Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Finns det någon bra utbildning?

Tråden skapades och har fått 28 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-18 23:47

Kan jag få ett eller flera tips på en bra it-utbildning? Jag vill jobba med webb och ser mig om efter ett nytt jobb. Men vad behöver jag egentligen kunna och vilket är det bästa sättet att lära sig det på, eller snarare vad skulle en it-chef som behöver anställa en till webbavdelningen vilja att jag ska ha för kunskaper?

De jobb jag sett hittills kräver kunskaper i allt från html och css(vilket jag kan känna är lite stenålder nu, eller?) till java, javascript, asp.net(eller vad det nu var).
Jag har ingen data-utbildning alls och behöver kanske lära mig saker och ting från grunden. Eller behöver jag det? Jag har ju gjort två hemsidor enbart med hjälp av olika tutorials på nätet. Så hur ska jag tänka, ska jag kanske bara ta enstaka kurser på universitet i t.e.x. java, javascipt osv. Eller behöver jag en omfattande utbildning?

Ibland känns det som att den bästa utbildningen man kan få är att sitta vid sin dator och surfa, hålla sig ajour med olika "verktyg" och göra tutorials. Har jag rätt eller fel?

Vad behöver jag kunna och på vilken nivå behöver dessa kunskaper ligga? Ska jag inrikta mig på typ lernia eller ska jag köra universitet på en gång?

(Hur många utbildningar resp. arbetsplatser out there kör mac? och spelar det någon roll om jag utbildar mig på mac eller pc?)

Mycket tacksam för svar

  • Medlem
  • City
  • 2010-05-19 08:52

Det är verkligen svårt att sia om framtiden, minns när jag utbildade mig så var det vi lärt oss redan gammalt/meningslöst när vi slutade.
Är du helt grön så är några grundkurser (eller att du köper lite böcker) inom html, css, php och javascript att rekommendera. Sedan kan man köra lite annat skoj efter det, Ajax, ruby osv.
Glöm inte heller att läsa på lite om databaser, MySQL, MSSQL osv
Utöver det så kommer du nästan längre på att jobba mycket grafiskt. Ett gott designöga är ofta värt mer för många företag. Förslår att du lär dig Photoshop och Illustrator eller motsvarande.

Ett annat bra tips förutom turitorials och grundläggande programmering på CSS & Javascript är att praktisera på någon webbyrå. På det sättet kan du få mer än en taskig lernia-utbildning där du slåss med 40+are och sura bittra lärare där målet är att förstå vad html är.

Hade jag varit du så hade jag kanske hellre utbildat mig för utveckling mot mobila enheter som kommer bli en tung marknad framöver och är man först så kommer man långt snabbt.

Har inga tips på utbildningar som passar för ändamålet, känns ändå som man kompromissar oavsett vad man väljer. Själv valde jag en yrkesutbildning på 2 år som täckte det mesta men inget djupgående så man fick utveckla sig själv, lite så som du redan gjort.
Universitet känns lite overkill kanske men är alltid bra att ha. Jag känner väldigt få som har en högskoleutbildning i ryggen i denna branschen.

Alla tuffa webbyråer kör givetvis Mac.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-05-19 09:19

Mac om du jobbar grafiskt (det vanligaste)
PC är ganska vanligt i programmeringsmiljöer.

Du behöver bestämma vad du ska bli, vill du bli webbdesigner, programmerare eller vad?

Det är nämligen (oftast) väsenskilt.

Kör på att bli vass på att använda Photoshop, och på att koda från grunden, dsv skaffa dig de grundläggande kunskaperna i flash och HTML, CSS, Java etc.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-19 09:23

Tack för tipsen kraspor! Det var matnyttig information. Tack!

Lär dig mycket generellt tänk (designmönster, struktur, etc) och lite praktiskt om allt möjligt.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-20 09:15

Tack för alla tips! Det var många intressanta grejer att kolla upp och fundera på. Men vad är skillnaden i arbetsuppgifter mellan en webbdesigner och en programmerare? Observera att dessa två jobbar på samma webbyrå. Vem jobbar med vad? Vem av dem jobbar med html, css, javascript, photoshop o.s.v.?

