Veckokrönika 21:a December

Det är Söndag och bara några få dagar kvar till Jul - snön har till och med kommit till Göteborg idag.

Just nu sitter jag i Göteborg hos min nyinflyttade Pappa. Vi har äntligen lyckats komma in på Joe Farellis - bästa jänkarkrogen i stan. Det krävdes 20 minuters väntan vid 21.10 tiden på en Söndag innan jul...populärt ställe. Det mest fascinerande med stället är hur dom lyckats hypa upp den här okända personen Joe Farelli. Han finns på ett hundratal affischer över hela restaurangen tillsammans med presidenter, i boxarhandskar och med Marilyn Monroe. Allting är gjort i Photoshop - killen finns inte!

På tal om hype. Många företag döper sina företag till "Extreme", "Turbo", "Ultra". Vi var på IKEA igår och dom har en storsäljare som heter Luppio. Det betyder tomte på Finska - men den säljer ändå. Är det inte kul?

När det är Jul ska alla vara snälla och det gäller även här på 99mac. Under den senaste veckan har jag fått se ett par exempel på hur lätt det är att misstolka inlägg och kommentarer. Ett ironiskt inlägg kan lätt tolkas som mycket ilsket eller vresigt vilket nästan oundvikligt ger en respons av den syrliga typen. Jag skulle vilja be alla att tänka efter en gång extra innan ni trycker på "skapa inlägg" knappen nu när det är jultider.

Förra veckan berättade jag att mac.se var under betatestning. Jag mailade alla 20 personer som kör mac.se konton för att fråga hur många spam dom har fått - hittills är siffran noll (0). Vi får se hur länge det håller i sig! Hursomhelst har vi spikat priser och vilka tjänster vi lanserar vid premiären den 1:a Februari (preliminärt) och slagit på registreringsfunktionen. Det är helt gratis att ha konto fram tills premiärdagen och det går att teckna sig för ett kvartals testperiod om man är skeptisk till det vi skapat. Fem personer har redan hunnit teckna årsabonnemang! Vi får väl se hur populärt det blir med @mac.se mailadress - vem blir först med steve.jobs@mac.se eller bara jobs@mac.se?

Jag antar att alla är mitt inne julruschandet just nu. Såvitt jag vet är detta en period där handlare med butik tjänar in en stor del av årets förtjänster - vissa branscher säljer 50% av sin årsomsättning under julrean. Därför blev jag lite förvånad när jag gick runt i Kista Galleria och såg en herrbutik med exklusiva kläder som hade 60% rabatt på allt i butiken. Jag frågade om dom skulle stänga butiken men dom sa bara att "nya kläder var på väg in" och att tyckte inte att det var lite onödigt att sänka priserna så mycket när hela gallerian var full av folk. Som ett litet sammanträffande såg jag en liten handskriven skylt "Vi tar inte emot kort - kortmaskinen är tillfälligt trasig" och den röda lampan för att kvittoskrivaren hade slut på papper i kassa-apparaten lyste ilsket i julrött....nä, nu ska jag vara snäll igen.

Jag älskar att lära mig nya grejer och nya branscher - jag har jobbat med många olika saker under dom senaste åtta åren. Kan ni tänka er mig som dagisfotograf? Av någon anledning har jag blivit ganska bra på att "läsa in mig" på nya områden. Jag köper en massa tidningar och gräver fram information på hemsidor och lär mig massor om nya ämnen på kort tid. Innan jag såg den första reklamfilmen för Hayabusa visste jag absolut ingenting om motorcyklar. Sedan tog det ett par månader, jag tog mc-kort, köpte min älskade Hayabusa - och diskuterade Akrapovic slip-ons (vet ni vad det är för något?). Det är inte en jättedålig egenskap har jag märkt.

Just nu är jag på väg in i en ny värld som utvecklare av e-handelssystem. Det är spännande och vi lär oss en massa nya grejer. Till exempel har jag upptäckt att dom stora datortillverkarna har väldigt omfattande partnerprogram för utvecklare. Datorjätten IBM fick nys om vad vi sysslar med och på nolltid blev vi inbjudna som IBM Business Partner med en massa förmåner. Dom satsar stenhårt på e-business on demand och tydligen passar vårt system perfekt. Jag kommer säkert återkomma till detta ämne, jag blev bara så förvånad över hur lätt det var att få kontakt med ett så stort företag - man kan inte låta bli att jämföra med Apple. Undrar om inte vi hade haft våra svarta IBM-tröjor idag om vi tillhört "det andra laget"?

På tal om Apple - vi har inte fått vår present ifrån Paris ännu, men den kommer väl nästa vecka.

Jag tänkte avsluta med att berätta lite om veckans festande. I tisdags firade MantaRay premiären av ProInk och det blev julbord på Grand Hotel. Arvid imponerade inte lika starkt denna gång - till och med Belak åt nog mer denna gång. Dagen efter var det dags för 99mac:s julfest där vi tackat moderatorer & medarbetare för årets arbete. Det blev "Ambassador menu" med en Nachotallrik till förrätt, riktigt möra och goda ribs till andra förrätt, en rejäl Bacon Wrapped Tenderloin (Oxfilé) till huvudrätt och den godaste blåbärspaj jag ätit till efterrätt. Jag drog hem vid 23 för jag var trött. Ryktet säger att siste man kom hem efter 04. Med tanke på hur många timmar vi lagt på 99mac under 2003 var alla värda en helkväll.

Nu har klockan passerad midnatt och jag stjäl redan tid av nästa veckas krönika. Hoppas ni allhopa får en riktigt trevlig jul! Kom ihåg att checka in efter Kalle Anka på julafton och berätta vad ni fick i julklapp - vi kommer ha en speciell diskussion för eftersnack!

Vi hörs om en vecka igen - sköt om er allihopa!

Ps. Vi blev 51st fler denna vecka! Kul va?

Kommentarer
8 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.