Ett seriösare 99mac?

Tråden skapades och har fått 35 svar. Det senaste inlägget skrevs .
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-15 13:28

99mac med två huvudavdelningar - en seriös avdelning om Mac och en för annat - är en bra idé faktiskt.

En avdelning för Mac, och bara Mac. Några strikt renodlade underavdelningar, förslagsvis:

* Allmänt (allmänt om Mac)
* Nyheter (enbart Mac-nyheter)
* Mac OS X (både klient- och serverversionen)
* Program (enbart Mac-program)
* Utrustning (Mac-prylar, tillbehör)
* Integration (Mac OS, Windows, Unix, Linux)
* Grafisk form (allt om grafik och design)
* Webbdesign (om webbdesign på Mac)
* Spel (om Mac-spel)
* Programutveckning (om Mac-utveckling)
* Foto (allt om digitalt foto och om kameror)
* Ljud (digitalt och analogt)
* Video (digitala videotekniker och dv-kameror)
* Tester (tester av program och utrustning)
* Filarkiv (för program men också bilder, ljud, video osv)
* Jobb (platsannonser, jobbtips)
* Återförsäljare (forum för återförsäljare och annonsörer)
* Köp och sälj (Mac-prylar, datorer, uppdelat i Köp och Sälj)
* Aktiviteter (Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå)
* Återkoppling (ett lyhört forum för kommentarer)

Dock tycker jag inte att Livsstil ska tas bort helt. Däremot bör man skickas vidare till ett separat forum med underavdelningar. Vad tycker ni om det?

[ 15. februari 2003, 16:27: Meddelandet ändrat av: mondo65 ]

Bra idé! Absolut ingen information från "världen utanför"
Macvärlden är som "Pleasantville" - den bästa av alla världar..
Hur skulle det se ut om man inte gjorde som borgmästaren (Steve Jobs) sa...?

Citat:

citera:Bra idé! Absolut ingen information från "världen utanför"

What the h*ll are you smoking and where can I get some?

/Ola

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-15 16:08

mondo, kanske vore en god idé att du startar ett helt fristående forum om livets stora frågor, religion, politik med mera, då du tydligen saknar detta här, och vissa har tydligen trots klara regler, svårt att följa dessa.

Jag trivs med 99mac som det är idag, respekterar och uppskattar de regler som satts upp. Det är trots allt stort svängrum utöver ämnet Macintosh. Har jag intresse att diskutera politik eller religion, söker jag upp platser för likasinnade.

Detta gör att man kan hålla en mer yrkesmässig profil gällande de ämnen man diskuterar.

Det finns givetvis inget som hindrar att man hänvisar personer som vill diskutera annat än Mac till andra forum. Dock är det svårt att administrera ett forum med ämnena politik och religion, då det lättare blir personangrepp och liknande.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-15 16:29

Med tanke på hur få Mac-användare det finns i Sverige och våra nordiska grannländer finns det en viss risk att 99mac blir en aning dött om det begränsas till diskussioner om enbart Mac-relaterade ämnen. Jag tror mest på en kompromiss.

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: mondo65:
Med tanke på hur få Mac-användare det finns i Sverige och våra nordiska grannländer finns det en viss risk att 99mac blir en aning dött om det begränsas till diskussioner om enbart Mac-relaterade ämnen. Jag tror mest på en kompromiss.

Instämmer!

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: mondo65:
Med tanke på hur få Mac-användare det finns i Sverige och våra nordiska grannländer finns det en viss risk att 99mac blir en aning dött om det begränsas till diskussioner om enbart Mac-relaterade ämnen. Jag tror mest på en kompromiss.

Det tror jag också.
Skulle bli knastertorrt.
Fast ibland blir "Livsstil" lite väl flummigt - jag har väl bidragit till det en hel del själv...
"Livsstil" bör få finnas kvar, kanske bakom en hemlig knapp nånstans, för uppenbarligen har det en funktion. Ett forum för livsstil för Macare ser nog lite annorlunda ut än vad det skulle göra på en annan sajt - tror jag.

