Keyspan Presentation Remote

Tråden skapades och har fått 10 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-02-07 12:05

99mac testar Keyspan Presentation Remote

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan2.jpg>
Översikt

Keyspans Presentation Remote är en kombinerad trådlös mus och laserpekare. I en USB-port på datorn placeras en liten mottagare inte helt olik en Bluetooth-adapter, men denna fungerar med vanlig radio runt 900MHz, som tar emot signalerna från den lilla fjärrkontrollsliknande musen. Muspekaren styrs med en gummituta som vickas dit man vill att muspekaren skall flytta sig (á la gamla Compaq-bärbara). Musklick sköts med knappar under denna gummituta, både vänster och höger musknapp finns.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan6.jpg>
Greppet

Laserpekaren aktiveras med en liten knapp överst på "fjärren". Detta visade sig vara klurigt, men om man läser instruktionerna (ähum) var det inte så knivigt (tack även till JohanK som visade mig). Tricket var att hålla nere mediamode- och laserpekarknapparna under ungefär 10 sekunder (man får en visuell bekräftelse) så aktiverade/deaktiverade man laserpekaren. Troligen drar pekaren rejält med ström och de sista man vill är väl att lasern har legat på i väskan så batteriet är slut när man behöver den.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan3.jpg>
Läjzer!

Installationen var bland det enklast möjliga: i med mottagaren i en USB-port, använd. Inga drivrutiner eller inställningar behövs varken till Windows eller MacOS.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan4.jpg>
Klart!

I X funkar dessutom båda musknapparna. I Windows får man det sedvanliga ploinkandet medans den hittar lite ny hårdvara såsom HID-enhet. I Windows fungerar "fjärren" även som just fjärrkontroll till Windows Mediaplayer genom ett så kallat "media mode" som aktiveras genom en särskild knapp (saknar funktion i MacOS). I detta läge ändrar knapparna funktion och styr volym, spårval, stop/play/pause osv.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan7.jpg>
Mediamode på

En ytterligare trevlighet är att det på ena sidan sitter en vickbar knapp med klickfunktion (tryck knappen inåt), som fungerar precis som ett hjul på en mus. Faktum är att även denna funktion fungerar "out-of-the-box" med MacOS X, trevligt!

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan5.jpg>
Scrollhjul

Vad gäller räckvidden så är 10meter inga problem, längre bort än så är det svårt att komma i våra undervisningssalar, och om jag går iväg från min mac så ser jag ju inte vad som händer på skärmen, jag har inte kunnat få en medhjälpare att kontrollera, jag tyckte dock att 10meter var nog så bra räckvidd. Keyspan själva uppger räckvidden till ca 40ft (ca 13meter för den som inte orkar räkna).

Keyspan marknadsför produkten som ett tillbehör för presentationer. Jag kan komma på åtminstone ett användningsområde till: som fjärr till datorn när man tittar på film! Eftersom räckvidden är bra och radiosignalerna går genom väggar kan man ha datorn i rummet brevid, koppla den till tv:n via S-VHS och surfa och kolla på DVD eller DivX på TV:n utan att behöva störas av bruset och ha kablar till tangentbord och mus!

Sammanfattning
Nyttan av denna pryl kan väl ifrågasättas men för den som gör många presentationer är den mycket användbar, dessutom mycket bra som avancerad fjärr till den "digitala hubben". Jag tycker det är en kul och faktiskt rätt användbar pryl och ger den 4+ i betyg. Att den inte får 5 beror mest på att mediamode inte funkar i MacOS, och att styrmojjen inte är tryckkänslig som en styrpinne på en IBM (gör att man kan reglera hastigheten på muspekaren, nu finns bara en fart vilket kan vara jobbigt om man ska åka över stora områden).

