Test av Etymotic Research Er-6

Tråden skapades och har fått 24 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<img src="http://min.ipod.se/erik/er6.jpg" border="1" />

Etymotic Er-6 är föregångaren till den uppmärksammade Er-6i. Till skillnad från sitt syskon är er-6 svart och ljudet skiljer sig något.

Er-6 är något större än er-6i. Den har böjd kontakt istället för "iPoddigt" rakt. Den har precis som er-6i en klämma så att det går bra att den ha fäst i skjorkragen.

<img src="http://min.ipod.se/erik/er6_er6i_2.jpg" border="1" />

Enligt Etymotic skiljer sig lurarna åt genom att er-6 har en helt rak frekvensåtergivning. Er-6i har något dämpad diskant och förstärkt bas, för att pass iPoden.

Er-6 har som sakt en rak frekvenskurva, och följden blir då naturligt nog att vid en jämförelse mellan lurarna känns basen svagare och diskanten starkare på er-6. Er-6 är också något mer tungdrivna. Dessa effekter går bra att åtgärda genom att ställa om iPodens eq-läge till passande läge, t ex Bass booster eller Rock.

<img src="http://min.ipod.se/erik/er6_er6i_1.jpg" border="1" />

Helt ärligt, när jag lyssnar på er-6 utan att jämföra med er-6i tänker jag inte så mycket på skillnaderna. Då blir det mer en fråga om att njuta av hur bra det låter. T ex hur en trumma kan låta, eller en gitarr.

Er-6 har samma problem med kabelskrap som både er-6i och er-4 har. Det går dock enkelt att åtgärda genom att dra sladdarna bakåt över öronen och att dra ihop sladdarna i nacken med en påsförslutare. Fäst sedan spännet nära nacken så får du en fin rörlighet.

<img src="http://min.ipod.se/erik/er6_hela.jpg" border="1" />

Sammanfattning
Er-6 är en mycket trevlig lur. Ljudet skiljer sig mot e-r6i genom att frekvenskurvan är helt rak. Det kan möjligen upplevas att basen blir lite svag och diskanten lite skarp på en iPod, men det går bra att åtgärda med eq.

Er-6 är billigare än er-6i och om det är viktigt för dig med ett billigt pris kan du med gott samvete köpa er-6.

-
* Kabelskrap, åtgärdas med shure-modellen
* Diskanten kan bli för skarp ibland

+
* Mycket fint ljud
* Fin passform

Tack till Etymotich Research som bidrog med lurar för test.

grymma lurar! är grymt nöjd med mina. kan hålla med om kabelskrapproblemet men det är inte något som stör speciellt mycket och klämman hjälper en del. underbart ljud och bra passform annars, och jäkligt snygga lurar.

 • Medlem
 • 2005-02-05 23:14

Skulle ni inte kunna skriva ut priset på test produkterna?

(Ja, jag är medveten om att priset går upp/ner hela tiden, men det skulle ända vara skoj att få ett "humm" om priset!)

jag köpte mina från http://www.discountheadphones.com/ för 750 spänn inkl frakt.

 • Medlem
 • 2005-02-06 01:40

Tack för recensionen.

Nu har man ännu en humm om vilka lurar man ska välja i denna oändliga djungel. Synd att det inte finns något ställe där man kan prova alla. Ingen som vet någonstans i Malmöområdet som har någon av alla in-ear lurar ?

Ursprungligen av carpark:

jag köpte mina från http://www.discountheadphones.com/ för 750 spänn inkl frakt.

fick du dom hemskickade till dörren i sverige från usa inkl. allt för 750kr?

Ursprungligen av mojhoj:

fick du dom hemskickade till dörren i sverige från usa inkl. allt för 750kr?

oh yes baby. typ 750

 • Oregistrerad
 • 2005-11-02 13:32

Jag beställde ett par (ER-6) från discountheadphones igår, och då blev det 830kr totalt. Dollarn blir dyrare...

Ska bli spännande att höra hur dessa omtalade lurar låter.

Välj dessa. Lugnt val.

 • Medlem
 • 2005-02-06 16:04

Ja kanske men så fall kommer jag nog köpa er-6i istället för er-6 eftersom jag gillar lite mera bas sen att dom är mycket snyggare.

