Apple PowerBook G4 12"

Tråden skapades och har fått 119 svar. Det senaste inlägget skrevs .
 • Oregistrerad
 • 2003-03-02 23:48

Test av Apple PowerBook G4 12"

Tillverkare: Apple
Beskrivning: Bärbar dator
Pris från: 20 994 kr inkl moms (16 795 kr exkl moms)

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/front.jpg>

Utsidan
Det är definitivt ett riktigt "lust object" man plockar ur den kolsvarta kartongen, och det första som slår en är hur liten den är. Detta trots att man läst specifikationerna, klippt ut ett papper i samma storlek och försökt föreställa sig tingesten i sina händer.
Metallhöljet är i ganska matt finish och greppvänligt vilket i kombination med gedigenheten gör att den ligger bra i händerna. Man känner sig inte rädd att tappa eller ha sönder den.
Metallen känns väldigt kall nar man burit datorn i en väska utomhus under vintern men när den kommer igång däremot blir det varmt under händerna, i synnerhet vänster, vilket många uppmärksammat. Det är inte direkt irriterande att arbeta, men temperaturen kanske inte är det bästa för komponenternas livslängd, det får tiden utvisa.
Något som många dock inte tänker på är att metall, i synnerhet aluminium, leder värme mycket bättre än plast vilket gör att temperaturskillnader upplevs tydligare. Metallen leder också ut värmen till ytan istället för att isolera maskinen. En varm metallyta behöver alltså inte betyda att maskinen kokar, liksom ett ljummet plasthölje kan dölja en hel del värme under ytan.

Insidan
Datorn är ganska snabb i vändningarna, men personligen tycker jag dock att sprillans nya Macar generellt sett borde vara kvickare, i synnerhet i Finder och när man växlar mellan program. Det är fortfarande för många och långvariga snurrande badbollar mellan varven, tycker jag. När jag för tre år sedan packade upp min nya iMac ur lådan och körde igång OS 9, så var den betydligt mer responsiv. Förhoppningsvis kommer den planerade minnesuppgraderingen från 256 till 640 MB att ge lite mer fart i Powerbooken.
Jag är egentligen inget duktig på systembussar, cache och grafikkort och sånt, så att djupare analyser av detta överlåter jag åt andra. Längst ner på denna sida finns länkar till CocoaBench- och Xbenchresultat samt de exakta specifikationerna på testdatorn.

Batteritid
På grund av tidsbrist samt att datorn använts och testats konstant sedan den kom, så har jag inte fått tillfälle testa slutkörning av batteriet i praktiken, så jag kan bara återge vad batteristatusen visat. När jag med fulladdat batteri, bara Mail och TextEdit igång och ljusstyrkan på hälften drar ur sladden, beräknar den återstående batteritid till 4.30. Det är kan ju anses acceptabelt gentemot utlovade "upp till 5 timmar vid vanlig kontorsanvändning". Men som med alla bärbara så krävs det inte mycket, i form av mer ljusstyrka och tyngre program i gång, för att återstående tid skall krympa till 2-3 timmar.

Bildskärm
Bildskärmen är riktigt bra men mycket känslig för i vilken vinkel man betraktar den. Lutar den det minsta för mycket mot en så blir den ljus och tappar kontraster, och lutar den mer ifrån en så blir den mörkare. Det är faktiskt till och med så att en likfärgad yta kan se ut som en övertoning, mörk upptill och ljus nedtill. Fotot av skärmen med 99mac.com återger ganska korrekt fenomenet.
Extern bildskärm är en nödvändighet om man skall arbeta med grafik, men något annat är kanske inte att vänta av en sådan här minsting.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/1.jpg>

Högtalare
Högtalarna, som är tre till antalet, är ovanligt bra för att vara en laptop, det vill säga hyfsat jämfört med dåligt som det brukar vara. Bas saknas helt såklart.

Tangentbord
Man behöver inte ta loss tangentbordet för att uppgradera minnet, vilket antagligen är en anledning att det sitter väldigt stadigt. Det är mycket gediget och skönt att jobba med, och i mitt tycke det absolut snyggaste tangentbordet hittills.

Ljudnivå
Den har en väldigt tyst fläkt, hårddisken klickar till lite och knarrar ibland, snarare än att susa. CD-spelaren är det som låter mest, men inte heller den har någon obscen ljudnivå. Det är definitivt en mycket tyst maskin.

