Apple flyttar Itunes till Irland

Itunes internationella del har styrts från Luxemburg sedan 2004, men nu flyttar verksamheten till Irland.

Apple Distribution International heter företaget som hanterar Apples verksamhet utanför USA. Sedan 2004 har den internationella delen av Apples digitala butiker, det vill säga Itunes, Apple Music, App Store och Ibooks Store, skötts från Luxemburg. 5 februari flyttar den dock till #Irland och Cork. Det meddelar Apple i ett utskick till utvecklare, enligt Apple Insider.

#Apple informerade om flytten i september, och sammanlagt handlar det om tillgångar på runt 9 miljarder dollar som byter land – motsvarande cirka 80 miljarder kronor. Befintliga avtal med utvecklare har automatiskt överförts.

Cork är Republiken Irlands näst största stad med runt 123 000 invånvare. Staden är Apples europeiska högkvarter, och företaget sysselsätter över 3 000 människor i bland annat logistik och kundsupport.

Samtidigt fortsätter spänningarna mellan Apple, Irland och EU, där Apple förra året av unionen avkrävdes på motsvarande 123 miljarder kronor i uteblivna skattebetalningar. Både Apple och Irland har överklagat beslutet.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!