Apple vill vara med i STAKO

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Statskontoret heter en statlig myndighet som har regeringens uppdrag att köpa in IT och telekom produkter & tjänster till staten, kommunerna och landstingen. Varje upphandling resulterar i ett ramavtal, s k STAKO-avtal.

Avatalet tecknas mellan ramavtalsleverantörer (tex Compaq, HP, Dell osv) och statskontoret. Sedan kan återförsäljare sälja på ramavtalet och måste då följa dom priser, garantier, tillgänglighetsnivåer och andra villkor som man har kommit överens om.

STAKO-avtalen är mycket viktiga för datortillverkarna, dom leder ofta till mycket stora affärer. Som exempel säljer man datorer för över 1.3 miljarder kronor per år via STAKO avtalen (siffra ifrån 2001). Dell säljer mest (340Mkr), Compaq tvåa (150Mkr) och Fujitsu-Siemens är trea (110Mkr).

Apple har inte haft avtal med STAKO sedan december 1998 då det förra ramavtalet löpte ut. Nu vill Oscar Bjers, VD för svenska Appke, komma tillbaka skriver MacWorld idag på deras webbplats:

http://macworld.idg.se/community/nyhet.asp?ID=020918-MW4

  • Medlem
  • Lund
  • 2002-09-18 16:23

Så där ja!

Det verkar som att den där Bjers verkar vara lite på hugget. Han verkar ha fattat att Apple måste vara med och strida, och inte bara sitta och vänta på sina trogna kunder. Kul!

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: hugin:
Det verkar som att den där Bjers verkar vara lite på hugget. Han verkar ha fattat att Apple måste vara med och strida, och inte bara sitta och vänta på sina trogna kunder. Kul!

Håller med. Bjers verkar vara det Apple verkligen behöver.

Ett litet problem bara ...

STAKO-avtalen bygger på att det finns ett önskemål hos olika myndigheter att köpa produkterna ifråga. STAKO-avtal är alltid kundinitierade och inte återförsäljar- eller leverantörsinitierade.

Finns det inte tillräckligt många myndigheter som vill köpa tillräckligt många Appleprodukter så blir det heller inget avtal.

Nu är det dock inte helt kört för Apples del. I princip är det bara att de som nu har diverse avtal med Apple (t.ex. det regionala högskolesamarbetet med Uppsala Universitet i centrum) meddelar sig till Statskontoret att man vill att ett Appleavtal förstuderas. (Förstudien för avtalsgruppen PC 2003 påbörjades i våras — och är man rapp så går det fortfarande att komma med. Det finns ingen tid till att söla ... )

För den som är intresserad och tror sig kunna påverka ramavtalens slutliga utformning med avseende på leverantörer så är det Per-Erik Andersson på Statskontoret som är projektledare för PC 2003. Han är definitivt inte emot Macintosh, men han kan inte självständigt initiera avtal. Bland annat anser han, såvitt jag förstått honom rätt, att nuvarande regionala avtal vid högskolorna borde kunna samlas i ett STAKO-ramavtal istället.

//Mikael

Mikaels inlägg är extremt viktigt! En av kärnpunkterna i STAKO är att avnämarna reagerar och anmäler intresse.
Det ska bli oerhört intressant att se vad Sv Kommunförbundet och Landstingsförbundet kommer med för rekommendationer i samband med sitt IT-konvent i november. De booooorde vara på bettet, efter senaste årens framtvingade privata initiativ vid t ex hemdatorköp...

1
Bevaka tråden