Och brukar men anlita en proffsfotograf att ta bilder?

  • Medlem
  • International user
  • 2010-05-20 13:05
Ursprungligen av KOL:

Tack för alla tips! Det var många intressanta grejer att kolla upp och fundera på. Men vad är skillnaden i arbetsuppgifter mellan en webbdesigner och en programmerare? Observera att dessa två jobbar på samma webbyrå. Vem jobbar med vad? Vem av dem jobbar med html, css, javascript, photoshop o.s.v.?

Och brukar men anlita en proffsfotograf att ta bilder?

Lite generellt så kan man säga att webbdesigner jobbar med uteseended och "känslan" på webbpaltsen, gör förslag på layouter, knappar, färgscheman, profiler osv. Webbdseignern kodar även i bland detta mha css, javascript osv. Bildbehandlingskunskaper och ett gott öga för design är viktigt.

Programmeraren är ansvarig för att affärslogiken bakom webbplatsen fungerar, dvs databaskopplingar, kopplingar till diverse interna och externa system osv samt mer avancerad funktionalitet på webbplatsen.

Observera dock att detta är en generaliserad uppställning. I verkligheten överlappar arbetsuppgifterna ofta. Jag är programmerare men har många gånger fått sitta och pula med stilmallar och även ibland tvingats peta runt i photoshop (där jag är helt lost ).

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2010-05-20 22:25
Ursprungligen av KOL:

De jobb jag sett hittills kräver kunskaper i allt från html och css (vilket jag kan känna är lite stenålder nu, eller?)

Inte stenålder, men väldigt grundläggande. Alla sidor, även dynamiska (förutom flash), matas ut såsom html/css. Så det är inte direkt en bit i sammanhanget man bara hoppar över. Å andra sidan är det väldigt okomplicerat med html: det bara lite struktur på dokumenten. css kan vara enkel eller hur bökigt som helst (beroende av hur man vill att sidan skall se ut i olika webbläsare). Det kan vara svårt att hävda sig i konkurrensen om man bara kan html och css, men det nog minst lika svårt om man inte kan det.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-20 23:26

Tack rhesus! Men vem har hand om driften av sajten sedan när den är levererad till kunden? Fortsätter webbyrån med det eller?

Jag funderar på att försöka få jobb eller i alla fall i första hand, praktik, på ett ställe där webbsidan redan finns, men förändras ofta. Helst på en tidning. Jag kanske inbillar mig, men är det inte just på en sådan här typ av sajt(alltså nyhetssajt) där man måste vara både först och bäst på all ny teknik angående webben. Det skulle i så fall passa mig utmärkt. Men rätta mig om jag har fel.

Finns det någon av er out there som jobbar på en tidning, Sveriges Radio eller tv? Tror ni det finns möjlighet att jag ska kunna få jobb på ett sånt ställe? För inte är väl alla journalister där, eller?
Vad tror ni jag behöver kunna för att jobba på något av ovanstående? Behöver jag kunna typ allt, html, css, php, java, javascript, ajax, ruby, MySQL, MSSQL, flash, photoshop, illustrator eller?(eller kanske ännu mer, i så fall vad)
Kan det vara så att man har vissa fördelar om man är insatt i att greja med både ljud och bild nu i dessa dagar då mycket handlar om just detta på internet. (Kanske kan min bakgrund som ljudingenjör komma till nytta igen;))

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-05-20 23:29

Utbildning på någon av de mer kända tekniska högskolorna "is the shit". Typ.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-20 23:47

Vad menar du marf? Civilingenjör i mediateknik eller data? Eller bara enstaka kurser i html, css, php, java, javascript, ajax, ruby, MySQL, MSSQL, flash, photoshop, illustrator? Vissa på universitet men vissa kanske på något annat ställe och i så fall var?

Är jag helt ute och cyklar eller har jag någon chans?

Om du vill jobba med det senaste och fräckaste så är det med branschen i sig du ska jobba. De som pushar tekniken framåt är de som vill bli sedda av andra som jobbar med det helt enkelt. Resten utav besökarna bryr sig oftast inte.