Carpark: Vad tycker du om basen i er-6 ?

jag tycker den är väldigt väl balanserad, riktigt fint ljud i dom och en bra bas (möjligt att den är en aning svag men det är inget jag tänker på och något som varierar väldigt med hur dom sitter i öronen något som tar ett tag att få in snitsen med), och jag har eqn avstängt på iPoden. Köpte Er6 istället för Er6i dels för jag tycker dom är snyggare och dels för jag tror dom har bättre passform dom sitter som gjutna i mina öron.

Verkar ju inte som att ljudet är hörbart olikt på Er6 och Er6i så det är väl hugget som, kan bara rekomendera mina Er6 och discountedearphones som köpställe annars blir dom nog rätt mycket dyrare.

Erik:
Hur fick du av platspluggarna av hörlurarna...? Har dragit tills jag inte vågar dra mer och dom lossnar inte.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-02-17 13:46
Ursprungligen av carpark:

Erik:
Hur fick du av platspluggarna av hörlurarna...? Har dragit tills jag inte vågar dra mer och dom lossnar inte.

om du ändå ska ta av pluggarna vilket brukar gå bra om man drar lite.... så kika lite på de olika alternativen på "lösplugg" som finns att köpa. På de vita lurarna som visades i reportaget så har den yttersta flänsen klippts bort?

Det ska vara tre flänsar på i-modellen. Jag köpte en påse med två-flänspluggar till mina vita för jag tyckte den tredje flänsen gick så långt in i örat. Nu i efterhand inser jag att det spelade inte så stor roll för själva känslan i örat med eller utan den inre. Däremot så blev ljudisoleringen lite sämre. Trots detta så föredrar jag de genomskinliga mot de helvita som ganska snabbt ser solkiga ut.

Ursprungligen av Poddjob:

om du ändå ska ta av pluggarna vilket brukar gå bra om man drar lite.... så kika lite på de olika alternativen på "lösplugg" som finns att köpa. På de vita lurarna som visades i reportaget så har den yttersta flänsen klippts bort?

jag har ju Er6 så jag har inte problemet med den yttersta delen. Fick av dom efter ett tag. Bra o rensa bort vax ibland.

 • Oregistrerad
 • 2005-04-04 01:29

hur lång tid tog det innan du fick dina lurar från http://www.discountheadphones.com/ ?
Är dom seriösa?
Var skickar dom ifrån, kan man spåra paketet?

Ursprungligen av nyqa:

hur lång tid tog det innan du fick dina lurar från http://www.discountheadphones.com/ ?
Är dom seriösa?
Var skickar dom ifrån, kan man spåra paketet?

mina kom på tre dagar vilket var extremt. Verkar väldigt seriösa och framför allt väldigt billiga. Vet inte var det skickas från någonstans i usa va? Har inte kvar paketet tyvärr, vet inte om det går att spåra.

 • Medlem
 • 2005-11-13 20:23

Hej,

Har haft mina ER-6 ett par år och måste säga att de var de första lurarna som jgag haft där man verkligen hörde skillnaden mellan en bra och en dålig lur.

En sak som jag märkt, förutom den "svaga" basen är att jag får distorsion i diskant/övre mellanrigister vid viss typ av musik. Otroligt iriiterande. Framförallt vid musik som Norah Jones, Dido, Elin Sigvardsson och annat singer/songwriter typ musik. Det skrapar när de "klämmer i" i sången. Exakt samma iPod med Grado SR-60 eller ipod original har inga tendenser till skrap.

Någon som känner igen detta?

En fundering om Etymotic's frekvenskurvor...

Hej!
Har själv Er6i och gillar dom skarpt.
Men är lite fundersam över att skaffa ett par Er6 som reserv, och därför till min fundering:

Om man studerar kurvorna för respektive lur så tycker jag att man kan tolka det som så här:
1.Er6i har en totalt högre utnivå än Er6.
2.Därför kan tillverkaren säga att Er6i har 8dB högre utnivå i basen (visst, HELA utnivån är ju högre!)

3. Men den ENDA skillnaden mellan lurarna är att den ena ger högre utnivå än den andra. Man skulle kunna säga så att Er6i har inte nån mer skjuts i basen i förhållande till diskanten än vad Er6 har, BARA högre utnivå.

