Fredagsvideo

Aipoly hjälper dig att se

Tekniken kan hjälpa människor med mycket, bland annat hjälpa blinda att navigera sig i sin omgivning.

Nu för tiden finns det appar för nästan allting, de kan hålla koll på när du borde få mens, de kan hjälpa dig varva ner efter en jobbig dag, simulera en galen get eller mäta praktiskt taget allt du gör. Denna #fredagsvideo tillägnas den hjälpsamma appen Aipoly som främst är till för att hjälpa blinda människor att navigera sig i sin omgivning.

Appen är gratis och finns till både IOS och Android. Genom att rikta mobilen mot olika föremål läser appen av användarens omgivning och berättar vad som syns. I vissa fall kan den vara så pass specifik att appen kan skilja Pepsi och Coca Cola åt. Men förvånansvärt många gånger tror den även att föremål är ett löpband. Det går att ställa in appen att berätta vilka föremål som är framför skärmen eller vilka färger som finns framför dig. Appen kan hjälpa dig med saker som att berätta vad som står på vägskyltar eller vilket av alla paket i hyllan som är mjölk.

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.