Hej Taz_1999:

jag vara bara LITE ironisk..
Har du sett Pleasantville?

Mina egna högst privata observation tyder på att moderatorerna kanske skulle prata med en del av medlemmarna istället. Det finns en del (väldigt få) som verkar posta bara för postandets skull, ingen nämnd ingen glömd.

Alla fora på nätet verkar lida av att det antingen blajas för mycket eller skrivs för lite. Det finns inget mellanläge med mycket och seriöst. Man får acceptera blajet och söka sej till det som är värt nåt.

Problemet är precis som Ingemar påpekar ett problem att hitta en balans. Vilket är i princip omöjligt, vi försöker dra upp vissa linjer som vi sedan försöker att följa. Svårt och ibland jobbigt - ja. Nödvändigt - ja. Alltid korrekt - tveksamt.

Det viktiga anser jag är att vi kan ha en fortlöpande dialog om vad som händer och bör ske. Förhoppningsvis kan 99mac tillgodose fler önskemål i framtiden.

Jag har fått riktigt bra feedback på diskussionerna kring livsstil och det ser ut som om det leder till något nytt & spännande.

Seriös - mer seriös - mest seriös.

 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2003-02-16 16:46

Edit:raderade mitt inlägg,det blev helt fel.

 • Medlem
 • Malmö
 • 2003-02-16 18:49

Vad är det som är oseriöst med 99mac idag egentligen (med tanke på att ett "seriösare" forum efterlyses)? Jag förstår inte riktigt vad som föranleder frågan? Finns det ett utbrett missnöje här? Eller finns det intentioner "ovanifrån" (läses: från de ansvariga) som är andra än dom forumet i praktiken verkar i?

Jag har ingen makt över 99mac, men finner det sorgligt om ordet "seriös" blir synonymt med den formen av yrkesmässig strikthet som kan kallas torr och tråkig. En vädjan till sist: behåll Livsstil. Detta i all ödmjukhet.

[ 17. februari 2003, 01:48: Meddelandet ändrat av: PJW ]

Jag tror det som räknas som oseriöst är att 99mac är mera ett trevligt community än ett ställe för det vassaste inom mac. Att en del macproffs kanske avskräcks av detta. Men jag vet inte om jag vågar diskutera det, senast när jag antydde att trådar om folk som drar upp snor i näsan inte passade här så fick jag väldigt mycket skit för det så jag liggger lågt.

 • Medlem
 • Malmö
 • 2003-02-17 00:55

Jag får ge dig rätt till viss del Adrian. Men jag finner inte att det du reagerade på (då) är något som tagit över forumet till den milda grad att 99mac har börjat kännas oseriöst. Jag ser gärna att forumet hålls i strama tyglar och behandlar mac-relaterade problem (därtill är detta forum ganska unikt på svensk mark!). Å andra sidan är det stämningen här (öppenheten om du så vill) och, det skall icke förnekas, Livsstil som gör att jag hellre hänger här än på t.ex Macworlds motsvarighet (inget ont om dem - jag talar endast för mig själv). Ibland går det snett, oftast inte och själva charmen med 99mac är (kanske) till viss del just det; att vi kan halka fel och ta ut svängarna för mycket, det är just det som gör detta forum så mänskligt.

 • Medlem
 • 2003-02-17 01:15

Räcker det inte med att man förlägger sina funderingar under rätt rubrik? Jag störs inte i mina hyperseriösa jakter på relevant och klämriktig nördinfo om folk diskuterar navelludd i nån annan tråd någon annan stans.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-17 08:36

Många frågor på ett forum skulle lätt kunna besvaras med RTFM.
Jag är en sån person som ofta läser manualer och/eller letar information med några sökningar på internet, innan jag ställer en fråga. Och ska sanningen fram får man reda på det mesta utan att fråga.

Då återstår det att besvara frågor när man kan kan. Eller diskutera något helt irrelevant.

Till slut, jag undar hur många "proffsanvändare" som inte läser manualer/som inte gör några snabba sökningar, innan dom vänder sig till populationen här för att upplysas.

