Rykte: Google tar budgetsatsningen Android One till USA

Google vill utöka Android bland USA:s lågbudgettelefoner, och tar därför satsningen Android One till landet senare i år.

#Google har sedan tidigare sjösatt satsningen Android One i länder som Pakistan, Indian, Bangladesh och Nepal. Android One är en serie telefoner som säljs i de lägre prissegmenten. Telefonerna som säljs under Android One-märkningen görs av olika tillverkare, medan Google ansvarar för mjukvarausidan i form av systemuppdateringar och säkerhet.

Förra året utökade Google programmet till Europa och Japan, och nu uppger The Information (kräver inloggning) att även USA får den första Android One-telefonen i mitten av året. Enligt tre personer med insikt i Google planer ska lanseringen följas av en marknadsföringskampanj finansierad av Google. Vilken tillverkare som gör själva telefonen är inte avslöjat, men en av personerna lyfte fram LG som en möjlig partner.

Operativsystemet #Android finns redan på ungefär hälften av de smarta mobiltelefoner som säljs i USA, men de flesta av dessa tillverkas av företag som Samsung och LG. Dessa kör ofta sina egna versioner av Android, vilket gör att marknaden är fragmenterad och det är svårt för Google att distribuera nya versioner av systemet.

För premiumtelefoner har Google förra året lanserat sin egen telefon Pixel, vilket kan ses som ett försök att ta en större egen kontroll över ekosystemet Android. Bland billigre mobiler ska nu Android One-programmet ge en mer uniform användarbas tack vare garanterade system- och säkerhetsuppdateringar från Google i två år efter köpet.

Ett annat syfte med Android One enligt rapporten är att stärka Googles eget varumärke, och lyfta fram systemet Android snarare än specifika tillverkare som Samsung.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.