När man börjat gräva ned sig lite i audiofilträsket är det ofrånkomligt att stöta på diskussioner om hörlursförstärkare. Headroom är en respekterad aktör på området och iPod.se kontaktade därför dem för att få testa deras förstarkare BitHead.

BitHead finns i flera olika varianter och två olika färger. Det speciella med den variant vi har testat är att den är en dubbel försärkare - den har två olika typer av funktioner. Dels är den en vanligt portabel hörlursflörstärkare men också ett externt ljudkort.

Förstärkaren kopplas in via USB och ersätter då datorns interna ljudkort. Allt för att du ska få en audiofil upplevelse av din musik. Det går automatisk, men går även att ändra i din dators inställningspanel. Du kan också koppla in en "vanlig" 3,5 mm sladd, som medföljer. Om du använder USB drivs förstärkaren via den, annars drivs den med fyra AAA-batterier.

Förstärkaren har två ljudutgångar så du kan dela din musik med en vän. Det finns också något som kallas "audio image processor", som kortfattat ska hjälpa hörlursförstärkaren att ge en mer naturlig lyssningsupplevelse. Den sprider ut ljudbilden mer naturligt mellan kanalerna, till exempel i gamla beatles-inspelningar som har sången bara i ena kanalen.

Diskussionen är omfattande på hörlursforumen om även "små" hörlurar vinner på att användas med en försärkare. Man pratar om ett "varmare" ljud. Jag var själv övertygad om att det var så, men när jag gjorde ett blindtest med ett par Etymotic Er-6i kunde jag inte höra skillnad.

Därför kan jag mest rekommendera förstärkaren till större hörlurar som kräver mer ström.

Tyvärr har den modell jag använt inte fungerat bra med min dator. När jag kopplar in den via USB uppstår ett störande ljud Jag har testat med flera andra datorer, och det verkar vara någon form av fel med just min iBook. Jag har dock inte kunnat hitta felet, och inte heller personalen på HeadRoom.

Till BitHeaden finns en fräsig axelväska kallad GigaBag. Om du använder större lurar, eller är övertygad om att en förstärkare ger en bra kick till dina hörlurar kan du fästa iPoden i denna väska och käckt hänga den över axeln när du är ute och går.

Den modellen jag fick gick bara för mig att använda som en vanlig hörlursförstärkare, eftersom den inte fungerade med datorn.

* Gedigen konstruktion
* Bra service från HeadRoom
* En förstärkare att växa med

* Fungerade inte med min dator, störande ljud
* Mest för "större" hörlurar

Eftersom det krånglade med min dator sätter jag inget betyg på produkten.

BitHead har nu ersatts av en modell som kallas Total BitHead. Så här beskriver Headroom den nya produkten:

"A much lower price is just one of the awesome features HeadRoom Corporation has added to its recently revised Total AirHead and Total BitHead. Designed to deliver a superior listening experience from portable audio players and laptops respectively, these two HeadRoom Mobile Line headphone amps also now boast gains in sound quality with a greatly improved amplifier circuit, a new gain switch feature to match the amplifier’s performance to any headphone impedance, and quieter potentiometer circuitry."

Läs mer här. Tack till HeadRoom för samarbetet.