apple tillhandahåller även verktyg för ?inspelning? av olika arbetsmoment. Ett stort antal färdiga script finns att ladda ner från diverse sidor på Internet. Apple har själva utvecklat en del specialskrivna script avsedda att användas direkt med Sony Ericsson Clicker. De förinställda scripten som medföljer är uppdelade i fem områden; iTunes, DVD Player, Keynote, PowerPoint samt System. I iTunes kan de vanliga funktionerna så som play/pause, nästa spår, föregående spår, volym, visa spår väljas. I PowerPoint och Keynote går det att starta bildspelen, samt växla bild både framåt och bakåt. Ytterligare script finns dock att ladda ner från nätet. I System-menyn finns endaste ett alternativ i som standard, nämligen en funktion för att ta skärmbilder.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker4.jpg>

En annan intressant funktion som Sony Ericsson Clicker erbjuder är den så kallade "Proximity Sensorn" - närvaro avkännaren. I princip bygger denna funktion på att programvaran känner av om du är i närheten av datorn eller inte. Hur kan detta vara möjligt? Jo, det förutsätter givetvis att du tar med dig din mobiltelefon när du lämnar din dator. Programvaran känner av att Bluetoothförbindelsen bryts, och ett valfritt script kan per automatik aktiveras i din dator. När du återigen kommer i närheten av din Mac (täckningen för Bluetooth-utrustning av denna typ är ca 10 meter) kan ett nytt script aktiveras. I Sony Ericsson Clicker finns det förinställt att musiken du spelar i iTunes ska pausas när du lämnar området, när du återigen kommer tillbaka så börjar musiken automatiskt att spela igen. Du kan även här låta vilket script som helst aktiveras när du lämnar rummet. Varför inte låta din status i iChat automatiskt bli "borta" när du lämnar rummet, när du återigen kommer in så blir statusen automatiskt "online" igen. Denna närvaroavkänningsfunktion fungerar inte med alla Bluetooth-adaptrar, men D-Link adaptern som användes under detta test fungerade utmärkt. Utvecklaren av Sony Ericsson Clicker rekommenderar att man använder den senaste drivrutinen för adaptern, samt att mjukvaran i mobiltelefonen relativt ny.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker1.jpg>

Slutsatser
Sony Ericsson Clicker är ett otroligt smart program. Personligen tycker jag det är hur grymt som helst att man, med hjälp av en helt vanlig mobiltelefon kan styra datorn. Programvaran är nog allra mest användbar för dig som håller presentationer, med videoprojektor och din bärbara Mac. Har du redan en av de kompatibla mobiltelefonerna, så behöver du endast göra en minimal investering för att kunna styra din dator helt trådlöst under presentationen. Fördelen med att fjärrstyra Macen via Bluetooth, i jämförelse med vanlig IR-fjärrstyrning, är att fjärrkontrollen (i detta fall mobiltelefonen) inte behöver ha "fri sikt" till själva mottagaren. Detta medför att du kan vara betydligt rörligare, och mer naturlig under själva presentationen. Programmets styrka är att den inte har några begränsningar för vad som är möjligt att styra i datorn. Allt som kan automatiseras med hjälp av Apple script, kan också styras från mobiltelefonen. En svaghet med den aktuella versionen av programmet är dock att muspekaren inte kan styras. Denna funktion kommer förhoppningsvis att finnas i kommande versioner av Sony Ericsson Clicker.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/clicker/clicker2.jpg>

Betygsättning
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>
En klockren 5:a! För 9 dollar har du en fullständig fjärrkontroll.

Omdöme
+ Hög imponeringsfaktor
+ Billig investering om man redan har en telefon från Sony Ericsson
+ Obegränsad funktionalitet
- Dyr investering om man inte har en telefon från Sony Ericsson
- Det går inte att styra muspekaren

Utvecklare: Jonas Salling, Salling Software
Beskrivning: Mjukvara med vars hjälp Macen kan fjärrstyras från mobiltelefonen
Pris: $9.95 (en begränsad demoversion finns för gratis nerladdning och utprovning)

Länkar
Sony Ericsson Clicker

Scriptsamlingar
Apples script, till iTunes, Keynote, DVD-player, QuickTime Broadcaster, Sound Studio m.fl.
Anand Mandapati's script, till Entourage, Graphic Converter, Proteus, Mail, Keynote, iChat m.fl.
Eric Carolls script, visar antalet mail
Julian Westerhout, till Graphic Converter och Audio Hijack Pro

Jakob Peterhänsels script, till iTunes, System, InterMapper
HomeRun, för styrning av utrustning i hemmet

Tillägg
En vecka efter att ovanstående test publicerades, släpptes en senare version av Sony Ericsson Clicker. Läs mina kommentarer om den nya versionen här.

