Felsökning Pismo

Tråden skapades och har fått 28 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Som jag skrev i en tråd för ett par månader sedan lyckades jag hälla fruktsaft över min pismo (*snyft*) vilket naturligtvis resulterade i att den slutade fungera. Den startade upp en gång och sedan aldrig mer.

Nu har jag plockat isär datorn och gjort rent den, allt enligt Apples servicedokument. När jag ansluter batteri och/eller ström och trycker på startknappen spinner hårddisken igång men jag hör inget "plong" och skärmen förblir svart. Men hårddisken spinner vidare.

Jag har ström på moderkortet men batteriet laddas långsamt eller inte alls. Tangentbordslamporna för Caps lock och Num lyser hela tiden och går ej att "släcka".
Den lilla dioden under bildskärmen som indikerar vilo-/arbetsläge lyser inte.
Knappen på DVD:n för att mata ut skivan fungerar inte heller, förmodligen får den ingen ström.

Nu är frågan var jag ska börja leta efter fel. Jag har ingen garanti längre och har redan fått ett kostnadsförslag på 1000 Ojrå (Euro) vilket är lite häftigt för en reparation (standardpauschal!).

Vad göra?

  • Oregistrerad
  • 2002-07-17 10:38

Du har ingen försäkring som täcker det hela? Drulleförsäkring eller så?

Jag tippar på att datorn inte är riktigt ren vilket gör att den inte startar upp igen... Med gott om tid så skall det nog gå att fixa...

Nä, ingen drulleförsäkring. Finns inte här i den formen. Och vanlig självrisk är också för dyrt...

Jag har använt 84-procentig läkarsprit till att göra rent delarna med, finns det något som är bättre?

  • Oregistrerad
  • 2002-07-17 14:45

Destillerat vatten är ett tips jag fått, ej testat dock.

Jag hade samma problem i våras. Jag öppnade datorn för att sondera innamätet för att senare byta hårddisk. Lyfta moderkortet, kollade runt, tryckte ihop allt och fick sedan inte igång den. Helt omöjligt!!
På Apples supportsidor fanns råd; behövde göra en reset av "Power managern", tror jag det hette. Leta där så hittar du säkert samma diskussion.
Jag startade en diskussion här på 99mac i frågan (innan jag löst problemet) och vad jag minns hade minst en medlem samma problem.

Ursprungligen av Stefan Johansson:

Jag hade samma problem i våras. Jag öppnade datorn för att sondera innamätet för att senare byta hårddisk. Lyfta moderkortet, kollade runt, tryckte ihop allt och fick sedan inte igång den. Helt omöjligt!!
På Apples supportsidor fanns råd; behövde göra en reset av "Power managern", tror jag det hette. Leta där så hittar du säkert samma diskussion.
Jag startade en diskussion här på 99mac i frågan (innan jag löst problemet) och vad jag minns hade minst en medlem samma problem.

Jag har gjort exakt likadant! Nu startar den inte!

HJÄLP?!

Jag har provat allt (tror jag). Jag har tagit isär datorn komplett, rengjort all delar och satt ihop den igen, allt enligt Apples supportdokument. En power reset har jag också provat. Datorn får ström, hårddisken spinner igång när jag trycker ned startknappen men sedan händer inget mer. Inget startplong, ingen happy mac.

Ingenting

Montera isär, tvätta rent, montera ihop.
Startar den inte sen så är det troligen minnen som inte sitter orentligt i sin minnesplats eller processorn som inte blivit nertryckt hela vägen... alternativt att något pajjat, men det kan jag inte minnas att jag läst om någon som lyckats med.

Leta reda på en annan pismo och testa processorn i, om du är osäker.

Ok. Tvätta vad? Tvätta med vadå?

Slibbiga datordelar, med fördel bara de som ser ut att tåla tvätt.

Vatten borde funka, om det inte är något ruggigt klet så kanske det går bättre med alkohol som föreslagits ovan.
(BTW, Marcus Holmer, vad för sprit är 84%?, läkar spriten jag drack i gymnasiet var 95%, F-sprit, den gröna etiketten, för 34kr per liter, brun flaska på apoteket )

Till det så behöver du nog tops och tålamod, både att rengöra och att läsa verkstadshandboken.

Jag har en Pismo med lite problem (lyckligtvis inte min ordinarie Pismo G4 utan min reserv) som är nånting liknande. Felet verkar helt klart vara CPU-kortet. Jag köpte en fräsch Pismo till en bekant, men till min besvikelse hade den allvarliga problem. Varje gång man lossat och tryckt dit CPU-kortet funkade den ett tag. Jag fick offra CPU-kortet från min egen reserv-Pismo.

Jag misstänker att CPU-kortet helt enkelt är defekt, trasigt någonstans, och då är det ju bara kört. Så jag satsar på att köpa ett nytt (begagnat) CPU-kort helt enkelt. Fast skulle det vara en skitig kontakt som går att rengöra så vore det ju kul förstås, men jag tror problemet är en hårdhänt datormekare som knäckt nånting.

