Tim Cook besöker Frankrike

Tim Cook är på visit i Frankrike, och pratar om bland annat artificiell intelligens, byggplaner i Paris och skatter.

Under helgen besökte Apples vd Tim Cook Frankrike, och gjorde bland annat överraskningsvisiter i Applebutiker i Marseille och Paris, rapporterar franska webbsajten Mac4ever. Cook intervjuades också av den franska tidningen Le Figaro, där han uttalar sig om bland annat Apples planer i Frankrike och tekniker som AR och AI.

Enligt tidigare rykten har #Apple planer att bygga en ny flaggskeppsbutik på shoppinggatan Champs-Élysées i Paris. Enligt Le Figaro har Apple skrivit kontrakt på att hyra ett stort sjuvåningshus på gatan, där de nedre våningarna ska bli butik och de övre användas för andra ändamål.

I intervjun säger Tim Cook att Apple fortfarande funderar på vad de ska göra med byggnaden, och understryker att Frankrike som helhet är viktigt för Apple. Cook säger:

– Frankrike har alltid varit en särskild plats för Apple. Det här är bästa stället att upptäcka och prata med alla musiker, grafiska designers och fotografer som använder våra produkter. Det finns en sådan kreativ energi.

Intervjun med Tim Cook berör också Apples pågående konflikt med EU gällande skattebetalning, samt rykten om att Apple planerar att flytta en del av sin tillverkning till USA. Cook säger som han tidigare gjort att Apple betalar de skatter bolaget är skyldig att göra. Han säger:

– Vi betalar mer skatt än något annat företag i världen. Vi undviker inte skatter. Som vi ser det är lagen väldigt tydlig. Vi ska betala skatter där vi skapar värde.

Gällande tillverkningen av Apples produkter säger Cook att fokuset ofta för mycket handlar om var själva fabrikerna ligger där enheterna monteras. En sak som glöms bort är var de olika komponenterna kommer från, och enligt Cook har Apple bara i Europa 4 600 olika leverantörer.

Slutligen upprepade Tim Cook Apples stora intresse för förstärkt verklighet och artificiell intelligens. Cook säger att AI-system som Siri bidrar till att göra upplevelsen av en Iphone bättre. Gällande förra årets minskade Iphone-försäljning uttryckte Cook, föga förvånande, optimism. Cook jämför smarta telefon med PC-marknaden, och säger att försäljningen av PC under 1990-talet gick ner, innan den åter vände upp. Cook säger:

– Den smarta telefonen kommer att gå samma väg. Innovativa produkter gör altid en skillnad.

Under sitt besök satt han även ner med Le Figaro över en lunch. I den inspelade intervjun medger Cook att det närmaste han brukar komma till att laga mat är att trycka på knapparna på mikrovågsugnen, och att han är urusel på att laga mat men att han uppskattar att äta god mat.

I intervjun säger Cook att ”idag är kod lika viktigt som språket vi talar” och berättar hur han fått följa barns utveckling som börjat koda vid åtta års ålder och att han sett dem göra fantastiska saker. Cook betonar vikten av att utbildning ska vara lättillgänglig för barn och vikten av Apples satsning på utbildning.

Amanda Reventlid
Min hemliga dröm är att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.