Google kan skapa detaljer i pixliga bilder

Googles forskarteam har tagit fram en metod som plockar fram detaljer i lågupplösta bilder.

Det är nog många som höjt på ögonbrynen när personer i kriminalserier zoomar in på en väldigt lågupplöst video eller bild och helt plötsligt blir bilden kristallklar. Även om det verkar vara busenkelt att göra på vita duken är det många gånger helt omöjligt i verkligheten eftersom bilderna brukar innehålla alldeles för lite information.

Nu har #Google flyttat detta scenario lite närmare verkligheten. Forskare och utvecklare på Google har lyckats skapa ett system som kan räkna ut hur den grumliga bilden troligtvis borde se ut om den hade en högre upplösning. Med hjälp av smart maskininlärning kan systemet lista ut vilka detaljer som brukar gömmas i lågupplösta bilder och på syntetisk väg ta fram dessa detaljer.

Även om det är en bra bit kvar innan systemet kommer gå att använda har testerna hittills har varit framgångsrika och systemets gissningar har visat sig vara relativt pålitliga. Personer som Google har testat metoden på har i 10 procent av fallen trott att de är de syntetiskt skapade fotona som är de riktiga (där 50 procent är högsta poäng). Även om polis inte kommer kunna använda bilderna i framtiden som bevisunderlag kan metoden hjälpa dem i brottsutredningar.

Kommentarer
5 svar

Apple motsätter sig Trumps beslut att återkalla stöd för transpersoner i amerikanska skolor.

Ännu ett spel baserat på den tecknade tv-serien Futurama är på gång för mobiler, och enligt seriens skapare Matt Groening kan även några nya avsnitt medfölja.

Samsungs nya mobilprocessor Exynos 9 Series 8895 utlovar hög prestanda med kapacitet för virtuell verklighet och avancerad 3D-grafik.

Företaget Colorwear erbjuder sig att efterbehandla Airpods i upp till 58 olika nyanser.

Sent förra året köpte Fitbit den omtyckta tillverkaren Pebble, och lade ner dess produktion av smarta klockor. Nu avslöjas köpesumman.

Samsungs nya mobiltelefon Galaxy S8 Plus får stöd för trådlös laddning, innehåller bland annat ögonskanner och blir damm- och vattentålig enligt läckta specifikationer.