.htaccess osynlig ...

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!

Jag håller på att greja med min htaccess fil ... jag har dock märkt att den är osynlig i OS X ??? varför ,,,, varför är .htaccess dold och hur gör jag den synlig ...

är viktigt att jag kan se den eftersom jag jobbar MAMP och vill gärna kunna editera min .htaccess fil för att exprementera ...

help...

  • Medlem
  • Västerås
  • 2006-10-09 14:23

Hade exakt samma problem som dig, hittade dock en applescript som visar/döljer gömda filer. Har lagt upp den här åt dig: http://iowa.nu/random/FileVisibility.app
Om du inte vågar använda den som jag har laddat upp så kan du göra egen applescript: http://www.macosxhints.com/article.php?story=20030409015020645

.htaccess-filen är osynlig på grund utav att den börjar med just en punkt. I unix-system så är filer vars filnamn börjar med en punkt automatiskt dolda.

Så det blir att använda scriptet oven eller gå in i terminalen och byta namn på den om du kan terminalkommandona som behövs, eller använda något program i OS X som visar osynliga filer. Många FTP-program tillåter dig att bläddra runt på den egna disken också och visa osynliga filer och byta namn på dem. Sök på Versiontracker: http://www.versiontracker.com/php/search.php?PHPSESSID=db8929ccbb6f5325f6e7d585ca74cd9a&mode=basic&action=search&str=show+invisible+files&plt%5B%5D=macosx&x=0&y=0 och http://www.versiontracker.com/php/search.php?mode=basic&action=search&str=invisible+files&plt%5B%5D=macosx&x=0&y=0

Testade just FTP-klienten Cyberduck (OpenSource, dvs gratis) och där kan jag ansluta till localhost och sedan gå in i rätt mapp och välja Visa > Visa Dolda Filer och sedan döpa om .htacess till htacess.txt för att redigera den och göra den synlig och tvärtom när jag vill spara den.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2006-10-09 22:01

Ett lite lättare alternativ om du vet var filen ligger (och det vet du ju) kan annars vara att i terminalen skriva

open -e sökvägtillfilen/.htaccess

Då öppnas filen i Textredigerare och du kan göra ändringar och spara precis som vanligt. När du är klar behöver du inte heller göra något mer, eftersom du inte bytt namn eller så på den.

Skojigt terminalkommando det där. Vill man veta mera om det, starta terminalen och skriv "man open" (utan citattecken) vid prompten. -e betyder just öppna med Textedit.

Jag knackade ihop ett Applescript med för mycket förklaringar som säkerligen inte är till någon nytta för någon men till nöje för mig själv. Här är det:

(*
----------------------------------------------------------------
Öppna htaccess
----------------------------------------------------------------
Av: Ola@intelligentmammals.se, 2006-10-10

En .htaccess fil är en textfil som innehåller kommandon till Apache webservern som medföljer Mac OS X. Men då filen skall heta .htaccess och punkten först i filnamnet gör den osynlig i filsystemet är det inte så lätt att experimentera med den. För man behöver olika verktyg dels för att se filen och dels för att öndra synligheten och dels för att redigera, spara och döpa om den. 

Ett enkelt terminalkommando löser dock detta, det öppnar filen på angiven sökväg direkt i textredigeraren, bara att ändra och spara så är det klart att testa på nytt.

Detta Applescript skickar det terminalkommandot, så det enda man behöver gör är:

1. Ändra sökvägen så att den pekar rätt. 
2. Spara scriptet som ett program, (inget kryss för "endast körbart", då går det inte att redigera flera gånger).
3. Lägg programikonen där det är praktiskt.
4. Dubbelklicka för att köra det.

Behöver du ändra i scriptet för att öppna andra .htaccessfiler, starta först Manusredigerare och öppna sedan applikationen "Öppna htaccess" inifrån den och spara det som ett program på ett nytt ställe och med valfritt namn.

Läs mera: 

Do shell script in Applescript:
	http://developer.apple.com/technotes/tn2002/t...

HTACCESS
	http://httpd.apache.org/docs/1.3/configuring....

MAN-sidan för kommandot Open
	http://www.hmug.org/man/1/open.php
	

Ange sökväg till filen med : mellan mappar (på Mac-sättet), hela vägen ner till avslutande :.htaccess
Starta med namnet på din hårddisk, i mitt fall heter den Wolverine och min .htaccess-fil ligger två mappar ner.

*)
set thePath to "Wolverine:testmapp1:testmapp2:.htaccess"
set the UnixPath to POSIX path of file thePath
do shell script "open -e " & UnixPath

Haha, insåg just att det är väl självklart att man kan öppna även osynliga filer med Textredigeraren genom att säga till den att göra det i ett Applescript.

tell application "TextEdit"
	open file "testmapp1:testmapp2:.htaccess"
end tell

Det första man blir blind på....

Annars kan man använda textredigerarna nano eller pico till att redigera .htaccess direkt i ett Terminal-fönster. Skriv "cd " (med mellanrummet efter cd. Därefter drar du in symbolen för den mapp som .htaccess finns i till Terminal-fönstret så att plustecknet visas. Då kommer mappens sökväg att skrivas in i Terminalfönstret. Tryck på enter.

Du startar pico genom att skriva "pico .htaccess" och trycka på enter. Nano startar du genom att skriva "nano .htaccess" och trycka på enter.

Då startar textredigeraren. Du sparar med Ctrl + O och avslutar med Ctrl + X. När du stänger av dem får du med Y och N välja om du vill spara filen. Du behöver även trycka på enter för att bekräfta filnamnet om du sparar.

1
Bevaka tråden