Branschen reagerar på Hovrättens dom

Många kritiska röster har höjts efter Hovrättens beslut att Bredbandsbolaget måste blockera piratsajter. En uppfattning är att beslutet inte kommer att gynna innehållsskapare.

Nyligen rapporterade 99mac om Hovrättens dom som tvingar internetleverantören Bredbandsbolaget att blockera The Pirate Bay för sina kunder. Beslutet har föga förvånande väckt starka reaktioner från olika håll i branschen och bland internetaktörer.

Bredbandsbolagets moderbolag Telenor svarade med ett pressmeddelande, där de anser att lagen har feltolkats och det saknas stöd för den här typen av blockering. Vidare skriver Telenor:

– Vår övertygelse är att den här typen av blockering inte är effektivt för att hindra olovlig spridning av upphovsrättsskyddade verk på internet. Det är inte heller en god garant för att skapare ska få betalt för sina verk. Tjänster för framförallt rörlig bild måste utvecklas och bli mer kundcentrerade och de film-och tv-tjänster som idag växer mest är de som istället för att se internet som ett hot utnyttjar digitaliseringens möjligheter.

"Censur av internet"

En annan kritiker till beslutet är Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay. I ett debattinlägg på Nyheter 24 skriver Sunde att beslutet innebär "censur av internet" och är ett hot mot nätneutraliteten. Sunde tror att domen på sikt kan innebär att ännu fler bolag och intressenter kommer att kräva makt över den trafik som sker över nätet. Han skriver:

– Det kommer inte stanna vid dessa tjänster; listan av bolag och konkurrenter som kommer komma springande och kräva sitt inflytande över tredje part (vi användare) kommer bli lång.

"Tufft för operatörer att hålla koll på"

Ulrika Viklund på filmtjänsten Plejmo tror inte heller att blockering är en bra lösning på problemet med piratnedladdning. Hon säger till 99mac:

– Överlag ser vi inte att blockeringen är lösningen på problemen med piracy, men visst hjälper det att det görs extra tydligt i utbildningssyfte vad som är lagligt och inte för konsumenter som kanske inte alltid kan skilja på lagliga och illegala tjänster.

Viklund säger också att filmbranschen i stort lider av strukturella problem som måste åtgärdas för att effektivt bekämpa piratverksamhet. Främst menar hon att lagliga tjänster måste få möjlighet att svara på den stora efterfrågan som finns på nya filmer och material i HD. Ulrika säger vidare:

– Illegala tjänster kommer att fortsätta att ploppa upp så länge efterfrågan bara växer och växer och det kommer att bli tufft för operatörer att hålla koll på det här. Det viktigaste nu är att legala tjänster kan få möjlighet att sälja film på konsumenternas villkor, och det handlar definitivt inte bara om pris. Många konsumenter är villiga att betala!

Skriven av Jakob Nilsson

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.