Fredagsvideo

Aipoly hjälper dig att se

Tekniken kan hjälpa människor med mycket, bland annat hjälpa blinda att navigera sig i sin omgivning.

Nu för tiden finns det appar för nästan allting, de kan hålla koll på när du borde få mens, de kan hjälpa dig varva ner efter en jobbig dag, simulera en galen get eller mäta praktiskt taget allt du gör. Denna #fredagsvideo tillägnas den hjälpsamma appen Aipoly som främst är till för att hjälpa blinda människor att navigera sig i sin omgivning.

Appen är gratis och finns till både IOS och Android. Genom att rikta mobilen mot olika föremål läser appen av användarens omgivning och berättar vad som syns. I vissa fall kan den vara så pass specifik att appen kan skilja Pepsi och Coca Cola åt. Men förvånansvärt många gånger tror den även att föremål är ett löpband. Det går att ställa in appen att berätta vilka föremål som är framför skärmen eller vilka färger som finns framför dig. Appen kan hjälpa dig med saker som att berätta vad som står på vägskyltar eller vilket av alla paket i hyllan som är mjölk.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.