Windows 10 får bild-i-bildläge och uppdaterat gränssnitt

Microsofts Windows 10-plattform uppdateras ständigt med nya funktioner, och utöver ett bild-i-bild-läge kan ett uppdaterat gränssnitt ligga i framtiden.

Med tidigare versioner av Windows har Microsoft använt en uppdateringsmodell där nya Windows-versioner lanseras med några års mellanrum som sedan förbättras i mindre steg i form av så kallade Service Pack-uppdateringar. Med Windows 10 har företaget dock skiftat till en snabbare uppdateringstakt där nya funktioner och förbättringar läggs till kontinuerligt.

Detta sker dels i form av stora uppdateringspaket, som den kommande Creator's Update-uppdateringen som ska släppas till sommaren, men även mindre tillägg och förbättringar via Windows Update. En funktion som ska läggas till i en kommande uppdatering är stöd för bild-i-bild, alltså att videouppspelning kan visas som en ruta ovanpå gränssnittet i Windows 10.

Funktionen är en del av den senaste förhandsversionen av Windows 10 i Insider-programmet, med versionsnummer 15031. Funktionen som kallas Compact Overlay-fönster är dock inte enbart till för uppspelning av video utan kan användas av andra typer av program. Ett Skype-samtal eller ett e-postmeddelande kan exempelvis hysas i ett sådant kompakt fönster som svävar ovanför övriga fönster i operativsystemet.

Enligt Microsoft ska programmen fungera precis som vanligt när de befinner sig i de kompakta fönstren, vilket innebär att utvecklare inte ska behöva specialanpassa mjukvaran för att den ska bli kompatibel med funktionen. Microsoft följer här Apple som introducerade en liknande video-fokuserad funktion i Mac OS i fjol, denna är dock begränsad till Safari och Itunes. Den spelfokuserade funktionslisten Game Bar får också stöd för att köras i fullskärmsläge i och med den nya Insider-uppdateringen.

Utöver Creator's Update har Microsoft även ytterligare en stor uppdatering planerad till senare i år. Redstone 3-uppdateringen ska medföra ett antal förändringar, och på utvecklardagen Windows Developer Day berättade Microsoft nyligen om bland annat de förändringar som ska ske med operativsystemets gränssnitt. Projektet kallas Project Neon och ska introducera förändringar som fokuserar på ökad transparens och förbättrade typsnitt i gränssnittet.

Under en presentation under Windows Developer Day visades ovanstående bild upp, där man i bakgrunden kan skönja den kommande gränssnittsförändringen. Mer än så avslöjades inte, men denna bild stämmer väl överens med de bilder som läckte ut i fjol där en musik- och e-postapplikation demonstrerar ett större fokus på transparens och nya typsnitt jämfört med dagens Windows 10-gränssnitt där rena färger och platt design är genomgående.

Redstone 3-uppdateringen ska bli tillgänglig senare i år och först då vet vi om bilderna som visas ovan stämmer överens med det slutgiltiga gränssnitt som där används.

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.