Rykte: Apple köper teknik för ansiktsigenkänning

Enligt obekräftade uppgifter har Apple köpt det israeliska företaget Realface, som specialiserar sig på ansiktsigenkänning.

Ett av ryktena inför årets kommande Iphone-modeller är att Apple kommer att utrusta dem med teknik för ansiktsigenkänning. Detta ska underlätta upplåsning av telefonen, och exempelvis Microsoft har redan liknande funktionalitet i flera av sina produkter.

Nu uppges #Apple ha köpt upp ett mindre företag som specialiserar sig på just ansiktsigenkänning. Det handlar om det israeliska företaget Realface, som ska ha köpts av datajätten enligt tidningarna Time of Israel och Calcalist [Google-översatt från hebreiska]. Priset anges vara antingen 2 miljoner dollar (cirka 17 miljoner kronor) eller "flera miljoner dollar". Ingen part har kommenterat uppgifterna, men Realfaces webbplats har stängts ned.

Företagets teknik kan dock användas för annat än inloggning i en mobiltelefon. Ett annat möjligt användningsområde är en förbättrad ansiktsigenkänning i bildbiblioteket på en IOS-enhet. Apples metod för detta sker lokalt på enheten och synkroniserar inte över Icloud. Realface erbjuder just sådana analyser av bilder på en relativt klen enhet så som mobiltelefoner.

Realface har också teknologi och ramverk som skulle kunna användas för VR- och AR-produkter, något som Apple ryktas arbeta på. Till exempel skulle tekniken kunna användas för att med hjälp av mobilkameran skanna föremål och människor för att räkna ut klädstorlek, eller skapa 3D-ritningar för utskrift med en 3D-skrivare. Sådan funktionalitet är enligt Apple Insider på väg till nästa Iphone.

Skriven av Jakob Nilsson

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!