4. Er6i har 16ohm impedans, Er6 48 ohm något som också bekräftar den lägre utnivån, MEN detta är egentligen en fördel - pga utgångsförstärkarens konstruktion i t.ex ipod - som gör att man faktiskt kommer LÄGRE ner i basen med denna modell.

Reflektioner?

/pedjoh

intresant men det låten ändå konstigt. någon mer än dig borde ha kommit på det här tex www.pcmag.com

kan bara säga att Er6 låter svinbra

Etymotic Er-6 - bra el hemska? Kejsarens nya kläder!?

i våras köpte jag ett par Etymotic Er-6 från USA för ca 1200:- kr i hopp om att jag skulle få ett bra ljud ur min iPod Photo, men, vilken missräkning!

En hård, elak o påträngande diskant var allt jag fick. Knappt skönjbar bas. Lurarna hade fått så god kritik att jag litade på att de skulle vara bra. Efter en veckas "kämpande" med detta diskant-oljud tog jag kontakt med leverantören i USA för att visa mitt missnöje med lurarna. De sa då att det var helt naturligt att de skulle låta dåligt de första 100 timmarna, tydligen skulle alla lurar låta illa i början.

Jag lät mig nöjas med detta svar och lät mina Etymotic Er-6 få gå dag o natt i hopp om att det omtalade välljudet skulle infinna sig. En viss förbättring blev det, men dessa lurar är "ljusår" ifrån välljud. Jag arbetar proffessionellt med musik så att jag har mycket stor kunskap att referera till vad gäller bra ljud.

Vill du ha ett väldefinierat skarpt ljud i diskanten som också är dubbelt så starkt som övriga register i basen, så skall du köpa dessa lurar. Dessutom sitter de mycket dåligt i öronen. Jag har prövat alla olika tillbehör, vridit runt dem i öronen, tryckt in dem etc, men man förlorar nästan alltid passformen.

Mina Etymotic Er-6 har åkt in i skräplådan. Jag står inte ut längre, trots massor av tålamod. Mina vänner säger "fy va fult de låter" om dessa lurar.
De är utan överdrift en bluff o ren "Kejsarens nya kläder".
Tyvärr kan jag för mycket om ljud för att sjunga med i denna lovkör.

Försök att provlyssna på ett par innan du köper dem. Jag är inte förvånad om du kommer att dela mina synpunkter.
Slutbetyget blir en svag etta av 5 möjliga

tillägg till "Etymotic Er-6 - bra el hemska? Kejsarens nya kläder!?"

jag glömde att påpeka att min kritik av lurarna gäller de lite dyrare "Etymotic Er-6i", alltså inte "Etymotic Er-6". De borde låta ännu bättre än den billigare efterföljaren, eller?

hur E6 bas låter är helt beroende på hur dom passar i öronen, sitter dom dåligt (som de som testat mina bara pluggat in dom och påpekat att det låter skit) är basen obefintligt.

Hur dom sitter kan ju samtidigt ha att göra med hur örat är byggt. När jag efter nån vecka fick kläm på hur dom skulle sitta är ljudet otroligt bra, till skillnad från tex koss-pluggar och billigare lurar är inte basen överdriven snarare perfekt balanserad.

Tyvärr har jag redan efter ett år slitit ur mina men ska genast köpa ett par nya. Rekomenderar varmt

ER6i är efterföljaren till Er 6 va? och har för mig dom kostar lika mycket? Men jag köpte ER6 för att många har skrivit att silikontratten (eller vad säger man?) är för lång o sitter dåligt i örat.
Det verkar ju vara relativt små skillnader på de två lurarna tekniskt sett men som sagt om dom sitter dåligt är dom ju värdelösa...

Nä, basen är verkligen inte överdimentionerad i Etymotic Er-6. Däremot överdimentionerad i diskanten som låter vass o påträngande. Man blir snart lyssnartrött på detta ljud. Dock är ljudet ganska klart men alldeles för hårt. Jag har prövar 1000tals vinklar i öronen, allt ifrån långt ut till långt in i huvudet. Ingen position i örat har ett godkännt ljud för mig, tyvärr. Jag hade verkligen önskat att de hade varit bra.

1
Bevaka tråden