Sony Cyber-shot DSC-U10

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-03-25 23:36

<IMG SRC=http://www.99mac.com/testlabbet/pics/CyberShot-U10/kameran.jpg>

Sony Cyber-shot DSC-U10 är en liten fin kamera med både autofokus och blixt. Kamerahuset är gjort i pärlemorlackad metall som känns ganska stabilt och robust. Skjutluckan fram på kameran har en skön fjäderbelastad känsla och snäpper upp och igen lätt men stabilt. Den fungerar både som av/på brytare och linsskydd.
Under PMA-mässan den 2a-5e Mars ersattes nästan hela Sonys linje digitalkameror med nya modeller. DSC-U10 ersattes med den lite dyrare DSC-U20 med högre upplösning(1280x960 vs 1632x1224) och en aning förändrad design.
Fler bilder på kameran och programvara finns här, bilder tagna med kameran finns här.

Specifikationer
Tillverkare: Sony
Beskrivning: Liten kompakt digitalkamera med autofokus och blixt
Pris: 2619 kr inkl moms (2095 kr exkl moms)

Kameran kommer med en laddare för Ni-MH batterier (AA/R6 och AAA/LR03), ett par AAA/LR03 batterier, en USB-kabel, instruktionsböcker och garantipapper, ett memorystick, en halsrem och en CD med mjukvara. Mjukvaran består av Sony USB Driver och Pixela ImageMixer för Mac OS <9.0 och Windows samt ImageTransfer för Windows.

Installation
Installationen för oss som kör Mac OS 9.1 -> X är i obefintlig, det dyker upp en enhet på skrivbordet och har man iPhoto så kan importen enkelt skötas av programmet. Om du kör Mac OS i en tidigare version behöver du installera USB Driver och Pixela ImageMixer, och har du Windows behöver du utöver de båda tidigare även installera programmet ImageTransfer. Installationen är enkel och självförklarande både under Windows och Mac OS, men kanske lite mer kompicerad under Mac OS. Man måste nämligen själv dra tilläggen, som hör till Sony USB driver, till Systemmappen helt själv ifrån en mapp som öppnas genom installationsprogrammet. Lite minus där för Sony. Men det finns utmärkta instruktioner i manualen som alltid är bra att läsa. Även om man inte behöver installera något finns det mycket bra information om hur kameran fungerar och hur man använder den.

Programvara
Det finns bilder ifrån programvarorna här
Tyvärr hade jag inte möjlighet att testa importen under tidigare Mac OS versioner(8.5.1-9.0), men det förklaras väl i instruktionsboken. Under dessa Mac OS versioner finns det ingen importeringsprogramvara, man är tvungen att kopiera över bilderna manuellt. Det är inte svårare än att kopiera filer ifrån en diskett, eller en CD-ROM, så det borde de flesta klara utan svårigheter. När du väl har bilderna i datorn kan du använda ImageMixer programvaran som fungerar ungefär som iPhoto, men med ett lite mer PC-aktigt gränssnitt.
Under Windows ser det hela ut ungefär som för tidigare Mac OS versioner, med en skillnad. Istället för att behöva sköta importen manuellt finns ImageTransfer som hämtar bilder och filmer ifrån kameran. Det går smidigt smärtfritt och bilderna och filmerna skickas till ImageMixer som till skillnad från iPhoto också stödjer hantering av filmer.
Om du nu har en senare version av Mac OS (9.1-X) så fungerar kameran direkt med datorn och du behöver inte installera någonting för att få det att rulla. För att importera bilder kan man med fördel använda iPhoto vilket går lika smidigt som någonsin. Plugga in kameran, iPhoto öppnas, vänta ett ögonblick tills iPhoto hittat kameran och klicka sedan på "Importera". Mycket smidigt! Om du däremot har filmat lite med kameran blir det hela inte fullt lika smidigt, om än helt acceptabelt. Då måste du kopiera filmerna manuellt på samma sätt som du måste i tidigare versioner av Mac OS.

Autofokus
Autofokusen fungerar ganska bra, men det är ibland svårt att få fokus på små saker nära kameran, men om man ser till att det som är närmast är mitt i bilden så fungerar det fint.

En annan nackdel är att det ju tar ett tag för kameran att fokusera, ungefär en dryg sekund. Om man stör sig på det kan man helt enkelt bara välja någon av de fyra fokus områdena istället för att välja auto. Då tas bilden i stort sett direkt när du trycker på avtryckaren.

