Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Burton AMP Jacket

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<br><center><a href=http://99mac.se/forum/showthread.php?s=&threadid=23560><img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/burton/burton_350.jpg border=0></a></center>

Tillsammans med Apple har Burton utvecklat det kanske allra tuffaste tillbehöret till MP3/AAC-spelaren iPod. Burton AMP Jacket är till det yttre en jacka precis som vilken sportjacka som helst. Det är inte förrän man tar en närmare titt som man upptäcker att jackan definitivt inte är som de andra som hänger på Stadium. Faktum är att det finns två stora skillnader. Den första och mest iögonfallande är de fem mjuka SoftSwitch-knapparna på vänster ärm. Den andra skillnaden som utmärker sig är prislappen. En fråga som många säkert ställer sig är varför Burton i hela friden försett jackan med knappar. Svaret är att jackan är tänkt att användas av snowboardåkare. Knapparna på ärmen gör att brädåkaren inte behöver dra ner dragkedjor, öppna fickor eller ta av sig handskarna för att kunna styra iPoden.

En jacka som inte slits ut i första taget
Burton AMP Jacket är tillverkad i tre-lagers Gore-Tex-material, vilket i princip innebär att fukt inte kan ta sig in i jackan samtidigt som den andas och låter fukten gå ut. Detaljkvaliteten i själva utförandet av jackan genomgående mycket hög. Det här är inte en jacka som nöts ut i första taget. Jackan är inte så tjock som jag hade förväntat mig, faktum är att den helt och hållet saknar foder. Det är ett så kallat skalplagg, som man bär utanpå de kläder som håller värmen. Kraven på skalplagg är att de ska vara vindtäta samtidigt som de släpper ut vattenånga.
Något som kännetecknar högkvalitativa sportjackor är de tejpade sömmarna på insidan. Burton AMP Jacket tillhör en av dessa jackor, eftersom samtliga sömmar noggrant tejpats. Tack vare tejpen säkerställs maximal vattentäthet.

<center><img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/burton/burton1.jpg></center>

Många smarta fickor
Över bröstet finns något som skulle kunna liknas vid två upp och nervända fickor. Tyget över dessa "fickor" kan öppnas upp så mycket att det går att vika upp dem. Under tyglappen till höger (sett framifrån) finns fickan för iPoden och kontrollboxen. Till vänster finns en likadan skyddslapp. Under den döljer sig en fyra småfickor, varav en har dragkedja. Här finns även en genomskinlig plastficka i visitkortsformat. En lämplig placering för att skriva ditt namn kanske.
Inga fickor, men väl två stora dragkedjor återfinns under båda ärmarna. Genom att öppna upp dessa får du grymma ventilationsmöjligheter när temperaturen börjar bli ansträngande.

Insydda ledare i jackan
Elektroniken i jackan fungerar i princip som den medföljande iPodens egna fjärrkontroll. iPoden sitter i en vadderad fick på vänster sida i höjd med hjärtat. Strax ovanför finns kontrollenheten. En lite plastdosa där sladdarna kopplas samman. Kontrollenheten är försedd med en cirka fem cm lång sladd som kopplas till iPodens hörlurs/fjärrkontroll-uttag. Dosan är också försedd med ett uttag för hörlurarna (3,5 mm phono). Här ansluts valfria hörlurar, lämpligtvis de som följer med till iPoden. Den tredje sladden ut ifrån kontrollenheten går till vänster jackärm där knappsatsen finns. Denna kabel är lite speciell, den ser inte ut som de övriga. Den består istället av ett cirka en cm brett tygband med invävda ledare. Denna tyg-kabel går att avlägsna från kontrollenheten. Tanken är att all elektronik förutom tygkabeln och knapparna (som ju är insydda) ska avlägsnas innan tvätt.

