Windows 10 får bild-i-bildläge och uppdaterat gränssnitt

Microsofts Windows 10-plattform uppdateras ständigt med nya funktioner, och utöver ett bild-i-bild-läge kan ett uppdaterat gränssnitt ligga i framtiden.

Med tidigare versioner av Windows har Microsoft använt en uppdateringsmodell där nya Windows-versioner lanseras med några års mellanrum som sedan förbättras i mindre steg i form av så kallade Service Pack-uppdateringar. Med Windows 10 har företaget dock skiftat till en snabbare uppdateringstakt där nya funktioner och förbättringar läggs till kontinuerligt.

Detta sker dels i form av stora uppdateringspaket, som den kommande Creator's Update-uppdateringen som ska släppas till sommaren, men även mindre tillägg och förbättringar via Windows Update. En funktion som ska läggas till i en kommande uppdatering är stöd för bild-i-bild, alltså att videouppspelning kan visas som en ruta ovanpå gränssnittet i Windows 10.

Funktionen är en del av den senaste förhandsversionen av Windows 10 i Insider-programmet, med versionsnummer 15031. Funktionen som kallas Compact Overlay-fönster är dock inte enbart till för uppspelning av video utan kan användas av andra typer av program. Ett Skype-samtal eller ett e-postmeddelande kan exempelvis hysas i ett sådant kompakt fönster som svävar ovanför övriga fönster i operativsystemet.

Enligt Microsoft ska programmen fungera precis som vanligt när de befinner sig i de kompakta fönstren, vilket innebär att utvecklare inte ska behöva specialanpassa mjukvaran för att den ska bli kompatibel med funktionen. Microsoft följer här Apple som introducerade en liknande video-fokuserad funktion i Mac OS i fjol, denna är dock begränsad till Safari och Itunes. Den spelfokuserade funktionslisten Game Bar får också stöd för att köras i fullskärmsläge i och med den nya Insider-uppdateringen.

Utöver Creator's Update har Microsoft även ytterligare en stor uppdatering planerad till senare i år. Redstone 3-uppdateringen ska medföra ett antal förändringar, och på utvecklardagen Windows Developer Day berättade Microsoft nyligen om bland annat de förändringar som ska ske med operativsystemets gränssnitt. Projektet kallas Project Neon och ska introducera förändringar som fokuserar på ökad transparens och förbättrade typsnitt i gränssnittet.

Under en presentation under Windows Developer Day visades ovanstående bild upp, där man i bakgrunden kan skönja den kommande gränssnittsförändringen. Mer än så avslöjades inte, men denna bild stämmer väl överens med de bilder som läckte ut i fjol där en musik- och e-postapplikation demonstrerar ett större fokus på transparens och nya typsnitt jämfört med dagens Windows 10-gränssnitt där rena färger och platt design är genomgående.

Redstone 3-uppdateringen ska bli tillgänglig senare i år och först då vet vi om bilderna som visas ovan stämmer överens med det slutgiltiga gränssnitt som där används.

En indisk talesperson för Samsung säger att företaget inte kommer sälja modifierade Galaxy Note 7 i Indien.

Läckta bilder på vad som tros vara den kommande Samsung Galaxy S8-mobilen indikerar att Samsung kommer dumpa den fysiska hemknappen.

Nya rykten från analysföretaget Trend Force spår att Apple kommer lansera en premiummodell av Iphone med OLED-skärm men utan välvd kant.

Mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona närmar sig med stormsteg. 99mac kommer vara på plats och vill veta vad ni läsare vill se mer av.

Nästa version av Samsungs Gear VR kan presenteras samtidigt som Galaxy S8. Den nya modellen kommer bland annat få en dedikerad kontroll.

Apple planerar att lägga till en röd variant av Iphone 7 och Iphone 7 Plus, och ge mer lagringsutrymme till Iphone SE.