Skapa backweb i Dreamweaver?

Tråden skapades och har fått 14 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hejan,
Jag undrar om det e någon som skulle kunna hjälpa mig eller åtminstone ge mig en liten hint om hur man skapar en backwebb i dreamweaver. Jag vet att det ska finnas någon slags funktion för det och jag har verkligen ingen aning.

Någon som vet?

Backwebb?

Backwebb/intranät där man kan logga in för att lägga upp bilder/text osv på en hemsida.

Det låter som du ska använda Manage Sites men istället för att ange FTP anger Local/Network istället.

Ojoj, nej, hon frågar ju efter hjälp att bygga/få fram adminfunktionalitet.

Att snickra ett admin kan vara allt från ganska enkelt till ganska tufft helt beroende vilka behov du har. Jag skulle ge dig tipset att kolla in Adobe/Macromedia Contribute. Det kanske är så att du redan har Contribute med din DW, annars kan du hitta info här:

http://www.adobe.com/products/contribute/

Jag föreslår Contribute just därför att Dreamweaver rimligen bör ha bra funktioner för att hjälpa dig integrera med Contribute.

Annars är Open Source-världen full av lösningar, men då handlar det oftast om helhetslösningar. Några (väldigt olika) tips:

http://ez.no/
http://wordpress.org/
http://textpattern.com/
http://drupal.org/
http://plone.org/
http://www.rubyonrails.org/
http://www.mamboserver.com/
http://cutephp.com/

Listan är verkligen inte komplett, snarare på gränsen till dålig.

Annars kan man ju alltid bygga ett eget admin via formulär/databas eller t om via textfiler - om man bara har väldigt specifika behov är det inte speciellt svårt. Har man generella behov är det en mycket, mycket större utmaning. Även om man bygger själv finns det väldigt mycket färdiga klasser och funktioner som kan ge dig väldigt mycket starthjälp. Exempel:

http://www.zend.com/codex.php
http://ez.no/
http://www.phpclasses.org/
http://www.zope.org/

Jag inser att jag skjutit en bit över målet med de flesta tipsen.. Men, tja, så blev det:)

För att förtydliga frågan lite. Finns det redan ett intraweb som du vill lägga upp filer på eller vill du skapa ett med hjälp av DW?

edit: Ja. Där var jag allt lite sen, men som talaren ovan skriver så handlar det kanske om att skapa nåt som inte redan finns..

  • Oregistrerad
  • 2006-11-10 13:36

kan varmt rekommendera www.joomla.org, som är ett s.k. CMS (content managment system). Där du har en admin del för att administrera sida. Sidans utseende anpassas i "templates", som är relativt lätta att ändra i.

Och som vanligt så slår jag ett slag för http://www.modxcms.com, som jag tycker är enklare och kraftfullare än all the above

Jaha var det sånt...

Jag kan rekommendera Contribute om de redan är bekanta med Dreamweaver. Jag har kört Contribute på några sajter och det går ju väldigt snabbt att få funktion på dessa två tillsammans.

Jag slår också ett slag för Joomla: http://www.joomla.org/ just för den otroliga utbyggbarheten, mängden med mallar och att det är lätt att lära sig.

Lite statistik:
Joomla Community omfattar mer än 60.000 användare.
Det finns 1168 projekt på Joomla Forge-siten http://forge.joomla.org/
Det finns 890+ tillägg till Joomla på http://extensions.joomla.org/

Detta betyder att Joomla kan byggas ut med massor med fiffiga funktioner.

Följande kan uppfattas som reklam: För en demo av vilka saker som är inbyggda i ett CMS som Joomla och en kort lista på några saker man kan lägga till så besök gärna min webbsite här: http://cmsdemo.intelligentmammals.se/ (Den är inte riktigt färdig men jag jobbar på det just nu).

Ursprungligen av wictoria trei:

Jag vet att det ska finnas någon slags funktion för det och jag har verkligen ingen aning.

Alltså. Letar du efter något som specifikt har med Dreamweaver att göra eller bara något allmänt CMS/publiceringsverktyg som funkar med vilket html-snickra-program som helst?

Jag har nog insett att det kommer bli lite för svårt för mig det här.
Det är till en skoluppgift, men jag ligger lite efter och alltihopa ska vara klart på onsdag.

Ett CMS hade varit mkt lättare o använda, men dessvärre ska vi bygga vårat eget med massa funktioner.

Tack för alla tips iaf.

Ok, så lite så. *tar åt mig äran för alla tips*

Men om du vill ha mera hjälp, så berätta mera om skoluppgiften, tex hur den är formulerad och vad syftet med den är.

