Sprint köper en tredjedel av Tidal

Tidal har hittat en partner i den amerikanska teleoperatören Sprint, som köper 33 procent av företaget. Men musiktjänsten anklagas för att ha överdrivit antalet prenumeranter.

Den strömmande musiktjänsten #Tidal som drivs av hiphop-artisten Jay Z har enligt tidigare uppgifter letat efter köpare. Nu skriver Wall Street Journal att teleoperatören Sprint kommer att köpa 33 procent av företaget.

Enligt avtalet ska detta ge Sprints kunder tillgång till exklusivt innehåll på Tidal, men de kommer fortfarande att behöva teckna upp sig och betala för tjänsten. Fler erbjudanden till Sprints kunder kommer också att släppas framöver, enligt en talesperson för operatören. Detaljer om vad Sprint betalar för sin del i Tidal har inte avslöjats.

Kan ha överdrivit antalet användare

Hur många aktiva användare Tidal har i dagsläget råder det också tveksamheter kring. Enligt en rapport i norska Dagens Næringsliv har Tidal överdrivit antalet prenumeranter ända sedan Jay Z köpte svenska moderbolaget Aspiro för två år sedan.

I september 2015 skrev Jay Z på Twitter att Tidal nått en miljon användare, men enligt en intern rapport som den norska tidningen kommit över hade tjänsten då bara 350 000 prenumeranter. I mars förra året rapporterade Tidal att tjänsten nåt 3 miljoner användare, men i en månadsrapport till skivbolagen angavs istället 1,2 miljoner aktiverade konton varav 850 000 aktiva betalande prenumeranter.

Tidal har inte gett någon kommentar till uppgifterna.

Skriven av Jakob Nilsson

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.