TouchCAD är baserat på konceptet att inte bara skapa 3D-former på skärmen, utan också att kunna omvandla modellerna till någon som går att tillverka fysiskt. Detta sker genom så kallad utbredning till platta 2D-ark. En vanlig pappkartong är exempelvis tillverkad av platta ark. I TouchCAD kan dock nästan vilken form som helst kan bredas ut, skalmodeller, segel, jättetält, luftballonger, komplexa metallformer i plåt, båtar, skulpturer och konstverk, scenografi, mm. TouchCAD har också förmågan att applicera bilder på komplexa former och breda ut dessa i full skala, exempelvis på segel helt bestående av tyg med bilder på.

Utvecklaren av TouchCAD, det lilla stockholmsföretaget Lundström Design, utvecklade ursprungligen TouchCAD för båtdesign. Användningsområdena är idag dock klart större. Programmets flexibilitet som kombinerad modellerare och utbredare ledde dock till en användning inom en mängd olika områden och användare finns idag i hela 37 länder.

Version 3.5.1 är en underhållsuppdatering, även om den också innehåller en mängd nya funktioner och förbättringar. Här nedan följer en kort beskrivning. Observera att många av de nya funktionerna också kan ses som demofilmer. Se länkar här nedan. Denna version är också Universal Binary.

Pressreleasen kan även ses tillsammans med bilder i en PDF här: http://www.touchcad.se/TouchCAD_351_Released.pdf (Press release TouchCAD 3.5.1 - 450 k)

Eller som film här:

http://www.touchcad.se/NewsTouchCAD3.5.1.mov ( QuickTime - 10.2 Mb)
http://www.touchcad.se/NewsTouchCAD3.5.1.wmv ( Windows Media Player - 12.3 Mb)

För dig som inte är tidigare bekant med TouchCAD, så föreslås följande korta introduktionsfilm på dryga sex minuter, visande lite grundfakta, hur man mycket snabbt modellerar en liten båt och breder ut den, samt några användarexempel:

http://www.touchcad.se/WhyTouchCAD.wmv (Windows Media Player - 9 Mb)
http://www.touchcad.se/WhyTouchCAD.mov (Quicktime - 8 Mb)

Hemsida
----------
Mer info finns på hemsidan http://www.touchcad.com

/Claes Lundström