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Fakta
Namn: Keyspan Presentation Remote
Leverantör: Moreware
Pris: 795:- +moms

+Funktioner
+Storlek
+Känsla (kvalité)
-Inget mediamode i MacOS

Länkar
Keyspan
Moreware

Senast redigerat 2003-12-17 01:05
 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-02-07 12:25

Bra test!
Vill man ha mer funktionalitet (fler knappar), och klarar sig utan laserpekaren, rekommenderar jag Keyspan Digital Media Remote. Tyvärr lite knepigt att ställa in medföljande programvara, men den är förinställd för PowerPoint, iTunes, DVD-spelaren mm. Billigare än Presentation Remote, men knölig att använda som mus.
Se mer: http://www.keyspan.com/products/usb/remote/

Edit: Lagt till lite info.

[ 07. februari 2003, 12:27: Meddelandet ändrat av: Niklas ]

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-02-07 13:53

Dessutom använder den sig av Ir för kommunikation vilket innebär att man måste ha mottagaren inom synhåll!

Denna kan man ju ha i fickan eller var som helst inom 10meter...

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-02-07 14:27

True. IR har sina begränsningar. Starkt ljus, andra fjärrkontroller eller hinder för IR-strålen kan störa Digital Media Remote, till skillnad från en som kör radio.
Vill inte påstå att Media Remote är bättre än Presentation Remote, men den kan vara ett bra alternativ till den som mest är ute efter en fjärrkontroll till sin dator. Den har inte sämre räckvidd än en vanlig TV-fjärr, och de brukar ju duga för sitt ändamål.
Helst skulle jag ha en av varje...

Vi använder Logitechs (Cordless Presenter) variant på jobbet. Den använder sig av Bluetooth och är mycket uppskattad hos dem som håller presentationer. Att kunna röra sig fritt är viktigt. Tidigar hade vi en IR-mus men det är ett dåligt alternativ.

Jag har inte provat Logitechs variant på Mac men enligt deras hemsida så kräver den Windows.

/c, bra test

 • Medlem
 • Bollnäs
 • 2003-02-10 14:06

Går den att använda i en PDF-presentation där man bläddrar med piltangenterna?

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-02-10 14:43

Jag ska prova. Jag använder inte PowerPoint

Jag tror dock att "vick"-hjulet på sidan i verkligheten är just pil upp och ner.

Läst på macnn.com:
--------------
* Keyspan announced it has developed software that allows a user to personalize the functions of its Keyspan Presentation Remote ($80). The new software layer for the USB device allows users to customize the remote by redefining the actions of the buttons on the device, allowing users to customize the device functions for different applications, including PowerPoint and Keynote. The software may also be used to modify the remote so that it is capable of controlling additional applications. The free software will be available for download from the Keyspan web site on March 1st.
---------------

I övrigt kan jag säga att min erfarenhet av produkten är mycket god. Visst, pekaren är inget precisionsinstrument. En styrkula inbillar jag mig skulle vara bättre.
Men kombinationen laserpekare och fram- och bakmatning i PowerPoint passar mig perfekt.
Att den sedan inte kräver drivrutin på vare sig Mac eller PC är guld värt tycker jag.

 • Medlem
 • Bollnäs
 • 2003-03-04 14:40

Har precis fått en med posten, och jag vill bara säga att det funkar utmärkt att använda ratten på sidan istället för piltangeter. Den motsvarar upp/ned och kan användas att skrolla i webbläsaren tex.

Plus att det funkar utmärkt ihop med PDF-presentationer. Riktigt bra grej.

Häftig prytl.... sånn vill jag andvända.... jag ska få en mack som småning om

Skaffade en Keyspan Presentation Remote från Mecenats Apple Store (850:- inkl moms).

Använde den vid en föreläsning som jag hade i lördags. Fungerar utmärkt! Rekommenderas!

Fungerar både utan extra drivrutiner och även med Keyspans nya drivisar som finns att hämta på http://www.keyspan.com/products/usb/presentationremote/downloads/macosx/

1
Bevaka tråden