Portar
Att ha alla portar på ena (vänstra) sidan är en en jättefördel i praktiken. Man behöver inte vända på maskinen för att komma åt något på baksidan och inte heller försöka minnas, eller titta efter, vilken port som sitter på vilken sida. Inget sitter heller i vägen för att stoppa in och plocka ur CD-plattor på datorns andra (högra) sida.
Powerbooken har audio in (line in), vilket många Mac-modeller var utan en period, det finns fortfarande inte på iBooken. Audio in är för mig en saknad port, ty den är guld värd för oss som vill digitalisera våra gamla vinylskivor och snart förstörda kassettband.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/2.jpg>

Adapters och sladdar
Nätadaptern (själva klumpen) kan kopplas direkt in i väggen, alternativt via en lite längre sladd, man bara knäpper på vilken ände man vill. VGA-adapter och video-adapter följer också med, allt i sobert vitt.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/3.jpg>

Extern mus och tangentbord
Extern mus och eventuellt tangentbord är ju något man gärna använder om man skall jobba längre pass på en laptop. Jag testade att plugga in en extern Logitech Mouseman Dual Optical samt en Logitech Mouseman Wheel som båda var 100% plug and play. Det går naturligtvis också bra att plugga in ett Apple Pro-tangentbord med mus. <IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/4.jpg>

Extern skärm via VGA
Jag kopplade via den medföljande VGA-adaptern in en 19"-skärm (Mitsubushi Diamond Pro 900u). Såväl skärmdubblering som utökat skrivbord gick smärtfritt. Om man däremot vill jobba med enbart den externa skärmen och utnyttja dess högre upplösning så blir det lite bökigare. Så länge skärmdubbleringen är igång så är ju upplösningen densamma på båda skärmarna, så man är då begränsad till 1024 x 768 även på den stora skärmen.
I instruktionsboken står beskrivet hur man kan stänga Powerbooken så att den försätts i vila, sedan ansluta externt tangentbord, mus och skärm. När man trycker på det externa tangentbordet så vaknar datorn och man kan börja använda den med den externa skärmen i upp till 1600 x 1200. Något omständigt, men det verkar vara enda sättet. Powerbooken blir naturligtvis lite varm av att jobba stängd men det går bra att öppna den och skärmen förblir släckt ändå.
När man jobbade med utökat skrivbord i Photoshop så hade den själv vett att hålla paletterna på lilla skärmen och öppna bilderna på den stora, vilket naturligtvis var trevligt.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/5.jpg>

Video ut
När man kör ut till TV så saknas likt på de allra flesta datorer i dagsläget riktig widescreen output (anamorfisk), vilket gör att man måste trixa lite med TV-inställingarna för att få widescreenbild på TV:n (i testet en Philips 28" widescreen-TV av den billigare sorten). Kompositvideo fungerade acceptabelt men S-VHS var, av naturliga skäl, betydligt bättre. Bästa bild under testet uppnåddes faktiskt när båda var inkopplade samtidigt. Slutresultatet är fortfarande betydligt sämre än från en riktig DVD-spelare, men naturligtvis ändå hästlängder bättre än VHS. <IMG SRC=/testlabbet/pics/powerbook12/7.jpg>

Bluetooth
Jag körde också lite Bluetooth mot en Ericson T68i, vilket för övrigt var första gången jag testade Bluetooth överhuvudtaget. Det gick igång på första försöket, med programmet "Utilities/Bluetooth File Exchange", och den kunde utan strul både emot och skicka bilder och VCF-visitkort. Efter en stund kunde datorn dock inte längre hitta telefonen, hur den än letade.

Pris
Givet det, jämfört med storsyskonen samt tidigare modeller, låga priset så är Powerbook 12" väldigt mycket för pengarna.

Summering
Om man anser att en laptop karaktäriseras av mobilitet på bekostnad av prestanda och ergonomi, så är det här sannerligen en fullblods-laptop, men då definitivt en med rimliga och vettiga kompromisser. Den är mycket liten och smidig och vill man sitta med grafik eller jobba långa pass, så är det naturligt att det är extern mus, tangentbord och skärm som gäller. Personligen tycker jag att med en extern mus som enda tillbehör så kan man jobba med det mesta, såväl på kontoret som på det lokala kaféet. På en 10-gradig betygskala hade den fått 9, men på den 5-gradiga avrundar jag till fördel för mitt nya "lust object", 4,5 får bli 5. Jag är blixtkär i min nya Powerbook!

