Apple flyttar Itunes till Irland

Itunes internationella del har styrts från Luxemburg sedan 2004, men nu flyttar verksamheten till Irland.

Apple Distribution International heter företaget som hanterar Apples verksamhet utanför USA. Sedan 2004 har den internationella delen av Apples digitala butiker, det vill säga Itunes, Apple Music, App Store och Ibooks Store, skötts från Luxemburg. 5 februari flyttar den dock till #Irland och Cork. Det meddelar Apple i ett utskick till utvecklare, enligt Apple Insider.

#Apple informerade om flytten i september, och sammanlagt handlar det om tillgångar på runt 9 miljarder dollar som byter land – motsvarande cirka 80 miljarder kronor. Befintliga avtal med utvecklare har automatiskt överförts.

Cork är Republiken Irlands näst största stad med runt 123 000 invånvare. Staden är Apples europeiska högkvarter, och företaget sysselsätter över 3 000 människor i bland annat logistik och kundsupport.

Samtidigt fortsätter spänningarna mellan Apple, Irland och EU, där Apple förra året av unionen avkrävdes på motsvarande 123 miljarder kronor i uteblivna skattebetalningar. Både Apple och Irland har överklagat beslutet.

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.