Samsung-chef häktad för misstanke om korruption

En av Samsungs högsta chefer, och arvtagaren till koncernen, har häktats och väntar åtal för bland annat mutbrott, förskingring och mened.

99mac har tidigare skrivit om den pågående muthärvan i Sydkorea, där landets president riskerar riksrätt och åklagaren uppmanat domstolen att begära Samsung-chefen Jay Y Lee häktad.

Nu har Lee också arresterats, för misstanke om att ha mutat en nära vän till president Park Geun-hye, i utbyte mot tjänster gällande successionsordningen i Samsung-koncernen. För Jay Y Lee väntar nu åtal för bland annat mutbrott, förskringring och mened, rapporterar Reuters.

Inom #Samsung pågår sedan tidigare en omorganisation för att lämna över koncernen i Jay Y Lees händer efter att hans far drabbades av en hjärtattack 2014. Lees häktning kan nu påverka de planerna, även om den dagliga verksamheten inom Samsungs olika divisioner väntas fortsätta som vanligt.

Jay Y Lee nekar till brott. I ett uttalande om häktningen säger en talesperson för Samsung:

– Vi ska göra vårt bästa för att försäkra oss om att sanningen kommer fram i de kommande förhören i domstol.

Skriven av Jakob Nilsson

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.