Senast redigerat 2007-10-15 13:59

Creds till Martin för ännu ett välskrivet test!

Och creds till thevil, som mig veterligen var först ut med nyheten om att programmet skulle komma.

Här är en lång tråd är programmet diskuterats:
Sony Ericsson Clicker - fjärrstyr din mac med mobilen!

Här finns programmet i Filarkivet:
Sony Ericsson Clicker - 1.0.0

Kan bara intygga att det här programmet fick 5/5 mycket rättvist!

Det är både roligt och bra. Det styr PP och Keynote utan problem, samt iTunes. Dessutom ställer man in det så att den pausar iTunes när BT-signalen är för långt borta så man inte missar något av låten. Skönt program, har ni tillgång till BT, köp det här!

Utmärkt test! Ser ut som ett väldigt tufft program. Har en T68i själv, synd att jag kör PC dock!

Någon av SE-Clicker trådarna här på 99mac har en del bra scripts också.

Ciryon

PS. Kan också rekommendera Romeo, med liknande funktionalitet, fast gratis.

Titta, min sida är länkad, men efternamnet felstavat i länken. Hennig ska det vara.

Någon som har jämfört med Romeo?

Jag köpte Clicker direkt när det gick och la snabbt in framåt/bakåt (höger/vänster pil) så att jag kunde fjärrstyra Acrobat.

Jag kan inte med PowerPoint och nått Keynote har jag inte, så jag skapar alla mina presentationer i InDesign och exporterar dessa sedan till Acrobat.

Det har impat rejält på dom som jag sedan haft presentationer för. Ibland tappar dom helt intresset för det man pratar om och vill bara veta hur det fungerar...

Häftigt är också att Apple lagt upp så många skript på sin webbplats för en produkt som inte är deras.

5/5 direkt alltså!

Idag lanserade Jonas Salling en ny version av Sony Ericsson Clicker. Versionsnummret är nu uppe i 1.5. Jag har laddat ner den nya versionen, och kan rapportera att den är grymt mycket bättre än föregångaren.

Funktionen som jag efterlyste i mitt test; styrning av muspekaren, har tillkommit. Dessutom har en rad spännande script lagts till. Till övriga nyheter hör en automatisk funktion som laddar ner nya script från webben. Ungefär som Apples programuppdaterare.

Installationen har blivit enklare, Clickern fungerar nu även paralellet med adressboken. Närvaroavkännaren har förbättrats, du kan nu bland annat välja fler än ett script när du lämnar/återkommer till datorn.

Tredjepartsscript installeras nu ännu lättare, genom, "dra-och-släpp"-metoden. Med den så kallade "Visuella knappsats redigeraren" är det numera väldigt enkelt att knyta ytterligare funktioner till mobiltelefonens knappsats. En annan grym funktion är att det går att söka efter artist- och låtnamn direkt i mobiltelefonen. Man skriver (prcis som ett SMS) in hela eller delar av artistens namn, varefter sökträffarna visas i telefonens display! Med styrspaken väljer man därefter vilken låt man vill spela. Klockrent!

Jag vidhåller fortfarande att Sony Ericsson Clicker, v.1.5 erhåller 5 poäng av 5 möjliga!

Ladda ner den nya versionen här!

/M

Har haft möjlighet att betatesta 1.5 i drygt en vecka. Typiskt nog lämnade jag in telefonen för lagning av trasig vibrator bara några timmar innan jonas skickade över första betan.

Jag skulle vilja påstå att SE Clicker som första program är det enda som går över den testbara skalan. Alltså, 5/5 räcker inte längre, SE Clicker hamnar på 7/5 eller så för mig

Mina kompisar är så avundsjuka på mig, men de kör ju PC. Och där finns inte så här coola utvecklare

Bra jobbat Jonas, ännu en gång!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Christoffer Larsson Mina kompisar är så avundsjuka på mig, men de kör ju PC. Och där finns inte så här coola utvecklare [/B]

Inte cool teknik heller. Vi får inte glömma att Apple har gjort ett fantastiskt bra jobb med att bygga in så väl fungerande Bluetooth stöd i OS X.