Ehum, vet inte riktigt vart jag ville komma nu. Men ska ett forum vara seriöst för macproffs så blir ribban lagd jävligt högt, inget mig emot iofs. Men det kanske är dags för en ny domän - 99proffs.com - som är helslutet dvs man måste godkännas innan man kommer med överhuvudtaget. Och så endast ämnesanknutna delforum, inget livsstil eller annat.

Edit:
Jag läste aldrig huvudinlägget i denna debatt från Martin! Så kan det gå, ville bara säga att mitt inlägg inte helt var on-topic och att jag håller med huvudinlägget (stickeyns), Livsstil vandrar ofta lite väl långt på egen hand. Att stänga av detta delforum i några dagar skulle jag tycka vore ganska intressant, och säkerligen höja nivån några snäpp. Knastertorrt lär detta forum aldrig bli med tanke på alla sköna själar som är här.

[ 17. februari 2003, 09:24: Meddelandet ändrat av: Linus ]

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-17 09:12
Citat:

citera: Många frågor på ett forum skulle lätt kunna besvaras med RTFM.

Jo, särskilt om svaret står på några få rader i handboken och om det tar tre minuter att hitta svaret med Google.

Men visst: det har varit lite för mycket trams den senaste tiden, det ska inte förnekas. Jag hoppas att sådana tendenser kan motverkas på annat sätt än att dela upp bidragen i Seriöst och Trams, och att man kan skapa en skön balans, men om det inte fungerar får man testa andra lösningar.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-02-17 09:14
Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Linus:
Men ska ett forum vara seriöst för macproffs så blir ribban lagd jävligt högt, inget mig emot iofs.

Ordet "seriöst" kommer ju inte från Martin. I hans "klibbiga" inlägg står det huvudinriktningen skall vara frågor för folk som använder en Appleburk i sitt arbete, men inte att de måste arbeta med Mac som specialister. Ribban ligger väl ganska lågt eftersom den inkluderar tex psykologer som endast använder Appleworks för att skriva ut recept.

[ 17. februari 2003, 09:17: Meddelandet ändrat av: mattan ]

Okej att religion och politik inte får diskuteras, det är väldigt personliga saker och kan leda till många konflikter. Men att ta bort Livsstil helt är bara absurt.

Jag kommer knappast tillbaka hit om Livsstil försvinner. Inte för att jag vill protestera på något sätt, utan för att detta forum kommer vara ett sömnpiller.

Personligen surfar jag runt i Livsstil och Allmänt mest, sen om jag ser någon fråga i någon annan sektion som jag kan (eller om det är en fråga besvaras av Google efter 20 sekunder sökning) så svarar jag.

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Daniel Ström:
Mina egna högst privata observation tyder på att moderatorerna kanske skulle prata med en del av medlemmarna istället. Det finns en del (väldigt få) som verkar posta bara för postandets skull, ingen nämnd ingen glömd.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2003-02-17 11:50

Eftersom vissa verkar störa sig på allt för triviala macrelaterade frågor, varför inte skapa en avdelning som heter "Nybörjare"(lämpligen placerad längst upp) eller nåt liknande.
Kanske ett bra sätt att sortera ut såna frågor från övriga diskussioner?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-17 12:10
Citat:

citera: Det finns en del (väldigt få) som verkar posta bara för postandets skull, ingen nämnd ingen glömd.

Å herrejösses. Vad kan det vara för stollar?

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: tobot:
Eftersom vissa verkar störa sig på allt för triviala macrelaterade frågor, varför inte skapa en avdelning som heter "Nybörjare"(lämpligen placerad längst upp) eller nåt liknande.
Kanske ett bra sätt att sortera ut såna frågor från övriga diskussioner?

Personligen har jag inga problem med nybörjarfrågor och hjälper gärna till om jag kan. Men man bör i alla fall göra en sökning och se om det finns tidigare trådar i ämnet. Har man bara gjort det ser jag ingen macfråga som för dum för att ställas.

