Apple flyttar Itunes till Irland

Itunes internationella del har styrts från Luxemburg sedan 2004, men nu flyttar verksamheten till Irland.

Apple Distribution International heter företaget som hanterar Apples verksamhet utanför USA. Sedan 2004 har den internationella delen av Apples digitala butiker, det vill säga Itunes, Apple Music, App Store och Ibooks Store, skötts från Luxemburg. 5 februari flyttar den dock till #Irland och Cork. Det meddelar Apple i ett utskick till utvecklare, enligt Apple Insider.

#Apple informerade om flytten i september, och sammanlagt handlar det om tillgångar på runt 9 miljarder dollar som byter land – motsvarande cirka 80 miljarder kronor. Befintliga avtal med utvecklare har automatiskt överförts.

Cork är Republiken Irlands näst största stad med runt 123 000 invånvare. Staden är Apples europeiska högkvarter, och företaget sysselsätter över 3 000 människor i bland annat logistik och kundsupport.

Samtidigt fortsätter spänningarna mellan Apple, Irland och EU, där Apple förra året av unionen avkrävdes på motsvarande 123 miljarder kronor i uteblivna skattebetalningar. Både Apple och Irland har överklagat beslutet.

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.