Linea: Bästa Ipad-appen för skisser

Den nya teckningsappen Linea från Iconfactory levererar ordentligt, med suveränt stöd för Apple Pencil och ett intuitivt gränssnitt.

Icon Factory kan mer än att bara designa snygga ikoner. Studion ligger också bakom ett antal IOS-appar, varav den mest kända förmodligen är Twitter-klienten Twitterific. Nu är Icon Factory dock tillbaka i rampljuset med ännu en app, den här gången enbart för Ipad.

Linea heter den, och är en teckningsapp särskilt uppbyggd kring Apple Pencil. Det går visserligen att rita med fingret också, men det är inte att rekommendera. Ända sedan Ipad Pro lanserades 2015 är det Apple själva som satt standarden vad gäller att använda Apple Pencil utan lagg – bäst fungerar Anteckningar med dess inbyggda ritläge. Andra appar har lyckats olika bra med att åstadkomma en snabb och laggfri uppelvelse, oavsett om det handlar om textanteckningar eller konstnärligt skapande.

Linea är den första app jag stött på där laggen är lika bra som i Apples Anteckningar. Det är inte helt fritt från lagg, och genom att rita yvigt och snabbt med många drag går det att få enheten att tappa farten. Men under normal användning stör det inte alls, utan strecken flyter fram under pennan lika snabbt som om det låg ett riktigt papper under. Det känns helt fenomenalt, och är något som alla tredjeparts-appar bör sträva mot.

Den andra saken som gör Linea till ett rent nöje att använda är gränssnittet, som är föredömligt fritt från knappar, val och reglage. Visst finns det mer avancerade appar för att skapa, men få som är så här lättanvända i förhållande till de funktioner som erbjuds. Här finns fem lager att rita loss i, och ett antal olika virtuella pappersbakgrunder och mönster. Det är tydligt att appen är anpassad för utvecklare, för en del av mallarna är konturerna av surfplattor, mobiltelefoner eller app-ikoner. Perfekt för att skissa upp en snabb layout av appen innan den hårda kodningen sätter igång. Övriga mönster är rutnät av olika storlek och slag – en favorit är det isometriska rutnätet som säkerligen kommer tilltala många spelutvecklare som vill designa banor.

Lager och inställning för bakgrunder ligger på en liten kontrollpanel på skärmens högra sida, tillsammans med de olika pennor som finns att välja på. Inte heller här är det några konstigheter; här finns bland annat blyerts, bläck och överstrykningspenna. Alla har tre olika storlekar på spetsen. Det går också att välja om till exempel överstrykningspennan ska vara additiv eller icke-additiv. Det senare gör det möjligt att rita över tidigare fält och ersätta färgen, medan det förstnämda låter de två fälten blandas upp.

På andra sidan skärmen finns en kontrollpanel för färgval, och här presenteras appen automatiskt närliggande nyanser. Detta gör det väldigt enkelt att till exempel skugga ett objekt, eller hitta färger som passar bra ihop. Det går också att spara egna kulörer här och bygga ihop sin egen palett. Hela gränssnittet gör ett mycket bra jobb på att hålla skärmen fri från för mycket kontroller. Nyansvalen och andra inställningar fälls fram från grundknapparna, och försvinner när de inte längre används. Fullt fokus på själva tecknandet alltså.

De fem lagren är givetvis i minsta laget jämfört med Photoshop och Pixelmator, men räcker alldeles utmärkt för vad appen är till för; nämligen skisser och kreativitet. Det är lätt att till exempel skissa upp en teckning med blyerts i grundlagret, och därefter fylla på med mer detaljer, bläck och färger i lagren ovanför.

Ett annat snilledrag som Linea erbjuder vid teckning med Apple Pencil är att användarens finger smidigt fungerar som suddgummi. Det är betydligt enklare att bara dra med fingret för att ta bort ett misslyckat streck än att välja suddverktyget med själva pennan. Fiffigt!

Linea är en premiumapp, och kostar därefter. 109 kronor vill Icon Factory ha, och då fungerar den som sagt bara med Ipad, och är i ärlighetens namn bäst lämpad för Ipad Pro med Apple Pencil. För den som är på jakt efter en riktigt smidig och intuitiv app för att skissa och rita är det dock bland den bästa hittills. Full poäng för Linea från Icon Factory.

Kommentarer
4 svar

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.