Apple påstås ta bort iranska appar

Iranska appar påstås plockas ner av Apple i App Store eftersom Apple menar att apparna bryter mot amerikanska sanktionsföreskrifter.

I Iran saknas stöd för internationella betalningar, vilket betyder att kunder inte kan betala för appar i Apples butik med exempelvis kreditkort i Iran. Detta gör att företag som vill möjliggöra för betalning i appar måste registrera sina företag utanför landet.

Iranska företag har dock klagat på att trots att de håller sig till #Apples regler om när köp i appar är tillåtet tas deras appar ner från #App Store, rapporterar Techrasa. Anledningen till detta tros bero på amerikanska finansministeriets föreskrift Iranian Transactions and Sanctions Regulations (31 CFR Part 560). När ett av företagen vars appar blivit nedplockade hört av sig till Apple fick de svaret:

”Tyvärr finns det inget App Store i Iran. Dessutom strider appar som innefattar transaktioner i affärssyfte baserade i Iran mot de Iranska Transaktioner sanktioneringsföreskrifterna (31CFR Del 560). Av dessa skäl kan vi inte godkänna din ansökan vid denna tidpunkt. Vi uppmuntrar dig att skicka in din ansökan när internationella handelslagar revideras för att möjliggöra denna funktion.”

Techrasa menar dock att det är otydligt om föreskriften och sanktionen innefattar så väl staten som privatpersoner. Vidare menar de att sanktionen främst är riktad mot iranska staten och att privatpersoner som bara vill använda en app eller nya företag som helt enkelt vill erbjuda en tjänst inte borde innefattas av sanktionen.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.