Google kan skapa detaljer i pixliga bilder

Googles forskarteam har tagit fram en metod som plockar fram detaljer i lågupplösta bilder.

Det är nog många som höjt på ögonbrynen när personer i kriminalserier zoomar in på en väldigt lågupplöst video eller bild och helt plötsligt blir bilden kristallklar. Även om det verkar vara busenkelt att göra på vita duken är det många gånger helt omöjligt i verkligheten eftersom bilderna brukar innehålla alldeles för lite information.

Nu har #Google flyttat detta scenario lite närmare verkligheten. Forskare och utvecklare på Google har lyckats skapa ett system som kan räkna ut hur den grumliga bilden troligtvis borde se ut om den hade en högre upplösning. Med hjälp av smart maskininlärning kan systemet lista ut vilka detaljer som brukar gömmas i lågupplösta bilder och på syntetisk väg ta fram dessa detaljer.

Även om det är en bra bit kvar innan systemet kommer gå att använda har testerna hittills har varit framgångsrika och systemets gissningar har visat sig vara relativt pålitliga. Personer som Google har testat metoden på har i 10 procent av fallen trott att de är de syntetiskt skapade fotona som är de riktiga (där 50 procent är högsta poäng). Även om polis inte kommer kunna använda bilderna i framtiden som bevisunderlag kan metoden hjälpa dem i brottsutredningar.

Kommentarer
5 svar

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.