Telefonerna att se fram emot 2017

Prognosen är att 2017 blir ett fantastiskt år för mobiltelefoner, och här är de olika tillverkarnas flaggskepp som är värda att hålla koll på.

Ett år är i tekniksammanhang en lång tid, men allt fler mobiltillverkare börjar planera sina lanseringar i cykler om tolv månader. Under 2017 kan vi vänta oss ett brett utbud av olika så kallade flaggskepp från mobiljättar som Apple, Samsung, LG, Huawei och andra. Årets lanseringar smygstartade redan under CES tidigare denna månad, men med #Mobile World Congress i slutet av februari börjar mobilåret på allvar. 99mac har samlat ihop rykten och valt ut de största och viktigaste mobilerna vi kan se fram emot under året.

Iphone 8

#Apple är en av de absolut största enskilda mobiltillverkarna på marknaden, och dominerar nästan helt branschen vad gäller intäkter. 2016 var dock det första året sedan Iphone lanserades som försäljningen gick ner, och förväntan är skyhög på 2017 års #Iphone. Produkten firar inte bara tioårsjubileum i år, utan det talas också om en "supercykel", där ett rekordstort antal kunder är redo att uppdatera från en äldre modell av Iphone.

Mycket pekar alltså mot att Apple förbereder något stort för Iphone, och det råder ingen brist på rykten. Dels kan unibodydesignen med aluminium som hängt med i tre generationer bytas ut mot en återgång till glas på fram- och baksidan och en ram av metall runt sidorna. Bildskärmen ryktas också ta ett stort steg framåt, tack vare användningen av OLED.

Redan med Iphone 7 i höstas gjorde sig Apple av med hörlursporten, och i år kan Iphone 8 (eller vad den kommer att heta) också bli av med hemknappen, för att istället integrera den och fingeravtrycksläsaren Touch iD med skärmen.

Apple släpper som regel sina mobiler på höstkanten, och 2017 lär inte bli ett undantag. Räkna därför med att rykten om den nya mobilen fortsätter att surra hela våren och sommaren.

Samsung Galaxy S8

Efter problemen och återkallandet av Note 7 är pressen stor på #Samsung att leverera en bra – och säker – produkt med #Galaxy S8. Förhandsuppgifterna talar också om en åtminstone på papperet mycket kompetent mobil, där framförallt bildskärmen utmärker sig genom ljusstark AMOLED-teknik. Det ryktas också att bildskärmen får 4K-upplösning, och enligt vissa källor också att den blir välvd. Tidigare har Samsung släppt en särskild modell med välvd skärm, som förra årets S7 Edge.

Samsung Display har publicerat två promotionvideor av en mobil med AMOLED-bildskärm, som tros vara Galaxy S8.

Samsung ryktas också utrusta Galaxy S8 med en 3D Touch-liknande funktion, där skärmen alltså kan göra skillnad på olika hårda tryck. Fingeravtrycksläsaren uppges också integreras i bildskärmen.

Vad gäller storlek så ryktas Galaxy S8 släppas i två storlekar; enligt uppgifter från Pocket Lint en normalstor med en bildskärm på 5,7 tum och en S8 Plus med storleken 6,2 tum.

Samsung brukar presentera nya mobiler i samband med Mobile World Congress, men i år ryktas företaget hålla på Galaxy S8 till ett event 29 mars. Till butik kan den sedan komma 18 april, uppger Slashleaks.

LG G6

#LG nådde ingen större framgång med fjolårets flaggskeppsmobil LG G5, och kommer detta år att skippa upplägget med modulära tillbehör.

Bland nyheter som väntas i G6 kan nämnas en bildskärm i upplösningen 1 440 x 2 880 pixel som är något högre än det vanliga 16:9. Istället ska bildskärmen har formatet 18:9, eller kort och gott 2:1. LG har också utlovat en bildskärm som är tunnare än tidigare; mindre än en millmeter tjock. Ramen runt bildskärmen har också trimmats med 20 procent på ovan- och nedansidan, och med 10 procent på sidorna. Ljusstyrkan har höjts med tio procent, och strömförbrukningen dragits ned med 30 procent, rapporterar Engadget.

Vi kan förvänta oss att #LG G6 visas upp under ett event 26 februari i Barcelona, dagen innan Mobile World Congress kör igång. Rykten talar om en säljstart 10 mars i Korea, vilket skulle innebära att LG G6 börjar säljas tidigare än ärkerivalen Samsung Galaxy S8.

Nokia D1C och P1

En gång i tiden var #Nokia en av de riktiga jättarna på mobilmarknaden. Efter att ha sålt sin mobildivision till Microsoft 2013 meddelande Nokia förra året en avsikt att återvända till branschen. Denna gång sker det i samarbete med den nystartade finska tillverkaren HMD, och det valda operativsystemet är inte Windows Mobile utan #Android.

Enligt uppgift planeras två bidrag till marknaden under året, nämligen D1C och P1. Påstådda bilder av Nokia D1C läckte i november på Weibo, och rykten gör gällande att det handlar om en enhet i mellanklassen med 2K-skärm och medelmåttig prestanda.

Nokia P1 däremot lanseras som Nokias flaggskepp, och enligt The Inquirer kommer den i två modeller med olika bildskärmsstorlek; 5,2 tum och 5,5 tum. Båda varianterna har dock upplösningen 2 560 x 1 440 och AMOLED-skärm.

