Apple påstås ta bort iranska appar

Iranska appar påstås plockas ner av Apple i App Store eftersom Apple menar att apparna bryter mot amerikanska sanktionsföreskrifter.

I Iran saknas stöd för internationella betalningar, vilket betyder att kunder inte kan betala för appar i Apples butik med exempelvis kreditkort i Iran. Detta gör att företag som vill möjliggöra för betalning i appar måste registrera sina företag utanför landet.

Iranska företag har dock klagat på att trots att de håller sig till #Apples regler om när köp i appar är tillåtet tas deras appar ner från #App Store, rapporterar Techrasa. Anledningen till detta tros bero på amerikanska finansministeriets föreskrift Iranian Transactions and Sanctions Regulations (31 CFR Part 560). När ett av företagen vars appar blivit nedplockade hört av sig till Apple fick de svaret:

”Tyvärr finns det inget App Store i Iran. Dessutom strider appar som innefattar transaktioner i affärssyfte baserade i Iran mot de Iranska Transaktioner sanktioneringsföreskrifterna (31CFR Del 560). Av dessa skäl kan vi inte godkänna din ansökan vid denna tidpunkt. Vi uppmuntrar dig att skicka in din ansökan när internationella handelslagar revideras för att möjliggöra denna funktion.”

Techrasa menar dock att det är otydligt om föreskriften och sanktionen innefattar så väl staten som privatpersoner. Vidare menar de att sanktionen främst är riktad mot iranska staten och att privatpersoner som bara vill använda en app eller nya företag som helt enkelt vill erbjuda en tjänst inte borde innefattas av sanktionen.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.