Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Blir datorn piggare med mer minne?

Tråden skapades och har fått 18 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Eskilstuna
  • 2008-05-21 16:32

Hej alla glada!

Jo, relativt nyligen konverterade jag från pc till mac (applåder..). Jag köpte den senaste MacBooken som var uppgraderad från 1 gig ram till 2 gig. Passade mig perfekt då jag jobbar mkt i quark/cs3. Det är inte ovanligt att jag jobbar i Photoshop, Indesign, Illustrator samt Quark på samma gång (!), eller iaf har dem öppna samtidigt. Datorn flyter oftast på bra, men ibland segar den ihop och det är lite frustrerande när man försöker hålla ett högt arbetstempo...

Skulle detta försvinna ifall jag uppgraderade till 4 gig minne, eller har det ngt med saken att göra överhuvudtaget?

MVH!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-05-21 16:35

ja det har med saken att göra, köp mer minne - det är oftast där flaskhalsen ligger.
Quark torde funka bra om det inte är allt för tunga dokument.

Men indesign och PS dom gillar minne.

  • Medlem
  • Eskilstuna
  • 2008-05-21 17:02

Sedär! tack för snabbt svar! är det lätt att byta minne själv? vilka minnen skall man köpa?? bra tips någon?

Tack på förhand!

  • Medlem
  • Eskilstuna
  • 2008-05-22 00:43

Tackar!!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-05-22 00:52

Jag uppgraderade från 5 till 13 gig ram i min Mac Pro 2.66a.
Det var inte värt det....

Prestandaökningen var minimal...

Tyvärr..

Ursprungligen av zelari:

Jag uppgraderade från 5 till 13 gig ram i min Mac Pro 2.66a.
Det var inte värt det....

Prestandaökningen var minimal...

Tyvärr..

Ett enkelt sätt att se om en minnesuppgradering skulle göra skillnad är att använda Aktivitetskontroll i Program/Verktygsprogram. Klicka på fliken "Systemminne" och kolla på texten intill "Sidor ut". Om datorn har allt RAM den behöver kommer båda dessa siffror vara noll.

Exempel:

Cobraking 3GB RAM - 0 pages/sidor ut
Denna server har tillräckligt med RAM och behöver aldrig swappa till disk.

MacBook PRo 3GB RAM - 1.25GB ut
Min bärbara MacBook Pro har inte tillräckligt med RAM och har swappat ut 1.25GB till disk vilket segar ner datorn.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-05-22 10:16

Kan du förklara respektive siffra och vad den anger:

Wired

Active

Inactive

Used

/mattis

Apple har en guide här: Mac OS X: Reading system memory usage in Activity Monitor

Wired memory
This information can't be cached to disk, so it must stay in RAM. The amount depends on what applications you are using.

Active memory
This information is currently in RAM and actively being used.

Inactive memory
This information is no longer being used and has been cached to disk, but it will remain in RAM until another application needs the space. Leaving this information in RAM is to your advantage if you (or a client of your computer) come back to it later.

Free memory
This memory is not being used.

What does all this mean?
This means you shouldn't worry when the Free memory is low. The only time Free memory should be high is right after the computer starts up. As you use applications or services, memory is used and transitions to Inactive. Applications that need more memory will take from the Inactive, but the Inactive is there just in case you need it again. If the combination of Free and Inactive is very low, then you might need more memory.

För rätt länge sen skrev jag ett halvlångt svar till en kille som undrade varför hans Windows Index blev lägre när han installerade mer minne. Många tyckte att inlägget hade hjälpt dem, så jag kör en copy/paste här, utan att redigera texten.

Bakgrunden är att han ville "snabba upp" sin dator och fördubblade minnesmängden. Av kostnadsskäl valde han dock ett minne som bara hada halva bandbredden mot det som tidigare fanns. Efter installation indikerade Windows att datorn blivit långsammare med ett lägre Windows Index (texten har inget med Windows/Mac att göra, utan är rent allmän).

........................... copied text ........................................

Frågan är om inte RAM, eller internminne, är den mest missförstådda datorkomponenten idag. Många vet, även de som inte bygger datorer eller är allmänt intresserad, att datorn bl a har en processor (CPU), ett grafikkort (med GPU) och internminne.

Jag vet inte hur ofta man läser om folk på forum som köpt mer minne för att göra datorn "snabbare". Normalt är det en lite för lång diskussion och risken för felaktiga motargument är för stor, men jag har lite tid över så här kommer ett litet försök att höja datorallmänbildningen...

