Förstår inte....

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

En tråd låstes med följande argument:

"99mac varken stödjer eller uppmuntrar till piratkopiering och tips på hur man kommer runt kopieringsskydd.
Vare sig ni har licens eller ej.
Kom ihåg det när ni skriver...
Tråden stängd."

Allt ovanstående förstår jag, men i det här fallet gäller det ju inte att knäcka programmet eller göra något otillbörligt?? Det handlar väl om att kunna använda sin Quark på ett annorlunda sätt? Det jag undrar är om det är förbjudet (ifrån t ex BSA eller Quark) att kringå dongeln i Quark ÄVEN om man har faktura på köpt program OCH hårdvarulåset kvar?

Att 99mac anser att det är förbjudet förstår jag, men är det ur juridisk mening ett brott att använda en emulator istället för dongeln?

Anledningen till att jag frågar är att jag har ett dussin maskiner som kör Quark med Imate och dongel, men drivrutinerna för Imaten flippar ibland så man måste starta om datorn. Om det finns ett lagligt sätt att använda våra Quark UTAN att ha på våra hårdvarulås så förstår ni kanske att det kan vara angeläget att prova!?

"Vare sig ni har licens eller ej" låter också lite långsökt. Har ni - i juridisk mening - rätt i att det är ett brott att res hacka sina köpta program eller nyttomaximera sin mjukvara, ja då har jag inga invändningar. Men med den lämnade motiveringen låter det som om ni inte heller anser det vara lagligt att tipsa om man kan (och BÖR enligt min mening) göra en discimage av de spel man äger så att man slipper den ständigt spinnande CD spelaren?

De flesta av företagets Adobeprogram ligger på discimages på min FW disk så att jag kan installera dessa i nätverket. Jag VET att inte detta var Adobes avsikt att man skulle göra så, men vi äger alla våra licenser, många av dessa multiuser, men är detta ett "tips på hur man kommer runt kopieringsskydd"?

Det var väl inte så mjukvaruindustrin tyckte att man skulle göra, men det är så många av oss gör - är det något som 99mac också tar avstånd ifrån?

Jag förstår er argumentation kring kopiering av kommersiell programvara. Det har ju funnits en utbredd missuppfattning här på forumet att det är olagligt att ladda ner mp3;or ifrån nätet till exempel, men den här frågan - menar jag - äger sin riktighet tills någon med kunskap i juridik kan berätta hur det verkligen ligger till.

MVH

Mattias

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2002-06-26 09:41

Detta påminner om diskussionen kring kopieringsskydd av CD-skivor.

Min uppfattning är att det blir svårt att bevisa att du har gjort något otillbörligt genom att du försöker använda en legalt uppköpt licens utan dongel. Möjligen kan eventuella garantier som medföljer programmet upphävas men knappast mer.

När det gäller kopiering av originalprogramvaror så föreskriver gällande standards (tex. ISO 17799)rörande informationssäkerhetsområdet att ALL programvara som köps in skall kopieras. Originalen skall låsas in i säkert förvar och sedan installerar man från gjorda kopior. Allt för att inte originalskivor skall försvinna och man ska ha ett samlat grepp på sina licenser. För många företag representerar också originallicenserna ett stort inköpsvärde och dessa får då inte komma bort eller förstöras vid tex. brand. Ofta är det bara originaldiskarna som kan bevisa att man äger licensen. Detta är ett stort problem för försäkringsbolag i samband med bränder då enda beviset för liucensen (originaldisken) brinner upp samtidigt som allt annat. När sedan programvaran kostar 100000 kr är det inte roligt för den som drabbas.....

Nu finns det ju en del specialprogram (typ Quark och vissa CAD-propgram) som kräver att man har tillgång till originalet eller dongel eller motsv. för att kunna köras men dessa hör till undantagen.

Man får väl lusläsa licensvillkoren som gäller för programvaran. Står det inget där om att det är förbjudet att t.ex. köra programmet utan dongel även om man har
licens, ja då har jag svårt att se att det skulle kunna vara olagligt.

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Lars Sydolf:
Man får väl lusläsa licensvillkoren som gäller för programvaran. Står det inget där om att det är förbjudet att t.ex. köra programmet utan dongel även om man har
licens, ja då har jag svårt att se att det skulle kunna vara olagligt.

Ett program säljs inte med dongel utan anledning, och ett program som kräver dongel fungerar inte utan dongel såvida man inte knäcker det, och i och med att man knäckt det har man begått en olaglig handel IMHO.

Jag förstår att det kan vara frestande att fixa en kopia på ett program man verkligen behöver istället för att betala tiotusentals kronor för det - i synnerhet om man är en privatperson, men köper inte folk programmen så slutar företagen att tillverka dem, och för Mac:en som är särskilt utsatta i och med den relativt klena marknadsandelen är det viktigt att folk uppvisar en hög moral och betalar för sig.

Vi vill inte ha en massa inlägg som tipsar om servern X eller webbadressen Y med en massa cracks.

Vad användarna på 99mac.com gör utanför 99mac.com angår oss givetvis inte och det är upp till var och en att själv ansvara för sina handlingar men på 99mac.com skall det inte förekomma några som helst diskussioner som kan göra att Martin får besök av de hysteriska exorcisterna (a.k.a juristerna) på BSA och deras vänner på kronofodgemyndigheten och att de tar med sig servern och låser in den för en oöverskådlig framtid.

PowerBook, iBook & Handdatorer -forumet är lite fel plats för denna diskussion. Flyttar till Feedback.

Annars är det som Joacim säger ovan.

1
Bevaka tråden