Att nyhetssajter förändras ofta vet jag inte om jag håller med om, däremot innehållet. Sajter med fokus på sociala aspekter är generellt väldigt lyhörda på besökarnas betéenden, så där kan det hända en hel del saker. Sen kan jag såklart ha en ofullständig bild av hur nyhetssajter sköts...

Vad är det egentligen du vill göra? En ännu mer relevant fråga är egentligen hur du vill jobba, iom att det påverkar vad du bör rikta in dig på. "Jobba med webb" är ett sjukt luddigt/brett begrepp, vilket ofta leder till en mer eller mindre dynamisk/kaotisk/stressande arbetsmiljö. Hur långsiktig är din utbildningsinvestering? Hur mycket är du beredd att jobba på din kunskapsnivå medans du jobbar? Obetalt? Vad är du bra på? Vilken roll i en arbetsgrupp trivs du bäst med? Hur snabbt lär du dig nytt?

Det är nämligen sjukt mycket mer än förkortningar och kod.

marf är rätt ute här.

En grundläggande datautbildning i botten. Sedan får man spä på med kurser på det som är "för dagen".
Dagen-grejorna skiftar ju så snabbt att det knappt är lönt studera dem som en grund.

Är inom fastighet själv; 2 årig utbildning i botten, sedan spär man på med extrakurser i autoamation, processstyrning etc.

De där korta kurserna får man räkna med att gå med jämna mellanrum resten av livet

Det går att lära sig tillräckligt för att bli riktigt duktig genom att läsa böcker och isynnerhet koda. Jag är i stort sett självlärd, med har läst lite kurser på universitet på 80-talet. Mailinglistor och chattar kan ersätta lärare. Av de riktigt duktiga programmerare jag träffat har en hel del haft längre universitetutbildningar. Men många har också haft ingen universitetsutbildning alls, men har lärt sig genom att koda spel på sina Spectrums, Vic-64 or och Amigor.

Du behöver dock hjälp med att välja rätt litteratur, det finns mycket skit därute. Det första programmeringspråket du ska lära dig är Javascript. Det är nödvändigt på webben, och kul eftersom du kan använda det direkt för att göra dina webbsidor roliga.

Den första och kanske enda boken du ska ha för javascript är Javascript the good parts. Den är liten och torr men fantastiskt bra. Sedan eller samtidigt kan du lära dig lite om ett javascript bibliotek, jag föreslår jQuery. En bra bok är Learning jQuery 1.3.

För att lära dig Html/css har jag ett tips, Head first HTML. Den är väldigt lättläst. CSS the missing manual när du vill fördjupa dig om CSS.

Lär dig använda en riktig text-editor. Textmate, Emacs eller Vim.

Det är bara att starta och lära sig, experimentera, fråga, ha roligt.

Ursprungligen av hankhero:

Den första och kanske enda boken du ska ha för javascript är Javascript the good parts. Den är liten och torr men fantastiskt bra. Sedan eller samtidigt kan du lära dig lite om ett javascript bibliotek, jag föreslår jQuery. En bra bok är Learning jQuery 1.3.

"This is not a book for beginners" - står det på första sidan. Den boken är ingen riktigt "lär dig programmera javascript-bok" utan den lär dig hur du ska skriva javascript på rätt sätt. Sen är jQuery 1.3 en riktigt fin bok. Dock tycker jag att man skall ha en stark grund av JavaScript innan man börjar använda ett ramverk, detta gäller inte bara JavaScript utan alla språk.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-21 19:52

Shit, tack hankhero! Jag hade nästan gett upp hoppet.

Irrelogical, jag tänker inte gå en civilingenjörsutbildning, men är inte alls emot att plugga kurser på universitet.

Tack alla för era inlägg! Ni anar inte hur mycket ni hjälpt! Tack!;)

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-27 22:52

Så vilken bok om javascript rekomenderas för en nybörjaredå? "Javascript for dummies", eller?(De där böckerna inte bara ploj om det nu var någon som trodde det). Men jag vill nog ändå ha något som känns lite mer seriöst.

Till vad används en text-editor?