Vad är en snabb dator? Jag skulle vilja säga att det är en dator som kan utföra många beräkningar per sekund och som samtidigt kan tillhandahålla det uträknade resultatet till de komponenterna som behöver det NÄR de behöver det. Alla förstår säkert att det räcker ju inte om datorns motor (CPU, processor) kan göra oändligt många beräkningar per sekund om den inte har en växellåda (FSB eller minnesbus) som kan överföra kraften till hjulen och marken (hårddisk och andra komponenter). Ger man full gas i en bil utan växel i kommer man som bekant inte långt.

De flesta förstår nog att det som framförallt ger bilar snabbhet är motorn. I datorer menar jag att det är två komponenter som har samma egenskap: CPU:n och GPU:n på grafikkortet. Detta är motorerna. De här två komponenterna gör UTRÄKNINGAR. De här komponenterna gör datorn SNABBARE.
Vad minnet gör är något annat. Vad det INTE gör är UTRÄKNINGAR. Hur mycket minne du än köper så får din dator inte större motor. Så enkelt är det. Men minnet är viktigt ändå. Minnet transporterar resultatet från uträkningarna i CPUn eller GPUn, via FSB:n (eller systembussen), mellan CPU och hårddisk och grafikkort (förenkling). Tänk på minnet som en dataväg. En liten landsväg kan inte hantera lika mycket trafik som en fyrfilig Autobahn. En snabb CPU genererar väldigt mycket trafik och har du dålig minnesbandbredd (OBS- har inte med MÄNGDEN minne att göra), blir det trafikstockningar.

I varje dator vill man alltid ha så mycket minnesbandbredd (har inte med mängden att göra) så att uträkningar från CPUn aldrig stockar sig. De frekvenstalen du nämner: 400 MHz och 200 MHz är minnesbandbredden. De säger hur SNABBT minnet kan transportera uträckningar eller data. Man kan säga att det är storleken på datavägen. Och 400 är dubbelt så snabbt som 200. Jämför fyrfiligt mot tvåfiligt. Om man sänker minnets arbetsfrekvens så sjunker prestanda. Om man höjer det ökar prestanda- till en gräns. OAVSETT hur snabbt minnet är så spelar det ingen roll om inte CPUn håller jämn takt. Det är därför jag menat att minnet kan egentligen inte göra datorn snabbare, bara långsammare- om datorn är felkonfigurerad. Folk med felkonfigurerade datorer kan göra datorn snabbare, med snabbare minne, men det är för mig ett baklängesresonemang eftersom datorn skall byggas så att minnet snabbhet motsvarar processorns behov redan från början.

När det gäller MÄNGDEN minne är det lite samma sak. Om man har 1 GB och det enda man kör på datorn är ett program som totalt- med operativsystem och allt, använder 720 MB som mest, så blir den datorn inte snabbare om du installerar 4 GB minne. Mängden gör alltså heller inte datorn snabbare. Det spelar ingen roll om programmet är ett grafiktest eller spel, som belastar datorn till 100%. Minnet gör inga uträkningar, om programmet och datorn bara behöver 720 MB för att köra, så räcker 1 GB.
Nu är det dock så att många av oss kör många program samtidigt och både de och operativsystemen kräver alltmer minne för att köras. I mitt eget fall är Adobes Production Studio ett bra exempel. Premiere Pro, After Effects, Photoshop och kanske Illustrator, alla på en gång, kan sluka nästan hur mycket minne som helst. I en sån mjukvarumiljö kommer inte minnet att räcka till och datorn kommer allt som oftast att behöva växla data, inte bara mellan CPU, GPU och minne, utan även med hårddisken direkt. I jämförelse med de andra komponenterna är hårddisken mycket långsammare. Det är den främsta anledningen till att de flesta köper mycket minne: för att minimera skrivandet till hårddisken. Men SAMMA SAK GÄLLER: mer minne gör egentligen inte datorn snabbare, men för lite minne gör den långsam. Allt annat är baklängesresonemang. Även om konsekvensen av mer minne i vissa fall gör datorn snabbare, så är det för att mängden minne tidigare var otillräcklig.
Tycker ni jag klyver hår nu? Jag tycker inte det. Förståelse för hur datorn och komponenterna fungerar är viktig för att konfigurera datorn rätt och undvika att lägga onödiga pengar på komponenter man inte behöver. Eller som i de här fallet, att uppgraderingen inte får önskad konsekvens.
--------------------------------------
I fallet ovan handlar det om en utökning av mängden minne, med följd att datavägen smalnade av. Jämfört med innan uppgraderingen så stockar sig uträkningarna från din processor MER NU. Du har stängt två filer på din fyrfiliga motorväg. I gengäld kan du har fler program igång samtidigt, utan att datorn måste skriva till hårddisken så mycket, men den vinsten väger inte upp nackdelen med färre 'filer'.