Betyg: 5/5
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>

Omdöme
+ Liten och kompakt
+ Tyst
+ Bra ljud i högtalarna (för en laptop)
+ Mycket för pengarna

- Mycket vinkelkänslig bildskärm
- Lite bökigt att använda enbart extern skärm i mer än 1024 x 768
- Kanske lite för liten för många datorväskor

Länkar
Apples PowerBook-sida
Produktspecifikation (pdf)
Prestandatest

/Christopher Papastefanou

[ 03. mars 2003, 01:08: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]

Senast redigerat 2003-12-17 00:31

Bra test! En fråga: fungerar fläkten som på dagens iBook, dvs drar den igång vid behov? Eller snurrar den på jämnt?

Trevligt test. Skönt att skärmen inte var dålig som MW påstår.

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Christopher Papastefanou:
- Kanske lite för liten för många datorväskor

Känns väl inte riktigt som särskilt dåligt?

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Adrian B:
Bra test! En fråga: fungerar fläkten som på dagens iBook, dvs drar den igång vid behov? Eller snurrar den på jämnt?

Den går nästan aldrig igång, datorn är tyst som en mus.

 • Medlem
 • Lund
 • 2003-03-03 07:34

Oh yes!!! Precis vad jag inte behövde... Jag längtar redan extremt mycket efter min och denna lustläsning gjorde ju allt genast mycket jobbigare...
Hoppas på ett paket i nästa vecka. Vem vet...

Being assembled.

/a

Man får ju ont i själen av att läsa det här

Hur fungerar gummibitarna som skall skydda skärmen ifrån tangentbordet när du har den nerfäld?
Har tyvärr en del feta fläckar efter tangentbordet på min PB.

Tycker du gjorde ett bra jobb med testet.

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Mats Börjesson:
Hur fungerar gummibitarna som skall skydda skärmen ifrån tangentbordet när du har den nerfäld?
Har tyvärr en del feta fläckar efter tangentbordet på min PB.

Om det är likadant som på iBooken (och vad jag kan se är kontruktionen lika) så kan tangenterna ge fläckar på skärmen även fast det är gummiploppar som ger ett visst avstånd. Men problemet är inte så stort. Vill man vara på den säkra sidan ska man väl skaffa nån tunn duk att lägga emellan. (Eller sluta äta chips vid datorn...

 • Oregistrerad
 • 2003-03-03 11:33

Gummiplopparnas funktion är nog också att ge lite ventilation.
Jag tror att PB:ns stadigare metallhölje gör den mindre benägen att lite skärmen böjs och trycks mot tangentbordet också.

Tack för ett bra test!

 • Medlem
 • 2003-03-03 14:49

Med den upfällningmetod man valt för iBook, och den nya PB, så kan inte locket ligga dikt mot. Därför behöver framkanten komma upp i ungefär samma höjd, så den inte skevar. Det finns säkert bieffekter också, men det här måste vara huvudanledningen.

 • Oregistrerad
 • 2003-03-03 15:37

Upphängningen av skärmen är våldsamt stabil. Känns som att öppna dörren till ett bankvalv. Detta i kombination med vridstyv aluminium gör nog att fläckar på skärmen är ett minne blott.

Hela bygget känns väldigt tyskt. Rock solid (vad blir det på tyska?). Man misstänker nästan att Apple haft ett helt team som uteslutande jobbat på rätt klunk-ljud när man fäller ihop den, som mercedes dörrklunk-team. Åtminstone har de fått till inkastmatningens klick-klack sjukt snyggt. Låter som en mantelrörelse. Inte för att jag gillar vapen, men det låter kvalität.

pjutsi - es ist stein solide / stein hard / wirklich stabil / wirklich solide / stein stabil / gezunheit!

 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-03-03 17:39

Klockrent! Oj nu kommer ha-begäret smygande...

...eller snarare springande!/arvid

Jag vet efter detta test vad jag skall rekomendera min switcher polare.

T-son (som vill ha en själv)

 • Oregistrerad
 • 2003-03-03 18:10

Det tråkiga med PB 12" är att det hade kunnat varit en 100.00% superfullträff som mac-flaggskepp om bara Apple orkat trycka in en liite bättre skärm i den. Visar du den för en presumtiv switcher som kollat PC-notebooks i samma prisklass så kommer han/hon reagera på att skärmen inte är lika bra, vilket är riktigt synd. För bortsett från skärmen så är det en fullträff.