På vänster ärm sitter de fem SoftSwitch-knapparna; två knappar för ljudvolymen, en för att stega bakåt, en för att stega framåt samt en play/paus-knapp. Innan jag fick hålla jackan i min hand trodde jag knapparna bestod av några elektriska kontakter insydda i tyget. Jag trodde man skulle kunna känna strömbrytarna genom tyget. I efterhand kan jag bekräfta att så är inte fallet. Knapparna känns ungefär som gelé, de är mjuka och man kan inte känna några hårda elektriska komponenter i dem. Jag beslutade mig för att läsa på mer om den så kallade SoftSwitch-tekniken. Mina efterforskningar visar att tekniken är utvecklad av det brittiska företaget Softswitch Ltd. Grovt sätt bygger tekniken på olika halvledande textiler som under tryck ändrar elektriskt motstånd. Tack vare faktumet att systemet inte innehåller några elektriska delar är knapparna tvättbara och okänsliga för extrema förhållanden.
Knapparna är relativt stora, vilket gör att du även med en handske på handen kan byta spår. Knapparna måste tryckas in ganska hårt för att kontrollenheten ska registrera signalen. Ganska praktiskt, eftersom det inte vore speciellt lämpligt om iPoden bytte spår så fort du råkar komma åt knapparn.

<center><img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/burton/burton2.jpg></center>

Kompatibilitet med nya iPod
Jackan fungerar både med Mac och Windows-versionen av den gamla iPod (modeller utan knappar under displayen). Den nya iPoden som lanserades för några veckor sedan är i skrivande stund inte kompatibel. Detta beror på att uttaget för fjärrkontrollen har en annorlunda utformning på dessa två modeller. På den gamla sitter kontakterna för fjärren runt själva hörlurssuttaget. På den nya iPoden har dock Apple flyttat uttaget till sidan om hörlursuttaget. Tredjepartstillverkaren Dr. Bott har redan utvecklat en kontrollenhet för den nya poden. Enheten ersätter den befintliga och är helt kompatibel med jackan. Försäljningspriset är $25. Jag är dock övertygad om att Burton själva inom en mycket snar framtid kommer att tillhandahålla en kontrollenhet för den nya iPoden som tillval.

<center><img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/burton/burton3.jpg></center>

Att tänka på vid köp av en Burton AMP Jacket är att iPoden inte medföljer. Vill man köpa sig en komplett utrustning hamnar den totala kostnaden på från 10 000 kr och uppåt beroende på vilken iPod-modell du väljer. Visst är 7500 kr mycket pengar för en jacka. Men närmare efterforskning visar att liknande jackor av lika hög kvalitet inte kommer långt efter vad gäller prissättningen. Gore-Tex är ett dyrt material, klart som tusan att jackan blir dyr när Burton bygger den i tre lager. Jackan börjar säljas i Sverige i höst. Hoppas att jag får se många AMP Jackor i pisten i vinter, för Burton AMP Jacket är ett riktigt fint tillbehör till iPod. Eller om man vill; iPod är ett riktigt fint tillbehör till Burton AMP Jacket.

Information
Tillverkare: Burton
Beskrivning: Jacka med inbygga kontroller för Apple iPod
Pris: 5999 kr exkl. moms (7499 kr inkl. moms)
Försäljningsstart: 1 september 2003

Omdöme
+ Genomgående mycket hög kvalitet
+ Snygg
- Fungerar inte med nya iPod

Betygsättning
<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>

Länkar
Softswitch (har utvecklat knapparna)
Burton (tillverkare)
GoreTex (mer information om tyget)
Dr. Bott (säljer adapter)
Megascene AB (leverantör)

Bildgalleri finns här! (47 bilder)

Den var verkligen Shysst och nice men omänsikligt dyr.

Ett annat alternativ än att köpa Canda Coose:P

  • Medlem
  • 2006-11-04 09:11

Skillnaden är väl bara att Burton är coolt, har varit med i branschen länge, supportar snowboardscenen och har ett namn som heter duga.

Canada Goose är ju bara äckligt. Det är ju mer en tunnelbanajacka för personer med smaklösa frisyrer i sthlm:s innerstad.

Norröna gör en Lofotenjacka (Lofoten är Norrönas skidsortimentet för den som inte vet) som antagligen är jättebra. En Norsk Gore-Tex jacka. Superkvalitet på alla Norrönas grejer har jag upplevt.

Lofoten XCR iPod jakke

Den var väl inte särskilt dyr? En vanlig skidjacka kostar ju minst 5000:-

1
Bevaka tråden