Ytterligare ett tecken på den tekniska överlägsenheten i OS X jämför med t.ex. Windows XP som ligger ljusår efteråt.

Ciryon

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2003-04-07 23:52
Citat:

Inte cool teknik heller. Vi får inte glömma att Apple har gjort ett fantastiskt bra jobb med att bygga in så väl fungerande Bluetooth stöd i OS X.

Det är ju inte bluetooth stödet som är det magiska med OS X, det är mörligheten att scripta allt med Apple Script. Jag vet inte nogånting som OS X kan gjöra med bluetooth som inte andra os också kan, kanske inte ur boxen men ändå.

När man har en scriptbar mobil + sciptbart OS så blir det fantastiskt bra.

Citat:

Skrevs ursprungligen av beh
Det är ju inte bluetooth stödet som är det magiska med OS X, det är mörligheten att scripta allt med Apple Script. Jag vet inte nogånting som OS X kan gjöra med bluetooth som inte andra os också kan, kanske inte ur boxen men ändå.

När man har en scriptbar mobil + sciptbart OS så blir det fantastiskt bra.

Inbyggt stöd för RFComm (en bluetooth komponent som SE Clicker använder) finns inte i många OS. Förutom OS X är det bara Linux jag känner till som har det. Det finns inget SE Clicker-liknande program för Windows, fast det också är skriptbart (med VBScript). Mobilen i sig är inte skriptbar, det är ett program som ligger på datorn som mobilen hittar och använder (ingenting "kopieras över" till mobilen)

Ciryon

 • Medlem
 • 2003-06-28 01:49

Till och med Apple gillar det.

Citat:

Apple Honors Outstanding Software Products...

Best Mac OS X Product (Best of Show)
Winner: Salling Clicker 1.5 from Salling Software

Mer att läsa här.
/ErikC

Det enda dåliga med det är att Proxy funktionen inte är bra alls. Det var kanske uppåt en minut innan någonting händer. Hur kan det vara så?

SVIN DYR!!!! den kostar ju runt 20 DOLLAR!!!!

Ursprungligen av quiksilver_90:

SVIN DYR!!!! den kostar ju runt 20 DOLLAR!!!!

Mitt inlägg är väl också ganska onödigt, men jag måste få lov att undra varför man lägger in ett sådant fullständigt onödigt inlägg som ovanstående, i en tråd som är över 2 år gammal.

Jag håller inte alls med om att det är svindyrt med $23.95 för ett sådant bra och mångsidigt program - jag skulle snarare vilja påstå att det är mycket prisvärt.

Men alla har ju rätt till sin egen åsikt... Motivera gärna varför du tycker det är svindyrt, och berätta gärna om det finns billigare program som har samma funktionalitet.

 • Medlem
 • Sundsvall
 • 2005-11-01 12:25
Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Men alla har ju rätt till sin egen åsikt... Motivera gärna varför du tycker det är svindyrt, och berätta gärna om det finns billigare program som har samma funktionalitet.

Hvorfor ikke bruke Romeo i stedet? Den er i allefall gratis.
http://www.irowan.com/romeo/

Ursprungligen av smurf:

Hvorfor ikke bruke Romeo i stedet? Den er i allefall gratis.
http://www.irowan.com/romeo/

En anledning är tex. att Romeo inte funkar med Tiger och nya telefoner.

 • Medlem
 • Harestad
 • 2005-10-31 13:06
Ursprungligen av quiksilver_90:

SVIN DYR!!!! den kostar ju runt 20 DOLLAR!!!!

Hehe Härligt inlägg!

Vaknade du nyss ur koman du föll i för två år sedan när tråden skapades?

Ursprungligen av Ree_Tab:

Hehe Härligt inlägg!

Vaknade du nyss ur koman du föll i för två år sedan när tråden skapades?

Yepp:) alla trådar börjar bli lämpliga nu när jag har en egen mac:)

 • Medlem
 • Höganäs
 • 2005-11-01 15:11

Allt ska vara gratis. Allt. ALLT. AAAAAALLLLLLLTTTTT!

Nä. Jag betalade för Salling Clicker på den tiden det hette Sony Ericsson Clicker. Min licens gäller även senaste versionen - generöst!

Tycker nog man kan uppmuntra de små utvecklarna...
Men låt oss inte starta en "betala eller ej- diskussion".

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-11-01 15:31

Den kostade $9.90 tror jag när jag köpte den Iofs var dollarn dyrare på den tiden.

1
Bevaka tråden