Ljusförhållanden
Bilderna blir fina när ljuset är bra, men så fort ljusnivån sjunker blir bilderna mörkare, och om man drar upp kontrast och ljus i programvara i datorn blir bilden såklart brusig. En sak som kan vara lite lurig är att kameran själv ljusar upp bilden när den fokuserar och i den lilla displayen ser det ganska bra ut, men den ljusar inte upp den tagna bilden.

Användande
Knapparna sitter vettigt till, och är logiska och enkla att förstå. Menyn är enkel att förstå, men lite smått krånglig att navigera i. Men det är inga större problem. Kameran fungerar ungefär som man förväntar sig att den ska göra. En cool funktion är att man kan välja "index" när man tittar på tagna bilder i kameran. Då får man upp förminskade bilder på skärmen, fyra åt gången. Ett snabbt och vettigt sätt att bläddra igenom många bilder.
När man fotograferar med kamern kan det lätt blir så att man håller ett finger för linsen pga dess placering. Men det är lätt att upptäcka i displayen, och enkelt att undvika om man är medveten om det. En lite störande sak är att bilderna inte blir exakt de man ser på bildskärmen. Det läggs till en liten ram runt hela bilden jämfört med den man ser i "sökaren". Detta är mycket konstigt att de inte kunnat göra bättre när man ändå har en digital sökare. Vad gäller batteritid så är den helt acceptabel, om inte riktigt bra när man använder de medföljande uppladdningsbara batterierna, men när jag testade med ett par Energizer batterer höll sig kameran sanslöst kort tid. Jag han inte ens fylla hälften av det 16 MB MemoryStick jag hade, medan när jag jag körde på de uppladdningsbara kunde jag fylla flera MemoryStick utan att det märktes nämnvärt på batteritiden. Det kan ha varit en slumt, men jag provade med två omgångar batterier utan märkbara variationer.

Bildkvalitet
För att få grepp om bildkvalitén tog jag ett par bilder på olika motiv och sedan tog jag kort på färg- och gråskalekort i olika belysningar för att se hur brusnivån är under olika ljusförhållanden samt hur den automatiska vitbalansen fungerar. Bilderna på färgkartorna ger en ganska rättvis bild av hur kameran presterar vad gäller bildkvalitet. Nedan har jag en jämförelsekarta med svart grått och vitt ifrån gråskalekortet. Det ger en ganska bra bild av mängden brus under olika förhållanden.

Här finns alla bilderna på färkartorna samt fler bilder tagna med kameran.
En sak som vid första anblicken kan tyckas vara något som gör kameran sämre är den relativt lågupplösta bilden på drygt 1,2 Megapixlar. Men pixlar inte är allt! Många kameror som stoltserar med många pixlar har i gengäld en väldigt brusig bild och ger därmed en sämre bildkvalitet trots det extra pixlarna. Nu är väl kanske inte brusmängden på den här kameran helt klockren, men det är helt acceptabelt och riktigt bra under bra ljusförhållanden. Något som jag upptäckte när jag fotograferade färgkartorna var att bilden verkade bli förvanskad, och raka linjer böjde av. Vid vidare efterforskningar och fotografering av ett fyrkantsmönster (bilderna finns här). Kamerans bilder har något av en fisheye-effekt som förvärras till höger i bilden. Det är inget allvarligt, och märks inte nämnvärt när man fotograferar annat än raka linjer. Kommer man längre bort än någon meter är det knappt märkbart. Med tanke på den relativt vida vinkeln (33mm) är det inte heller en helt oväntad effekt.

Slutsats
Formatet är klockrent, speciellt eftersom det rymmer både autofokus och blixt samtidigt som priset inte springer iväg för mycket. Bilden är ganska brusfri vid bra ljusförhållanden, men när det blir mörkare blir även bilderna sämre om man ska få upp ljuset på dem. Detta är inget unikt för den här kameran, och bildmässigt presterar den ganska bra jämfört med konkurrenter i samma klass. Upplösningen är ok, men kanske inte så väldigt hög med sina dryga 1,2 Megapixlar, men som jag skrev tidigare är inte pixlar allt. Det är en fin liten kamera som definitivt är värd en titt, och om Sonys nya ersättare har lika brusfri bild trots de extra pixlarna är den helt klart en kamera att ta en extra titt på.

