Teknikbolagen protesterar mot Trumps inresestopp

USA:s president Donald Trumps inreseförbud väcker protester från många håll, inte minst från landets stora teknikbolag.

I fredags införde USA:s nye president Donald Trump ett inreseförbud i landet, som berör människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Beslutet har mötts av omfattande protester, och kritiserats för att gå emot amerikanska kärnvärden och konstitutionen.

Inte minst har flera av USA:s stora teknikföretag uttalat sig mot det kontroversiella förbudet. Bland annat Apple, Google, Microsoft, Netflix, Twitter och Uber har tagit ställning mot inreseförbudet. I ett epostmeddelande till sin personal, publicerad av Recode, skriver Apples vd Tim Cook:

"Apple skulle inte existera utan immigration, och än mindre frodas och innovera som vi gör. Jag har hört från många av er som är djupt bekymrade över den exekutiva order som verkställdes igår, som hindrar inresa från sju länder med muslimsk majoritet. Jag delar er oro. Det är inte en policy som vi stöder."

Googles vd Sundar Pichau ger uttryck för liknande tankegångar via Twitter, där han skriver att Google stöttar de många anställda som drabbats av förbudet, liksom andra migranter.

Google har också inrättat en krisfond där företaget matchar donationer från anställda upp till 2 miljoner dollar (motsvarande 17 miljoner kronor). Fonden gäller för organisationerna ACLU (American Civil Liberties Union), Immigrant Resource Center, International Rescue Commitee och Mercy Corps. Detta rapporterar Mashable.

Kommentarer
3 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.