Ursprungligen av KOL:

Till vad används en text-editor?

en texteditor är enkelt uttryckt som en ordbehandlare fast man använder den till att skriva programkod.
Den har inbyggt sådana saker som färgmärkning av nyckelord, radnumrering och 1000 andra saker som är just anpassat för programmering.

Tror det kan vara tufft att komma ut på arbetsmarknaden om man är självlärd utan utbildning idag, då det finns många på varje jobb. Hos oss använder vi oftast grafiska designers och Interaktions designers för att göra grunden, sedan tar vi in specialister på de delar som vi behöver.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-28 09:05

Fredrics, vad menar du med specialister och vad har de gått för utbildning?

Goflorp, du nämner att text-editorn det är anpassad för programmering. En dum fråga kanske men vad för sorts programmering gäller det? Alla typer av programmering eller bara javascript?

Senast redigerat 2010-05-28 13:58
Ursprungligen av KOL:

Fredrics, vad menar du med specialister och vad har de gått för utbildning?

Goflorp, du nämner att text-editorn det är anpassad för programmering. En dum fråga kanske men vad för sorts programmering gäller det? Alla typer av programmering eller bara javascript?

Det finns en del text-editorer som har plug-ins för olika språk.
ngn som programmerar i objektorienterad C vill ju ha helt andra saker än den som skriver ren HTML.
Det innefattar sådana funktioner som t ex olika färgning av variabler, nyckelord, konstanter, indrag för slingor mm.

På den här sidan finns det länkar till rätt många editors;

Pure Mac: HTML Editors - Software for Macintosh

Under "Text Editors" ligger en del intressant, Smultron t ex använder jag själv när jag vill titta på kod (jag har högst rudimentära programmeringskunskaper).

Om man programmerar mycket kan det vara värt kolla upp vad som finns. Man skall vara noga med vilka verktyg man använder - oavsett arbetet.
Precis på samma sätt som en mattläggare är noga med vilken kniv man har, snickaren vill ha en bra hammare så vill kodaren ha en bra editor.

Kolla lite på Amazon åt dig för en bra nybörjarbok i javascript. For Dummies ska du undvika. Den här http://www.amazon.com/JavaScript-Beginners-Second-John-Pollock fick ett bra snittbetyg.

Om du ska välja en editor, varför välja en som är bara för Mac? Jag tycker det är smartare att lära dig något du kan ha nytta av om 20 år också. Vim eller Emacs innehåller kollektiv visdom från hundratusentals programmerare samlat under 20+ år vardera. Och de kan du använda överallt. Båda tar säkert ett par dagar att lära sig hantera, men du har igen den tiden.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-05-29 23:57

Shit, jag som redan beställt "Javascript and Ajax for dummies". Vad är fel med den boken för en nybörjare?

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-06-05 20:28

Har försökt kolla upp hur man ska skaffa emacs. Hur ska jag göra? Jag kommer till en sida med massor av olika filer man kan ladda hem, men sen då, vilken av dem ska jag ta? Den senaste? Det står Windows på den senaste, det är därför jag undrar. Någon som vet vilken jag ska ta?

Hej!

Vill du läsa en universitetsutbildning som är inriktad på webb och programmering kan jag rekommendera webbprogrammerings-utbildningen på Linnéuniversitetet. Det är en 2 årig utbildning där du får en högskoleexamen. Du kan även läsa utbildningen helt på distans.
Utbildning inom webbprogrammering och webbutveckling

Textmate är i stort sett den grafiska motsvarigheten till emacs. (även om emacs finns i en grafisk version också) Jag har prövat bägge, och Textmate är trevligare, även om emacs kanske är mer tekniskt kompetent.

  • Medlem
  • Luleå
  • 2010-08-06 22:35

Jag har letat efter en seriös och bra kurs i Photoshop web(allstså en photoshoputbildning som inriktar sig mot web). Har bara hittat en sådan kurs. Någon om har något bra tips på en sådan utbildning?

Jag lärde mig mycket av Lynda.com . Kolla in det.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-08-11 11:58

lynda alla dar i veckan, 35 USD med filer, 25 USD utan filer i månaden, fram med chipspåsen och luta dig tillbaka

1
Bevaka tråden