Google kan skapa detaljer i pixliga bilder

Googles forskarteam har tagit fram en metod som plockar fram detaljer i lågupplösta bilder.

Det är nog många som höjt på ögonbrynen när personer i kriminalserier zoomar in på en väldigt lågupplöst video eller bild och helt plötsligt blir bilden kristallklar. Även om det verkar vara busenkelt att göra på vita duken är det många gånger helt omöjligt i verkligheten eftersom bilderna brukar innehålla alldeles för lite information.

Nu har #Google flyttat detta scenario lite närmare verkligheten. Forskare och utvecklare på Google har lyckats skapa ett system som kan räkna ut hur den grumliga bilden troligtvis borde se ut om den hade en högre upplösning. Med hjälp av smart maskininlärning kan systemet lista ut vilka detaljer som brukar gömmas i lågupplösta bilder och på syntetisk väg ta fram dessa detaljer.

Även om det är en bra bit kvar innan systemet kommer gå att använda har testerna hittills har varit framgångsrika och systemets gissningar har visat sig vara relativt pålitliga. Personer som Google har testat metoden på har i 10 procent av fallen trott att de är de syntetiskt skapade fotona som är de riktiga (där 50 procent är högsta poäng). Även om polis inte kommer kunna använda bilderna i framtiden som bevisunderlag kan metoden hjälpa dem i brottsutredningar.

Kommentarer
5 svar

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.