Men det är också ett tips för den som felsöker. Har man möjligheten att flytta komponenter mellan två maskiner så är det lätt att isolera den felaktiga delen. Ett fungerande 400 MHz CPU-kort får man för några hundra. (Glöm 500 MHz, den kostar som en hel beg-dator.)

Ja, det lutar åt deffekt processor. Jag ska demontera och rengöra datorn i helgen.

Skulle varit intressant att få reda på hur det har gått för Marcus Holmer och Stefan Johansson.

Rengör försiktigt bara, och demontera med mjuk hand. Man kan knäcka kontakter och spräcka ledare om man är hårdhänt.

Jag har faktiskt redan köpt ett nytt CPU-kort från ebay, väntar på det nu. Jag ska ha liv i den där reservdatorn, även om det som vanligt kommer att kosta mer än det egentligen är värt (säger jag som kostat på en G4-uppgradering och bara ska ha G3'an som reserv). Men för katten, det är ju en Pismo!

Jaja, jag vet, den har snart gjort sitt, men min MacBook Pro är bortrest/utlånad så jag har giltigt förfall, och med Tiger och en gig minne duger en Pismo till rätt mycket faktiskt.

Ja, Pismo är ett helt klart lyft för mig. Har bara kört Macintosh LC III och iMac G3/233 innan

Synd bara att man inte kan upgradera VRAM.

VRAM = Virituell RAM???

Nu ligger Pismon i smådelar. Ska rengöra så snart jag hinner.

Ska där finnas kylpasta i mitten av processorn och på motsvarande del på kylflänsen?
Kylpasta på något annat ställe?

VRAM = Video Random Access Memory.

Det finns ingen kylpasta nån annanstans, men det är viktigt att du ersätter den som gick åt skogen när du tog bort kylflänsen. Egentligen ska man inte ta bort kylflänsen (finns det nån bättre översättning på "Heatsink"?) från själva kortet när man byter processorkort men nu är det ju redan kört. Det är ingen kylpasta som sitter där, utan en liten "kudde" (pad) men kylpasta är väl bättre än inget.

Men hur gör dom som uppgraderar sin Pismo till G3/900 eller G4/550?
Återanvänder dom inte kylflänsen då?

Ursprungligen av Affepaffe:

Men hur gör dom som uppgraderar sin Pismo till G3/900 eller G4/550?
Återanvänder dom inte kylflänsen då?

Min G4-uppgradering kom med en nästan normal aluminiumsköld; bara lite mer metall än vanligt. Den var iofs i refurbished skick, när jag köpte den från wegenermedia som vanligtvis inte säljer processoruppgraderingar på samma sätt som t.ex. powerlogix gör.
Kylpasta fick jag med. Var kudde på G3an.

Nix, den bytte man ut mot en liten kopparplatta. Åtminstånde med Powerlogix G3 900. Med den följde lite kylpasta.

Jag grublade på att kombinera orginal-värmeröret med den där plattan, men det vart aldrig av. Hett vart det ibland, efter ett tag dog den processorn.

Min G4/550 verkar inte bli alltför varm, inte ofta i alla fall. Fläkten har gått igång bara två gånger sedan jag bytte. När det händer ställer jag den i vila ett tag hellre än att lita till fläkten. Men den lär vara relativt energisnål, speciellt jämfört med G3/900.

Hur långt ner bör jag demontera och rengöra?

Nu har jag rengjort CPU-kortets kontakter, minnesslottarna, minnena, HDD-kontakt/kabel, AC och ljud-kortets kabelkontakter, modemkortskontakten, tangentbordskontakten, lagt på kylpasta på processorns mitt smat gjort Power Manager Reset.

Har rengjort sparsamt med Biltemas Oxide Clean för elektronik, tops, tandborste, trasa samt blåst med "öronsköljare" i gummi.
Därefter monterade jag alltihopa noggrant, minnena och CPU-kortet trycktes fast med ett "klick"

Resultat: Samma som innan. HDD:n spinner upp med släckt skärm.

Vad göra nu?

Hur gör man då en Pismo tutar (fyra gånger) vid startup och sedan bara står där med svart skärm. (4 beep = "bad ROM checksum") ?

Har provat med reset, boota i Open Firmware, inget hjälper...

Som jag sa innan så skulle det vara till stor nytta att få reda på hur Marcus Holmer och Stefan Johansson löste sina problem.

Ursprungligen av Affepaffe:

Som jag sa innan så skulle det vara till stor nytta att få reda på hur Marcus Holmer och Stefan Johansson löste sina problem.

Jag köpte en skrotad Pismo utan skärm, hd, batteri samt dvd och bytte del efter del tills det funkade. Det gamla logikkortet fick jag tyvärr aldrig igång igen.

Här är tråden om mitt problem, som synes hade jag nog inte tryckt ned moderkortet tillräckligt hårt, dvs det var inga hårdvarufel.

http://www.99mac.se/powerbook-macbook-pro/11405-lagat-soender.html?highlight=pismo

Ursprungligen av Stefan Johansson:

Här är tråden om mitt problem, som synes hade jag nog inte tryckt ned moderkortet tillräckligt hårt, dvs det var inga hårdvarufel.

Moderkortet? CPU-kortet? Logic-kortet? :S

1
Bevaka tråden