Apple påstås ta bort iranska appar

Iranska appar påstås plockas ner av Apple i App Store eftersom Apple menar att apparna bryter mot amerikanska sanktionsföreskrifter.

I Iran saknas stöd för internationella betalningar, vilket betyder att kunder inte kan betala för appar i Apples butik med exempelvis kreditkort i Iran. Detta gör att företag som vill möjliggöra för betalning i appar måste registrera sina företag utanför landet.

Iranska företag har dock klagat på att trots att de håller sig till #Apples regler om när köp i appar är tillåtet tas deras appar ner från #App Store, rapporterar Techrasa. Anledningen till detta tros bero på amerikanska finansministeriets föreskrift Iranian Transactions and Sanctions Regulations (31 CFR Part 560). När ett av företagen vars appar blivit nedplockade hört av sig till Apple fick de svaret:

”Tyvärr finns det inget App Store i Iran. Dessutom strider appar som innefattar transaktioner i affärssyfte baserade i Iran mot de Iranska Transaktioner sanktioneringsföreskrifterna (31CFR Del 560). Av dessa skäl kan vi inte godkänna din ansökan vid denna tidpunkt. Vi uppmuntrar dig att skicka in din ansökan när internationella handelslagar revideras för att möjliggöra denna funktion.”

Techrasa menar dock att det är otydligt om föreskriften och sanktionen innefattar så väl staten som privatpersoner. Vidare menar de att sanktionen främst är riktad mot iranska staten och att privatpersoner som bara vill använda en app eller nya företag som helt enkelt vill erbjuda en tjänst inte borde innefattas av sanktionen.

En indisk talesperson för Samsung säger att företaget inte kommer sälja modifierade Galaxy Note 7 i Indien.

Läckta bilder på vad som tros vara den kommande Samsung Galaxy S8-mobilen indikerar att Samsung kommer dumpa den fysiska hemknappen.

Nya rykten från analysföretaget Trend Force spår att Apple kommer lansera en premiummodell av Iphone med OLED-skärm men utan välvd kant.

Mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona närmar sig med stormsteg. 99mac kommer vara på plats och vill veta vad ni läsare vill se mer av.

Nästa version av Samsungs Gear VR kan presenteras samtidigt som Galaxy S8. Den nya modellen kommer bland annat få en dedikerad kontroll.

Apple planerar att lägga till en röd variant av Iphone 7 och Iphone 7 Plus, och ge mer lagringsutrymme till Iphone SE.