Fredagsvideo

Aipoly hjälper dig att se

Tekniken kan hjälpa människor med mycket, bland annat hjälpa blinda att navigera sig i sin omgivning.

Nu för tiden finns det appar för nästan allting, de kan hålla koll på när du borde få mens, de kan hjälpa dig varva ner efter en jobbig dag, simulera en galen get eller mäta praktiskt taget allt du gör. Denna #fredagsvideo tillägnas den hjälpsamma appen Aipoly som främst är till för att hjälpa blinda människor att navigera sig i sin omgivning.

Appen är gratis och finns till både IOS och Android. Genom att rikta mobilen mot olika föremål läser appen av användarens omgivning och berättar vad som syns. I vissa fall kan den vara så pass specifik att appen kan skilja Pepsi och Coca Cola åt. Men förvånansvärt många gånger tror den även att föremål är ett löpband. Det går att ställa in appen att berätta vilka föremål som är framför skärmen eller vilka färger som finns framför dig. Appen kan hjälpa dig med saker som att berätta vad som står på vägskyltar eller vilket av alla paket i hyllan som är mjölk.

Apple motsätter sig Trumps beslut att återkalla stöd för transpersoner i amerikanska skolor.

Ännu ett spel baserat på den tecknade tv-serien Futurama är på gång för mobiler, och enligt seriens skapare Matt Groening kan även några nya avsnitt medfölja.

Samsungs nya mobilprocessor Exynos 9 Series 8895 utlovar hög prestanda med kapacitet för virtuell verklighet och avancerad 3D-grafik.

Företaget Colorwear erbjuder sig att efterbehandla Airpods i upp till 58 olika nyanser.

Sent förra året köpte Fitbit den omtyckta tillverkaren Pebble, och lade ner dess produktion av smarta klockor. Nu avslöjas köpesumman.

Samsungs nya mobiltelefon Galaxy S8 Plus får stöd för trådlös laddning, innehåller bland annat ögonskanner och blir damm- och vattentålig enligt läckta specifikationer.