Internetdelning stängs av

Tråden skapades och har fått 17 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Börjar bli irriterad över att ungarnas PC-burkar ganska ofta inte kommer ut på internet. Min iMac är troligen boven i dramat då den till synes helt utan minsta anledning stänger av "Internetdelning". Testar nu med att inte låta iMacen gå i skärmvila samt att skärmsläckaren är satt till att aldrig starta. Har du varit med om något liknande så berätta hur du blev av med eländet, tack!

iMac 20" ( sommaren 2005 )
ADSL-modemet: DLink DSL-300T
Switchen: Netgear 5-Port Gigabit Ethernet Switch 10/100/1000 Mbps ( GS605v2 )

Problemet finns oavsett hur inställningen i Systeminställningars "Nätverk" är konfigurerat, kör offtast på "Automatisk" hastighet. Från switchen går en rackarns lång ethernetkabel ned till en ethernet-hub dit ungarnas PC-burkar ansluter. PC-burkarna ser varandra.

Jag har provat med att dra loss snudd på alla kablar som går in i modem och switch samt lossat telefonjacket några minuter, även tryckt ihop en skarv som finns på ethernetkabeln som går ned till huben. Ibland så hjälper detta medans det andra gånger inte har minsta positiv inverkan. Ibland är lösningen enkel, dvs. bara att åter sätta på "Internetdelning". De två skarvade ethernetkablarna som går ned till ethernet-huben är troligen 25 meter.

Alla förslag till lösningar motages tacksamt.

Mvh,
Olle@mac

Satsa på en billig router istället för internetdelning!

 • Oregistrerad
 • 2006-12-29 12:15

Du kan inte koppla modemet rakt på Switchen då? Och på så sätt dela ut internetet .. och kan du det så ta bort huben då, och skaffa två långa kablar, eller försök bygga trådlöst. Det brukar finnas billigt och bättre begagnat på tradera, USB WLAN stickor, annars så är de rätt billiga på NetonNet.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2006-12-29 12:20

Långskott: Jag skulle kunna tänka mig att det kan ha att göra med tilldelningen av IP-adressen, eller snarare omförhandlingen av densamma (om du inte har en fast adress från din leverantör, förstås?). Det vill säga att det fungerar bra när du startar tjänsten och Macen får en extern adress från leverantören. Sedan när adressen ska omförhandlas så misslyckas det av någon anledning och Macen tappar adressen. Då, och här kommer min "OS X-gör-allt-enligt-sunt-förnuft"-slutsats, stänger den helt sonika av tjänsten eftersom ingen ändå kan använda den.

Eller en variant; omförhandlingen lyckas men du får en annan adress och tjänsten fixar inte det utan omstart. Låter otroligt, men man vet ju aldrig...

Kolla och jämför Macens IP-adress när det fungerar och när det just slutat fungera.

Jag har fast IP via Borås Energi ( Bornet ).

Scumpi, iMacens ethernetkabel går till switchen - därefter går separat kabel till adsl-modemet. Från switchen går två ethernetkablar, en till iMacen och en vidare till våningen under - först DÄR finns huben som 2 olika PC ansluter till. Färvisso skulle 2 separata ethernetkablar duga ( min tjej skulle få fnatt av alla fula kablar ) och trådlöst kan bli aktuellt om en månad - lite konstigt är det för allt fungerade perfekt fram tills för någon månad sedan.

Macce, jag noterar en liten skillnad mot när det fungerade perfekt och det är att när jag pingar typ Sunet eller annat ställe så är det ovanligt långsamt med att servrarna svarar. Ibland är det kanske 1-2 sekunder men ibland kan det ta bortåt 10 sekunder innan servrarna svarar då iMacen gör sina pingningsförsök. Borde jag ringa Bornet om detta ? Skulle kunna testa med att låta en av Powerbookarna ersätta iMacen som Internetutdelare.

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2006-12-29 21:53

På det är sättet gör du ingen Internet-delning med iMacen. Om jag inte har ritat helt fel i huvudet så sitter alla tre (3) datorerna mot ADSL-modemet (på lika villkor). Därför är det upp till ditt Internet-abonnemang om du har 1 - 5 dynamiska IP-adresser. Har du upp till fem (5) så är du hemma - alla dina tre (3) datorer får var sin IP-adress. Om du däremot bara har en (1) IP-adress så är du rökt.

En switch har ingen routing-funktion. Det är den som du behöver för att kunna dela på din anslutning. Tips enligt ovan: skaffa en router, kanske tom en trådlös.

