Editera pdf med script (Web2print)

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • 2007-01-04 00:00

Hej!

Vad finns det för verktyg för att på smidigt sätt använda en "färdig" (specialgjord?, placeholders?) PDF som en mall, och sedan med hjälp av ett script (php, eller liknande) byta ut bilder / text i denna PDF mallen.

Finns det några hjälpmedel för detta, eller är det isåfall t.ex php's egna bibliotek med pdf funktioner som gäller, och ange varenda koordinat för alla texter / bilder.

Borde finnas hjälpmedel, behöver inte vara php.

Tar tacksamt emot alla tips.

Det finns ett par trådar om detta redan, men i korthet så kan jag (som byggt sådana lösningar flera gånger) ge en väldans kort översikt över tillgängliga lösningar som jag känner till.

PHP är det ena alterantivet:
http://www.php.net/manual/sv/ref.pdf.php

(PHP använder sig av PHPLib som biblitek för PDF: http://www.pdflib.com/ )

Lasso är det andra alternativet
Alla kommandon för Lasso's PDF-manipulering går att slå upp och läsa om i deras referens:

http://reference.omnipilot.com/Reference.LassoApp?lassoscript/browse (Välj Category=PDF)

I korthet så kan du göra precis vad du vill i Lasso, skapa en PDF från scratch med kommandon för att rita linjer, text, bilder mm, eller ta en existerande PDF, lägga till en bild, en text och spara den. Kommandona är inte speciellt svåra att lära sig eller använda. Man kan beskriva det som att ju mera kontroll man vill ha, desto mera information lägger man in i kommandot. Så vill man bara lägga till text till en PDF så bara skriver man textsnutten i kommandot. Vill man bestämma typsnitt och position också, anger man det med. Ungefär så fungerar det.

Vill du lära dig exakt hur man gör i Lasso, så ladda hem Lasso 8.5 Language Guide på nedanstående adress och kolla i kapitel "Portable Document Format" (kap 35):

http://www.omnipilot.com/Manuals.2229.lasso

(Lasso använder sig av iText som bibliotek för PDF: http://www.lowagie.com/iText )

Det finns flera sätt
Du skriver inte varifrån data kommer som skall in i PDF-en, men i huvudsak så finns väl data antingen i en databas eller kommer från ett webbforumlär och skall sedan bli en PDF. Både Lasso, PHP och FileMaker bara för att nämna några kan hämta data från olika databaser, processa dessa och skjuta ut PDF-filer, som i sin tur kan göras mera saker med (tex mailas). FileMaker kan även "styra" program som tex Indesign och låta det programmet göra layouten och sedan skapa en PDF som innehåller alla typografiska finesser som Indesign behärskar och sedan processa filen vidare. Det går alltså att göra rätt mycket med dessa verktyg och det är lite svårt att i ett webbforum som detta beskriva steg i tex att skjuta ut en katalog med 1200 produkter, 555 bilder och 232 sidor där det allra mesta är automatiskt.

Vilken lösning som passar dig kan jag inte säga för din fråga berättar inga förutsättningar.

En mycket snabb och slarvig sökning på "skapa pdf lasso" gav detta:

Generera en PDF-faktura på enklaste sätt? (2005)
http://www.99mac.se/foeretagande/39320-generera-en-pdf-faktura-pa-enklaste-saett.html

PDF Arbetsflöde webb-> PDF tidning (2004)
http://www.99mac.se/grafisk-produktion/45192-pdf-arbetsfloede-webb-pdf-tidning.html?highlight=skapa+pdf+lasso

Quark eller Indesign för tidningsproduktion (2003)
http://www.99mac.se/quark/29671-quark-eller-indesign-foer-tidningsproduktion.html

Databas-genererade dokument med InDesign (2003)
http://www.99mac.se/ovrig-programvara/18963-databas-genererade-dokument-med-indesign.html

I en av trådarna ovan så länkar jag till mina intryck av produkter på Grafexmässan 2003 just över en del off-the-shelf-produkter just för Web2Print:
http://www.99mac.se/nyheter/29136-gratis-intraede-pa-grafex.html

Inget svar på detta?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2007-01-13 15:24

Jag har varit med om liknande. Man lägger en massa tid på att skriva hjälpande svar och sen hör man aldrig något mer. Kanske personer som postar på 30 forum och sen glömmer bort dem. (Därmed inte sagt att det är så i det här fallet.)

1
Bevaka tråden