Angående Windows Index: indexet är inte ett helhetsvärde, utan ett antal deltest av olika komponenter eller undersystem i datorn. I ditt fall märkte Windows att din minnesbandbredd, bredden på datavägen, har halverats och justerade din poäng i den kategorin (mängd minne är ointressant- förenkling).
Din totala poäng avgörs av din lägsta underscore, så jag skulle tro att ditt index nu är 2.7.

INGET KONSTIGT MED DET ALLTSÅ!

Hoppas den här 'mellan tummet och pekfingret'-förklaringen gav någon något och att de berörda lyckas bättre med sina framtida datorkonfigureringar.

......................... end of copied text ..................................

Bra inlägg av Andree, och jag kan bidra med att säga att med den användning som trådskaparen angivit så är 2 GB för lite, i vissa fall, vilket leder till att program växlas ut. Mer minne kommer därför, med all sannolikhet, att göra att utväxlingen av minne till disk kommer ske mer sällan, vilket alltså gör att du slipper vara med om att datorn "segar ihop"

Jag uppgraderade från 1 GB till 4 GB för några månader sedan i en MacBook och jag märkte av en väldigt stor förbättring när jag körde många program samtidigt. En kompis gick nyligen från 2,5 GB till 4 GB (i en likadan MacBook) och påstod sig känna av en klar förbättring. Hans använding av datorn verkar likna din med mycket photoshopande, vilket inte jag sysslar med.

  • Medlem
  • Eskilstuna
  • 2008-06-02 08:42

Jag har fått mer svar än jag någonsin kunde hoppas på! Tack för alla svar, då blir det till att byta upp sig så fort pengarna finns!

Jag vill komma med en ny vinkel. Jag själv vill peta in en 7200varvs disk i min bärbara för att oavsett mängden minne så kommer du att slå i taket pga av att applikationer inte lämnar tillbaka. Då kommer du swappa från disken så den kan behöva piggas upp. Men ja, 4gb är helt klart prisvärt idag.

Komplett.se - Seagate Momentus 7200.2 160GB 7200RPM SATA 2,5"

Ursprungligen av Code Red:

Jag vill komma med en ny vinkel. Jag själv vill peta in en 7200varvs disk i min bärbara för att oavsett mängden minne så kommer du att slå i taket pga av att applikationer inte lämnar tillbaka. Då kommer du swappa från disken så den kan behöva piggas upp.

När en process stängs lämnas allt allokerat minne tillbaka. I annat fall är det seriösa problem med kärnan. Har programmen minnesläckor kan man hålla koll på dem och bara starta dem på nytt när de tar för mycket.

Något jag stör mig på är att GFX-minnet plockar av CPUn...
När jag sitter och ritar mina hus i Sketchup så tar det tusen år när jag multi-taskar och det är helt fruktansvärt att sitta och jobba med då det kan ta upp till, utan att överdriva, 1-2 minuter innan programmet ens svarar när man multitaskar tillbaka till Sketchup...
USCH vad det suger.
Kommer bli tvungen att byta upp mig i datorväg känns det som.

Ska precis köpa en MacBook pro 15-tum och funderar på att välja
- 200GB hårddisk 7200rpm
- 2,6 Ghz processor
- 4 GB minne.

Är det nån vits att ta till det värsta alternativet i alla tre fallen eller tar "det ena ut det andra"?

Kommer främst att jobba med Final Cut Pro.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-06-04 15:55

Jag skulle allmänt sett göra följande prioritering för att få en dator som känns "snabb":
1. Mer minne
2. Snabbare hårddisk
3. Snabbare CPU

Oftast får man betala mycket pengar för att gå från 2,4 GHz till 2,6 GHz (8%). Oftast är processorn med den högre frekvensen snabbare mest för att den har större cache (se pkt 1). Jag tycker ofta folk stirrar för mycket på "hastigheten" på just CPUn. Kolla i aktivitetshanteraren. Hur ofta maxar du ut båda CPUerna till 100% under en längre tid?

Men har du råd så maxa gärna.

Håller med. CPU är den del som är mest överskattat. Viktigare är snabbare bussar (vilket du inte kan påverka alls), minne och hårddisk. Hårddisk är kanske den mest underskattade delen i moderna datorer.

1
Bevaka tråden