Kanontest, mycket trevlig läsning! Nu blir bra sugen på denna lilla o tysta PB.

//Sebastian

Härligt härligt! Skönt att höra positiva reviews.

Är det verkligen exakt samma Power, VGA och TV adapters som för iBook?

Ciryon

Tack för ett bra test Christopher!

Man blir ju lite sugen på att skramla ihop sina sista slantar och skicka iväg en beställning.

//fredrik

 • Medlem
 • International user
 • 2003-03-03 22:19

Höjdproblem med PB 12":an och Fujitsu drive. Finns det nån möjlighet att få tag på en PB12" med toshiba HD istället för Fujitsu så gör det..läs mer:

Uppdatering av OSnews test av PB12"

//Johan

[ 03. mars 2003, 22:23: Meddelandet ändrat av: Knuckie ]

 • Oregistrerad
 • 2003-03-04 09:37

Whee-hah! Jag har en Toshiba i min!

Vad jag skulle vilja veta är om någon köpt en PB 12" med original-RAM och sedan uppgraderat till max. Hur blir skillnaden i det dagliga arbetet?

Citat:

citera: Hela bygget känns väldigt tyskt. Rock solid (vad blir det på tyska?).

D.I.N.

 • Medlem
 • Gotland / Åre
 • 2003-03-04 10:23

Jag och en kollega har testkört nya PB 12" mot PB 15" 1 ghz. Jag är iiiiinte lika imponerad som ni andra verkar vara. Snarare besviken. 12-tummaren imponerar inte alls på mig.

Den känns bullig och tjock i jämförelse med 15-tummaren, dock _mycket_ mindre på bredd och djup.

Skärmen... Jag vet inte vad jag ska säga. Men det är svårt att föreställa sig vilken skillnad det är på skärmen mellan dessa två modeller. För att du ska kunna föreställa dig hur stor skillnaden är tar jag detta som exempel:

Tänk dig att du tittar på 15-tummarens skärm i 80 graders vinkel. Du ser lika mycket då som du gör på 12:an om du tittar från 45 graders vinkel. Det beskriver ganska väl skillnaden.

En annan grej jag verkligen hakade upp mig på var rappheten/snabbheten. "Tack vare" att den endast har 256 kb L3 Cach upplevs datorn som långsam och inte alls rättvis sina 867 mhz! Att starta Photoshop 7 satte igång det snurrande hjulet rejält. Och iMovie, som är känt för att vara långsamt, beter sig som sirap. Nu hade iofs 12:an endast 256 mb RAM, vilket är standard, så det blir bättre om man maxar minnet. Men ändå...

För att ställa det i perspektiv kan vi säga att iBooken har dubbelt så mkt L3 Cach (512 kb) som 12:an. Och 15/17-tumsmodellerna har 1 mb.

Uppenbarligen skäms Apple för det här med L3 cachen. Kolla in deras webbplats och specifikationerna på PowerBöckerna. På 15 och 17 tummaren finns L3 specifierat med 1 mb. På 12:an har dom tagit bort den raden helt och hållet... Inte bra Apple!

För den som är nyfiken kan jag publicera hela vårt test med 12:an vs. 15" här på forumet.

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Rasmus:
Jag och en kollega har testkört nya PB 12" mot PB 15" 1 ghz. Jag är iiiiinte lika imponerad som ni andra verkar vara. Snarare besviken. 12-tummaren imponerar inte alls på mig.

Den känns bullig och tjock i jämförelse med 15-tummaren, dock _mycket_ mindre på bredd och djup.

Skärmen... Jag vet inte vad jag ska säga. Men det är svårt att föreställa sig vilken skillnad det är på skärmen mellan dessa två modeller. För att du ska kunna föreställa dig hur stor skillnaden är tar jag detta som exempel:

Tänk dig att du tittar på 15-tummarens skärm i 80 graders vinkel. Du ser lika mycket då som du gör på 12:an om du tittar från 45 graders vinkel. Det beskriver ganska väl skillnaden.

