Teknikbolagen protesterar mot Trumps inresestopp

USA:s president Donald Trumps inreseförbud väcker protester från många håll, inte minst från landets stora teknikbolag.

I fredags införde USA:s nye president Donald Trump ett inreseförbud i landet, som berör människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Beslutet har mötts av omfattande protester, och kritiserats för att gå emot amerikanska kärnvärden och konstitutionen.

Inte minst har flera av USA:s stora teknikföretag uttalat sig mot det kontroversiella förbudet. Bland annat Apple, Google, Microsoft, Netflix, Twitter och Uber har tagit ställning mot inreseförbudet. I ett epostmeddelande till sin personal, publicerad av Recode, skriver Apples vd Tim Cook:

"Apple skulle inte existera utan immigration, och än mindre frodas och innovera som vi gör. Jag har hört från många av er som är djupt bekymrade över den exekutiva order som verkställdes igår, som hindrar inresa från sju länder med muslimsk majoritet. Jag delar er oro. Det är inte en policy som vi stöder."

Googles vd Sundar Pichau ger uttryck för liknande tankegångar via Twitter, där han skriver att Google stöttar de många anställda som drabbats av förbudet, liksom andra migranter.

Google har också inrättat en krisfond där företaget matchar donationer från anställda upp till 2 miljoner dollar (motsvarande 17 miljoner kronor). Fonden gäller för organisationerna ACLU (American Civil Liberties Union), Immigrant Resource Center, International Rescue Commitee och Mercy Corps. Detta rapporterar Mashable.

Kommentarer
3 svar

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.