Rykte: Apple köper teknik för ansiktsigenkänning

Enligt obekräftade uppgifter har Apple köpt det israeliska företaget Realface, som specialiserar sig på ansiktsigenkänning.

Ett av ryktena inför årets kommande Iphone-modeller är att Apple kommer att utrusta dem med teknik för ansiktsigenkänning. Detta ska underlätta upplåsning av telefonen, och exempelvis Microsoft har redan liknande funktionalitet i flera av sina produkter.

Nu uppges #Apple ha köpt upp ett mindre företag som specialiserar sig på just ansiktsigenkänning. Det handlar om det israeliska företaget Realface, som ska ha köpts av datajätten enligt tidningarna Time of Israel och Calcalist [Google-översatt från hebreiska]. Priset anges vara antingen 2 miljoner dollar (cirka 17 miljoner kronor) eller "flera miljoner dollar". Ingen part har kommenterat uppgifterna, men Realfaces webbplats har stängts ned.

Företagets teknik kan dock användas för annat än inloggning i en mobiltelefon. Ett annat möjligt användningsområde är en förbättrad ansiktsigenkänning i bildbiblioteket på en IOS-enhet. Apples metod för detta sker lokalt på enheten och synkroniserar inte över Icloud. Realface erbjuder just sådana analyser av bilder på en relativt klen enhet så som mobiltelefoner.

Realface har också teknologi och ramverk som skulle kunna användas för VR- och AR-produkter, något som Apple ryktas arbeta på. Till exempel skulle tekniken kunna användas för att med hjälp av mobilkameran skanna föremål och människor för att räkna ut klädstorlek, eller skapa 3D-ritningar för utskrift med en 3D-skrivare. Sådan funktionalitet är enligt Apple Insider på väg till nästa Iphone.

Skriven av Jakob Nilsson

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.