En annan grej jag verkligen hakade upp mig på var rappheten/snabbheten. "Tack vare" att den endast har 256 kb L3 Cach upplevs datorn som långsam och inte alls rättvis sina 867 mhz! Att starta Photoshop 7 satte igång det snurrande hjulet rejält. Och iMovie, som är känt för att vara långsamt, beter sig som sirap. Nu hade iofs 12:an endast 256 mb RAM, vilket är standard, så det blir bättre om man maxar minnet. Men ändå...

För att ställa det i perspektiv kan vi säga att iBooken har dubbelt så mkt L3 Cach (512 kb) som 12:an. Och 15/17-tumsmodellerna har 1 mb.

Uppenbarligen skäms Apple för det här med L3 cachen. Kolla in deras webbplats och specifikationerna på PowerBöckerna. På 15 och 17 tummaren finns L3 specifierat med 1 mb. På 12:an har dom tagit bort den raden helt och hållet... Inte bra Apple!

För den som är nyfiken kan jag publicera hela vårt test med 12:an vs. 15" här på forumet.

Svar ja. Jag är nyfiken på hela testet. Är själv inne på en PB 12", men då lär jag maxa arbetsminnet. Det känns som att OS X kräver det.

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Rasmus:
Jag och en kollega har testkört nya PB 12" mot PB 15" 1 ghz. Jag är iiiiinte lika imponerad som ni andra verkar vara. Snarare besviken. 12-tummaren imponerar inte alls på mig.

Den känns bullig och tjock i jämförelse med 15-tummaren, dock _mycket_ mindre på bredd och djup.

Skärmen... Jag vet inte vad jag ska säga. Men det är svårt att föreställa sig vilken skillnad det är på skärmen mellan dessa två modeller. För att du ska kunna föreställa dig hur stor skillnaden är tar jag detta som exempel:

Tänk dig att du tittar på 15-tummarens skärm i 80 graders vinkel. Du ser lika mycket då som du gör på 12:an om du tittar från 45 graders vinkel. Det beskriver ganska väl skillnaden.

En annan grej jag verkligen hakade upp mig på var rappheten/snabbheten. "Tack vare" att den endast har 256 kb L3 Cach upplevs datorn som långsam och inte alls rättvis sina 867 mhz! Att starta Photoshop 7 satte igång det snurrande hjulet rejält. Och iMovie, som är känt för att vara långsamt, beter sig som sirap. Nu hade iofs 12:an endast 256 mb RAM, vilket är standard, så det blir bättre om man maxar minnet. Men ändå...

För att ställa det i perspektiv kan vi säga att iBooken har dubbelt så mkt L3 Cach (512 kb) som 12:an. Och 15/17-tumsmodellerna har 1 mb.

Uppenbarligen skäms Apple för det här med L3 cachen. Kolla in deras webbplats och specifikationerna på PowerBöckerna. På 15 och 17 tummaren finns L3 specifierat med 1 mb. På 12:an har dom tagit bort den raden helt och hållet... Inte bra Apple!

För den som är nyfiken kan jag publicera hela vårt test med 12:an vs. 15" här på forumet.

Skulle vara väldigt intressant om du kunde publicera testet här på 99mac.

//Sebastian

Givetvis Rasumus. Alla åsikter och synpunkter kring den nya PowerBooken är givetvis varmt välkommna.

/M

 • Medlem
 • 2003-03-04 11:19

Den här kommentaren är ett stickspår, men ni må ursäkta:

Ja, det var skönt att höra att den var bättre än MW påstod. Är det bara jag som tycker att de ibland är väl kategoriska i sina utdömanden av produkter? I sin iver att vara opartiska känns det som att de inte vågar andas något positivt utan att samtidigt framhålla något negativt. Exempelvis tycker jag att de kunde gett Apple ett större erkännande i testet av G4:orna för att Apple faktiskt hade lyssnat på opinionen och gjort dem tystare, men det satt väl för hårt inne...

[ 04. mars 2003, 11:20: Meddelandet ändrat av: Gg ]

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-03-04 11:25

Jag har testkört en PB12" nu i ett dygn och är överlag imponerad av den lilla krabaten. MEN två saker stör jag mig på också:

- Skärmen

Denna är KLART i underkant... Matt, dålig kontrast, grådaskig... Jag trodde den gått i vila vid ett tillfälle, men det hade den inte! Ljusstark är den inte alltså. Modellen vi testar har lite märkliga "färgfläckar" (det är som stor fingeravtryck på skärmen). Irriterande. Grått blir snarare lite grå-brunt-bränt. Färgerna känns livlösa. Väldigt synd, på en annars väldigt "stabil" maskin.

