Rykte: Apple köper teknik för ansiktsigenkänning

Enligt obekräftade uppgifter har Apple köpt det israeliska företaget Realface, som specialiserar sig på ansiktsigenkänning.

Ett av ryktena inför årets kommande Iphone-modeller är att Apple kommer att utrusta dem med teknik för ansiktsigenkänning. Detta ska underlätta upplåsning av telefonen, och exempelvis Microsoft har redan liknande funktionalitet i flera av sina produkter.

Nu uppges #Apple ha köpt upp ett mindre företag som specialiserar sig på just ansiktsigenkänning. Det handlar om det israeliska företaget Realface, som ska ha köpts av datajätten enligt tidningarna Time of Israel och Calcalist [Google-översatt från hebreiska]. Priset anges vara antingen 2 miljoner dollar (cirka 17 miljoner kronor) eller "flera miljoner dollar". Ingen part har kommenterat uppgifterna, men Realfaces webbplats har stängts ned.

Företagets teknik kan dock användas för annat än inloggning i en mobiltelefon. Ett annat möjligt användningsområde är en förbättrad ansiktsigenkänning i bildbiblioteket på en IOS-enhet. Apples metod för detta sker lokalt på enheten och synkroniserar inte över Icloud. Realface erbjuder just sådana analyser av bilder på en relativt klen enhet så som mobiltelefoner.

Realface har också teknologi och ramverk som skulle kunna användas för VR- och AR-produkter, något som Apple ryktas arbeta på. Till exempel skulle tekniken kunna användas för att med hjälp av mobilkameran skanna föremål och människor för att räkna ut klädstorlek, eller skapa 3D-ritningar för utskrift med en 3D-skrivare. Sådan funktionalitet är enligt Apple Insider på väg till nästa Iphone.

Skriven av Jakob Nilsson

Microsoft kreativa Imac-utmanare Surface Studio kommer att börja säljas i Sverige och andra länder till sommaren.

Ryktet stämde. Nästa version av Microsofts hybriddator heter inte Surface Pro 5, utan kort och gott Surface Pro.

Bildtjänsten Instagram gör det nu möjligt att dölja bilder i ens flöde utan att behöva radera dem helt.

UPPDATERAD. Ikea ska uppdatera sin serie smarta lampor för kompatibilitet med Apple Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa.

När amerikanska kunder får berätta hur nöjda de är med sina mobiltelefoner, är det inte de normalstora telefonerna som hamnar högst. Mest poäng får nämligen den lilla Iphone SE.

Provperioden för Apple Music på tre månader är inte längre helt gratis. I vissa länder har Apple börjat ta en mindre summa i betalning.