Rykte: Apple köper teknik för ansiktsigenkänning

Enligt obekräftade uppgifter har Apple köpt det israeliska företaget Realface, som specialiserar sig på ansiktsigenkänning.

Ett av ryktena inför årets kommande Iphone-modeller är att Apple kommer att utrusta dem med teknik för ansiktsigenkänning. Detta ska underlätta upplåsning av telefonen, och exempelvis Microsoft har redan liknande funktionalitet i flera av sina produkter.

Nu uppges #Apple ha köpt upp ett mindre företag som specialiserar sig på just ansiktsigenkänning. Det handlar om det israeliska företaget Realface, som ska ha köpts av datajätten enligt tidningarna Time of Israel och Calcalist [Google-översatt från hebreiska]. Priset anges vara antingen 2 miljoner dollar (cirka 17 miljoner kronor) eller "flera miljoner dollar". Ingen part har kommenterat uppgifterna, men Realfaces webbplats har stängts ned.

Företagets teknik kan dock användas för annat än inloggning i en mobiltelefon. Ett annat möjligt användningsområde är en förbättrad ansiktsigenkänning i bildbiblioteket på en IOS-enhet. Apples metod för detta sker lokalt på enheten och synkroniserar inte över Icloud. Realface erbjuder just sådana analyser av bilder på en relativt klen enhet så som mobiltelefoner.

Realface har också teknologi och ramverk som skulle kunna användas för VR- och AR-produkter, något som Apple ryktas arbeta på. Till exempel skulle tekniken kunna användas för att med hjälp av mobilkameran skanna föremål och människor för att räkna ut klädstorlek, eller skapa 3D-ritningar för utskrift med en 3D-skrivare. Sådan funktionalitet är enligt Apple Insider på väg till nästa Iphone.

Skriven av Jakob Nilsson

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.