- Processorn

Det jag testade (Finder, After Effects, iTunes m.m) fungerade bra. Inte lika snabbt som en Dual 1Ghz:aren jag brukar sitta vid, men det var aldrig så jag störde mig på att datorn var seg heller. 256MB minne hade maskinne bara också, vilket ibland märktes (rassel-rassel, badboll)

Rent kliniska tester skulle troligen visa att den är AVSEVÄRT mkt slöare än den kan vara vid sina 867Mhz. Mellan 10 och 40% prestandavinst finns att hämta med L3-cache utifrån det jag testat.

Om inget annat borde den få 512k L3 cache (om det går). Nu har den som sagt bara 256K L2 cache och ingen L3 what so ever... Mycket synd. Jag skulle hellre se en 1Ghz modell MED L3 cache, bättre skärm och utan SuperDrive. Det är mer vad jag är ute efter. Ett Radeon 9000 Mobility skulle inte skada heller...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-03-04 11:27

Tänkte jag kunde posta det jag skrev som en "första utvärdering" till vår käre ÅF som lät oss pröva en PowerBook 12"

PLUS
- Lite och smidig
- Metallig INTE plastig!
- Kompakt, stabil känsla
- Grymt skönt tangentbord
- Mycket smartare lösning på DVD/CD än TiBook
- Förhållandevis snabb för dagligt arbete
- Tyst
- Godkänd batteritid (användes "hårt" två-tre timmar utan ström)
- Bra ljud för en så liten maskin

MINUS
- Skärmen är diskutabel (betraktningsvinkel, kontrast, färgåtergivning, ljusstyrka... allt utom skärpa är något i underkant - SYND!!!)
- Något varm (verkar plåga alla PowerBöcker i och för sig, om inte alla portabla datorer)

Att jag sen hellre skulle ha en 1Ghz processor med L3 cache istället för en SuperDrive täcker mina behov bättre. Synd att inte Apple gör sånna tillval... Även om den här maskinne hade en sån processor skulle den aldrig konkurerar med en PB15 eller PB17 eftersom skärmen är så pass mycket mindre! Cache = 30% prestandanvinst i många fall.

Skärmen är som sagt lite i underkant vilket är synd. Jag är å andra sidan van vid CRT-skärmar, men denna är mycket, mycket sämre än ex TiBöcker vi har. Flera recencenter säger samma sak också - grrrr åt Apple.

- Grådaskig
- Dålig kontrast
- Matta färger
- Dålig ljusstyrka ( jag trodde den gått i vila vid ett tillfälle, men det hade den inte...)
- Betrakningsvinkeln är närst katastofal
- Färgåtergivningen rent ut dålig
- Svårt att kalibrera skärmen (grått blir lite brunt ex)

Väldigt synd på en annars trevlig maskin.

Även vore det intressant att ha en 1280x1024 upplösning på skärmen (kanske blir allt för litet på 12"?). 1024x768 känns lite klustrofobiskt i OSX

ÖNSKELISTA TILL POWERBOOK 12" Rev B
- Bättre skräm
- Snabbare processor med cache
- ATi grafikkort

FireWire 800, bättre grafikkort m.m. vore ju alltid ett plus också, men det är främst skärmen som irriterar mig. Att jag hellre ser ett ATi-kort är att de drar mindre ström, genererar mindre värme, håller likvärd eller bättre prestanda i 3D och spel samt att de har överlägsen bildkvallié för 2D och MPEG2-videodecoding. Kostar kanske ett par kr extra, men klart värt det.

[ 04. mars 2003, 11:28: Meddelandet ändrat av: Erik.dv ]

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-03-04 11:31

Det tråkiga med PB 12" är att det hade kunnat varit en 100.00% superfullträff som mac-flaggskepp om bara Apple orkat trycka in en liite bättre skärm i den. Visar du den för en presumtiv switcher som kollat PC-notebooks i samma prisklass så kommer han/hon reagera på att skärmen inte är lika bra, vilket är riktigt synd. För bortsett från skärmen så är det en fullträff.

Instämmer till 1000%!!! Datorn känns som så-när-som en fullträff bortsätt från denna punkt! Cache till processorn också - som tillval ivf!

Bevaka tråden