Apple går om Samsung som största telefontillverkare

Apple är världens största tillverkare av mobiltelefoner med arton procent av marknaden, och Samsung halkar ner till andraplatsen.

#Apple har länge dominerat mobilbranschen i fråga om intäkter. I november rapporterade 99mac att Apple håvade in hela 91 procent av marknadens vinst.

Efter gårdagens kvartalsrapport meddelade Apple att de sålt 78,3 miljoner Iphone-enheter under senaste kvartalet. Det innebär enligt Strategy Analytics att Apple nu är störst även vad gäller sålda enheter. #Samsung ramlar ner till en andraplats, bland annat på grund av återkallandet av den problemdrabbade Note 7. Samsung uppges av analysföretaget ha skeppat 77,5 miljoner mobiltelefoner under förra kvartalet.

Detta innebär att Apple står för 17,8 procent av mobilmarknaden, tätt följd av Samsung med 17,7 procent. Därefter följer Huawei med 10,2 procent under sista kvartalet 2016. Sett över hela året är dock fortfarande Samsung störst med 20,8 procent marknadsandel. Totalt växte mobilmarknaden med tre procent från 2015 till 2016 och det skeppades hela 1,49 miljarder telefoner under året.

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.