Det är en rätt stor skoluppgift inom flerkanalspublicering.
Vi ska skapa ett system där vi ska skapa en fiktiv tidning. Tidningen ska ut på flera kanaler, html, rss, sms, mobil o nyhetsbrev. Den ska vara skapad så att man lägger in informationen i backwebben och i den ska man kunna ladda upp text osv, och även välja vilken kanal det ska ut på.
Allt XMLkodning är klar men utan att veta hur man gör en backwebb över huvudtaget är det rätt svårt.

En webbsite (som den backwebb du beskriver) som kräver någon som helst interaktion med andra system måste göras i någon form av middleware. Det är programspråk som sitter mellan en databas och en webbserver och i den kategorin finns tex Lasso (min favorit vilket jag nämnt säkert en miljon gånger här), php, asp, cold fusion osv.

Vad du beskriver låter som att ni skall bygga något som kan acceptera information från webbformulär (text som skall publiceras i flera medier) och sedan skall det mottagande lasso/php/asp/cold-fusion-sidan skicka det vidare i olika kanaler (webbsite dvs html, rss dvs xml-fil på viss plats, sms dvs prata med någon mojäng som kan skicka sms och skicka ett antal anrop till den med listan med personer som skall ha sms, mobil - jag gissar du menar wap för att skilja detta från sms vilket är en variant på html och nyhetsbrev som jag gissar helt enkelt är ett snygg formaterat html-email som skickas till en viss lista med personer). Det låter faktiskt inte speciellt svårt.

Men du skriver även skola och utifrån din ålder gissar jag att det är antingen universitet eller vuxenutbildning eller något annat som du har fått denna uppgift ifrån och du utelämnar VILKEN utbildning du går och vad det är meningen att ni skall lära er på den. Det kan alltså inte bara vara Dreamweaver?

Så nästa fråga är förstås - vilket programmeringsspråk skall uppgiften lösas med? Om jag antar att det är PHP så har du säkert redan förstått att man kan lösa uppgiften genom att i Dreamweaver skapa den programkod och html-kod som behövs för att göra denna publicering. Man använder då DW för att skriva koden helt enkelt, precis som man använder Textredigeraren för text (jo du kan lika gärna använda Textredigeraren, men DW har ett par fördelar här).

Så du behöver:
* En MySQL-databas med minst två tabeller - för att skapa denna så behöver man kunna lite om tex MySQL som är den vanligaste databasen att göra sådant här med. Nästan alla webbhotell har PHP och MSQL-abonnemang (från 12:- och uppåt) och det behöver du om inte skolan erbjudit dig detta. (Du skriver inte detta nämligen.)
* Ett adminverktyg att sköta om MySQLdatabasen, tex MySQL Administrator, Cocoa MySQL, terminalen, PHPMyAdmin eller Cpanel, det finns många här och det är olika vad olika webbhotell erbjuder. De två senare är webblösningar.
* En tabell innehåller en lista på prenumeranter och prenumerantmetod (tex Ola@intelligentmammals.se-Epost eller 0709-66 01 99-SMS).
* En tabell som innehåller texterna som skall publiceras.
* Uppgifter för hur leveranserna skall skötas. För tex epost behöver du veta adress, användarnamn och lösenord till en SMTP-server du kan maila via. För SMS behöver du liknande uppgifter för att kunna skicka SMS.
* Kunskaper i PHP, MySQL, XML, WAP och HTML.

När databasen och tabellerna är skapade, rättigheterna satta och du skrivit lite testkod i PHP för att snacka med databasen och ser att det fungerar att stoppa in data i tabellen så är det dags att lösa uppgiften.

(Dela upp nedanstående i så små bitar som behövs tills dess "biten" går att lösa-det är världens bästa princip för att lösa problem.)
1. Skapa en webbsida, formulär, som tar emot texten som skall publiceras och lagra den i databasen med en flagga, att den inte är skickad. (Här behöver du kunna lite php och mysql.)
2. Skapa sedan snuttar av kod som hittar en oskickad text i den tabellen som skickar texten som: Epost, SMS med sändlistorna i den andra tabellen.
3. Skapa snuttar av kod som hittar en oskickad text i den tabellen och sparar den på viss plats med visst namn i visst format och gör detta för HTML, XML och WAP-formatet. Jag förutsätter att ni i denna uppgift har fått lära er dessa format.
4. Skapa snutt som markerar texten i tabellen som skickad.
5. Stoppa ihop allt i en svarssida - när man fyller i formuläret och skickar in så körs alla snuttar och allt skickas. Klart!

Jo, allt ovan är lättare i Lasso.

Lycka till!

1
Bevaka tråden