Om det är nåt jag stör mig på så är det felpostningar. Det är tydligt uppdelade forum och ändå hamnar alldeles för många trådar fel. Felpostningar leder till att det är svårare att söka (vilket gör det svårare för nytillkomna besökare) och ökar risken för dubbletter.

Ett modalt forum (indelat i två delar tex nybörjare och experter) tror jag inte på. Även om jag är expert på vissa områden så känner jag mig som nybörjare på andra. Låt oss acceptera att vi alla är nybörjare på vissa områden och experter på alla och här är vi alla experter.

Sedan kan vi ställa vilka frågor vi vill för trots allt, hur vet vi att en banal fråga (varför kan jag inte tömma papperskorgen) kräver ett expertsvar (du startar terminalen och skriver "sudo pico fu*king #?%&/ unix and empty trash goddammit") lite längre fram?

Fördelen med 99mac jämfört med andra ställen är just den utpräglade proffs-profilen. Jag kan få hjälp med de riktigt kluriga sakerna här, vilket jag kanske inte upplever att jag kan på andra ställen, och jag hjälper därför gärna andra med frågor om de områden jag själv är duktig på.

Så på förslaget att ha nybörjarforum svarar jag "Nej". Alla är välkomna, men bevara proffs-profilen.

/Ola

[ 17. februari 2003, 14:21: Meddelandet ändrat av: Taz_1999 ]

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2003-02-17 15:19
Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Taz_1999:
Ett modalt forum (indelat i två delar tex nybörjare och experter) tror jag inte på. Även om jag är expert på vissa områden så känner jag mig som nybörjare på andra. Låt oss acceptera att vi alla är nybörjare på vissa områden och experter på alla och här är vi alla experter.

Sedan kan vi ställa vilka frågor vi vill för trots allt, hur vet vi att en banal fråga (varför kan jag inte tömma papperskorgen) kräver ett expertsvar (du startar terminalen och skriver "sudo pico fu*king #?%&/ unix and empty trash goddammit") lite längre fram?

Fördelen med 99mac jämfört med andra ställen är just den utpräglade proffs-profilen. Jag kan få hjälp med de riktigt kluriga sakerna här, vilket jag kanske inte upplever att jag kan på andra ställen, och jag hjälper därför gärna andra med frågor om de områden jag själv är duktig på.

Så på förslaget att ha nybörjarforum svarar jag "Nej". Alla är välkomna, men bevara proffs-profilen.

/Ola

Alltså jag menade inget "apartheid"-system utan ett välkomstforum för nya macanvändare (min morsa?). Kan vara ett bra sätt att få igång nya användare som inte skriver så många inlägg.

"Dumma" frågor hindrar ju ingen från att ge expertsvar.

Du skrev också att det gjordes många felpostningar. Det kanske skulle lösa en del av felpostningarna i och med att vissa kanske är osäkra på vart dom ska posta inläggen.

bara en idé

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-17 15:31
Citat:

citera: Personligen har jag inga problem med nybörjarfrågor och hjälper gärna till om jag kan. Men man bör i alla fall göra en sökning och se om det finns tidigare trådar i ämnet. Har man bara gjort det ser jag ingen macfråga som för dum för att ställas.

Håller med i principip, men det kan vara svårt att ens söka efter svar när man är en rookie, hur väl man än utformar sökfunktionerna. En idé - och det här improviserar jag bara - är att upprätta ett "felforum" med rubriker a la Apple Guide (Mac Hjälp).

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: mondo65:

Citat:

citera: Personligen har jag inga problem med nybörjarfrågor och hjälper gärna till om jag kan. Men man bör i alla fall göra en sökning och se om det finns tidigare trådar i ämnet. Har man bara gjort det ser jag ingen macfråga som för dum för att ställas.

Håller med i principip, men det kan vara svårt att ens söka efter svar när man är en rookie, hur väl man än utformar sökfunktionerna. En idé - och det här improviserar jag bara - är att upprätta ett "felforum" med rubriker a la Apple Guide (Mac Hjälp).

Ett annat jättebra förslag är att hålla nere på alla skitinlägg så folk kan hitta lättare utan att använda sökfunktionen.

Bevaka tråden