Google kan skapa detaljer i pixliga bilder

Googles forskarteam har tagit fram en metod som plockar fram detaljer i lågupplösta bilder.

Det är nog många som höjt på ögonbrynen när personer i kriminalserier zoomar in på en väldigt lågupplöst video eller bild och helt plötsligt blir bilden kristallklar. Även om det verkar vara busenkelt att göra på vita duken är det många gånger helt omöjligt i verkligheten eftersom bilderna brukar innehålla alldeles för lite information.

Nu har #Google flyttat detta scenario lite närmare verkligheten. Forskare och utvecklare på Google har lyckats skapa ett system som kan räkna ut hur den grumliga bilden troligtvis borde se ut om den hade en högre upplösning. Med hjälp av smart maskininlärning kan systemet lista ut vilka detaljer som brukar gömmas i lågupplösta bilder och på syntetisk väg ta fram dessa detaljer.

Även om det är en bra bit kvar innan systemet kommer gå att använda har testerna hittills har varit framgångsrika och systemets gissningar har visat sig vara relativt pålitliga. Personer som Google har testat metoden på har i 10 procent av fallen trott att de är de syntetiskt skapade fotona som är de riktiga (där 50 procent är högsta poäng). Även om polis inte kommer kunna använda bilderna i framtiden som bevisunderlag kan metoden hjälpa dem i brottsutredningar.

Kommentarer
5 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.