Ah tack Frasse, plötsligt faller alla bitar på plats - såklart du måste ha helt rätt i vad du skriver. Skulle det funka bästa lösningen vara att jag har 2 ethernethubbar, en som iMacen ansluter till modemet med och att den huben även nås av ungarnas ethernet-hub ?? Finns det adsl-modem med routerfunktion som man kan ha upp till 4 datorer anslutna till... är dessa dyra ?? Förslag på sådana ??

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2006-12-29 22:25

Nästan. Din hub-lösning är funktionellt ekvivallent med den först beskrivna (med switch). Däremot kan du skaffa ett router med inbyggt ADSL-modem och 4-portars switch. I annat fall behåller du ditt ADSL-modem och skaffar en router med inbyggd switch. I båda fallen har iMacen gjort sitt som Internet-utdelare.

Internet-ADSLmodem-router&switch-datorer

Internet-ADSLmodem&router&switch-datorer

Om du går in hos Netgear, D-Link, 3Com etc och läser på deras support-sidor för hur man kopplar deras produkter tror jag bilden klarnar.

Frazze, om en månad så flyttar ena sonen och då kanske den återstående PC:n skulle klara sig med Netgears WG311, som är ett trådlöst PCI-kort för PC som klarar 54 MBit, tror du detta skulle funka så att PC:n med kortet når Airport i iMacen. En sådan lösning skulle väl innebära att jag kan kassera switchen och även ethernethuben ?? Ett kort får man för hälften av vad Netgears trådlösa WGR614 router kostar.

Blev bättre då jag enbart lät ethernet-huben sköta trafiken ned till min tjejs sons PC - MEN då strömmen sedan en tid tillbaka är lite instabil så tappar den kontakt med macens internetdelning. Så fort lamporna flämtar till eller att det som på nyårsafton blev 5 strömavbrott så uppstod problemen igen - macen fortsatte att fungera.

Klart att du ska ha en Router direktkopplad till modemet så att alla burkarna får samma accessnivå till Internet. Routern håller då EN IP-adress utåt och delar ut andra i nätverket (via DHCP). Det ger större säkerhet och stabilitet.
Routern kan med fördel vara kombinerad i en switch och ha en enkel brandvägg.

Själv så har jag en Airport Extreme som Router och det fungerar utmärkt. Jag behövde dock en switch från den för att kunna koppla upp flera datorer via TP-kabel:

Kabeltvuttag-Kabelmodem-router/brandvägg-switch-datorer.

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2007-01-01 20:30

Jag vill nog också ytterligare trycka på om att köra med en dedicerad router, och inte en dator som extraknäcker. Du låser ju upp en resurs som är dyrare än en router.

När man då skaffar sig en router för hemmabruk vilken ska man köpa och är det saker som ska konfigureras eller är det bara att jacka in ethernet kablarna?? OM den ska konfigureras, hur gör man då detta ??

Routernovisen Olle@mac
+++

Har du trådlöst och vill kunna skydda nätverket så bör du kanske kryptera. Det är inte svårt men billiga routrar hanterar det sämre. Bor du i villa och har lite eller bra grannar så kanske du kan strunta i det. I så fall är det bara att plugga in kablarna i routern, sätta i strömkabeln och köra, ok eventuellt en omstart av ADSL-modemet.
Märke... tja Linksys har fått bra kritik. Kolla med inWarehouse t.ex.

Senast redigerat 2007-01-02 06:55

Bor i villa och har inte något speciellt på datorerna som jag behöver hålla hemligt - en granne som har flyttat påpekade en gång att han såg ett trådlöst nätverk hos mig och tyckte att jag skulle vara lite försiktigare - det han såg var bara Airport Express och då möjligen all musik på iTunes... knappast något att sätta stop för.

Du har Airport Express!
Den fungerar ju som en router! Dock har den inte möjlighet att göra det via trådbundet nätverk eftersom det inte finns en ethernetkontakt. OK, det finns ju en men den är avsedd för att ansluta mot Internet.

Har du trådlös anslutning för alla datorer så skulle din Airport Express göra allt det jobb du eftersöker. Den är ju både Router, DHCP-server och brandvägg.

Ledsen om jag ställer korkade frågor men blir det då så att jag mellan adls-modemet och Airport Express sätter en ethernet-kabel ( vanlig CAT5 eller CAT6 ) och att jag sedan sätter i trådlösa PCI-kort i Windowsburkarna??? Är det svårt att konfigurera allt, gör man detta från Macen ( något program ) samt även på Windowsburkarna ??

Ja så kan du göra.
Konfigureringsprogrammet för Airport hittar du i mappen verktygsprogram. Det ska visst finnas programvara för PC också men den har jag inte testat. Å andra sidan är det väl bäst att du "har makten" över nätverket från din Mac.

Standardinställningarna tror jag gör att det funkar direkt.

/Svante

1
Bevaka tråden