Betygssättning
Användarvänlighet: 3,5/5
Storlek & form: 5/5
Funktioner: 4/5
Bildkvalitet: 3/5
Prisvärde: 4/5
Sammanslaget: 4/5 om än en svag 4a

Omdöme
+Liten och smidig
+Inbyggd blixt
+Autofokus
-Lite slö om man använder autofokus
-Liksom de flesta digitalkameror känslig för ljusförhållanden

Länkar
Sony
iPhoto
Pixela ImageMixer
Cyberphoto
Scandinavianphoto
Digital Photography Review

Senast redigerat 2003-03-29 00:59

Japp, jag måste säga att jag också är imponerad av det väldokumenterade testet. Mycket bra jobbat Arvid!

/M

 • Medlem
 • 2003-03-26 01:13

"Pris: 2095 kr inkl moms (2619 kr exkl moms)"

Hmmm...

Då vill jag gärna betala med moms!

Skämt å sido, mycket bra test, Arvid!
Man blir sugen på att köpa....om man bara hade pengar.
Men jag blev lite förvånad över att den kom upp i 4 av 5 (om än en svag 4:a-som du säger).

Än en gång, mycket utförligt test, tackar.

/G

 • Oregistrerad
 • 2003-03-28 14:22

köpte en sån från foto thun i tyskland precis då den va ny för 2100 ink frakt. kanske U-20 är billig där nu..

Hur som, måste säga att den är som alla andra kameror, mycket bra i utomhus solljus.

Däremot en lurig grej innomhus som jag inte hajjar mig på. Klassiskt kalas-mörker så ljusar displayen upp en hel del då man trycker ned avtryckaren halvvägs/fokuserar. Sen då bilden tas så blir denna i princip svart. Konstig feature då man tycks se allt bra i fokusläget..

Kollar man på den japanska sony siten om U-10 så skyltar dom med lite grafiska bild-exempel på nya features. Där bl.a. fota av glosorna, som arvid sa, funkar mycket bra att ta närbilder om man jämför med andra småkameror, typ exilim.

Däremot är det två andra exempel på "Festbelysning"/"partybilder" som ser ut att vara tagna utan blixt. Wow, tänkter man då, äntligen en kamera som har försökt göra något åt problemet.

Jag måste säga att iaf min U-10 i mörker, med 4m från personen så är blixten fortfarande på tok för stark.. Varför kan man inte göra en soft flash!? Provade hålla en bit softad plastficka framför blixten, helt ok, jag menar, utan blixt ser man ju inget, med blev allt vitt och på tok för hög kontrast, däremot med "manuellt" softad blixt fick man en rätt ok bild.

tja.

 • Oregistrerad
 • 2003-03-28 16:26

Det dök upp en sådan på en fest jag besökte i helgen.
Storleken är verkligen imponerande, eller rättare sagt litenheten.
Att den finns i blå och svart också är ju ett plus.

 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-03-28 16:31
Citat:

Skrevs ursprungligen av Gambit
Då vill jag gärna betala med moms!

Skämt å sido, mycket bra test, Arvid!
Man blir sugen på att köpa....om man bara hade pengar.
Men jag blev lite förvånad över att den kom upp i 4 av 5 (om än en svag 4:a-som du säger).

Än en gång, mycket utförligt test, tackar.

/G

Tack själv

Betyget kommer sig av att den dels är väldigt liten, och trots det nnehåller den både blixt och autofokus. Hellst hade jag nog gett den 3.5, men det som var att välja mellan var en 3a eller 4a. En fyra kändes mer rättvist än en trea pga att den faktiskt har en del godsaker inanför det lilla skalet.

/arvid - ute i solen med airport

Citat:

Skrevs ursprungligen av arvid

Wow... automatisk bildcensurering rentav! Teknikens under...

Mycket bra test - ingående och välgjort! Alldeles för sällan man ser så ordentliga tester i tidningarna numera...

 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-03-29 00:52
Citat:

Skrevs ursprungligen av Johan Nilsson
Det dök upp en sådan på en fest jag besökte i helgen.
Storleken är verkligen imponerande, eller rättare sagt litenheten.
Att den finns i blå och svart också är ju ett plus.

De blå och svarta är de nya DSC-U20 som sony släppte som ersättande linje på PMA mässan om jag inte misstar mig. DSC-U10 tror jag bara kom i silver. Men jag är inte helt säker...

/arvid - ingen sol, dock airport

1
Bevaka tråden