Nokia ryktas också lägga krut på mobilens kamera, men det är än så länge ont om detaljer kring prestanda. HMD och Nokia väntas dock avslöja mer under en presskonferens på Mobile World Congress.

HTC Ocean

#HTC släppte förra årets flaggskepp HTC 10 i april, och presenterade under CES nu i januari mobilerna HTC U Ultra och HTC U Play. Dessa två väntas under det första kvartalet, men trots detta ryktas företaget planera sitt verkliga flaggskepp under 2017 i form av HTC Ocean.

Produkten dök först upp i en läckt konceptvideo, där en telefon utan fysiska knappar visades upp. Ocean tros dock vara ett kodnamn under utvecklingen. Vad produkten kommer att heta när den släpps är inte känt, men HTC:s mobilchef har i en intervju med Engadget sagt att den åtminstone inte kommer att heta HTC 11.

Oavsett vad namnet blir så ryktas HTC Ocean erbjuda större fokus på olika touch-kommandon och röststyrning än tidigare modeller. Med tanke på att båda modellerna av HTC U saknade hörlursport är det troligt att även denna mobil gör det. HTC Ocean väntas presenteras någon gång under årets första kvartal, och ett möjligt tillfälle är MCW i Barcelona. Förra året höll HTC dock inget stort event där, utan körde istället ett eget arrangemang. Det är alltså möjligt att nyheter om HTC Ocean dröjer till längre in i året.

Huawei P10

Redan under elektronikmässan CES visade Huawei upp efterföljaren till budgetmobilen Honor 5X. Med det logiska namnet Honor 6X presenterades en mobil med bättre prestanda och bildskärm. Dessutom visades koncepttelefonen Honor Magic som endast kommer att säljas i Kina.

Huaweis egna flaggskepp för 2017 uppges dock heta Huawei P10, och enligt Techradar planeras en stor lansering under årets Mobile World Congress. Med denna mobil satsar företaget på premiumsegmentet, men ändå på ett pris som ska ligga under konkurrenternas. Vad gäller funktioner och prestanda väntas P10 erbjuda en bildskärm på 5,5 tum med upplösningen 1 440 x 2 560 pixlar. En läckt bild på den kinesiska mikrobloggen Weibo pekar mot två modeller; en med flat skärm och en med välvd.

Till skillnad från föregångaren P9 som hade fingeravtrycksläsaren på baksidan väntas #Huawei flytta denna till framsidan med P10. I övrigt ryktas det om en unibody-design i metall där rosa guld blir ett av färgvalen. Huawei väntas också följa en annan trend, nämligen dubbla kameror på baksidan där den ena är en zoomlins.

Anslutning lär ske med USB Type-C, och uppgifter från en obekräftad källa uppger att telefonen får stöd för trådlös laddning. Trots att Huawei räknas som världens tredje största tillverkare av smarta mobiler har företaget sin största maktbas i Asien. Med P10 kan detta dock komma att ändras, då rykten talar om en bred lansering i USA och andra västländer.

OnePlus 5

Kinesiska #Oneplus har utmärkt sig genom lyxig hårdvara till ett relativt lågt pris. Den senaste modellen One Plus 3 släpptes i juni förra året, och en mindre uppdatering i form av Oneplus 3T har utannonserats. En riktig uppföljare väntas dock under året i form av One Plus 5. Nummer 4 anses vara förknippat med otur i Kina och Japan, vilket gör att det uppenbara namnet troligtvis hoppas över, rapporterar Pocket Lint.

Rykten just nu gör gällande att Oneplus väntar med presentationen av denna mobil till juni, runt samma tidpunkt som Oneplus 3 lanserades. Vad gäller designen cirkulerar rykten om att Oneplus kommer att överge treans metallchassi till förmån för en konstruktion baserad på glas och keramiskt material. Liksom flera andra mobiler väntas Oneplus 5 också locka med dubbla kameror på baksidan.

Microsoft Surface Phone

Jätten #Microsoft har inte lyckats slå sig in på mobilmarknaden med Windows, trots ihärdiga försök att utmana IOS och Android. Företaget ryktas nu satsa en sista gång med Microsoft Surface Phone, som ska lyckas där tidigare Lumia 950 och 950 XL misslyckades.

Microsoft har gjort intryck med tidigare produkter i Surface-serien, såsom plattan Surface Pro, den bärbara datorn Surface Book eller den stationära Surface Studio. En #Surface Phone ryktas nu lanseras under årets första halva. Därutöver är det ont om specifika detaljer, men en bildskärm i storleken 5,7 tum väntas enligt Trusted Reviews.

Google Pixel

Förra hösten lanserade #Google sin första egentillverkade mobil Google Pixel som fått kritikerrosade recensioner. Mobilen finns i två storlekar, den större varianten XL på 5,5 tum och den mindre vanliga modellen på 5 tum. Kameramodulen i Pixel består av dubbla kameror bak med en upplösning på 12,3 megapixel och har blivit belönad med den högsta utdelade poängen i kameratestet DX0Mark med hela 89 poäng. Den är utrustad med Googles egna smarta röstassistent Google Assistant.

Till skillnad från Iphone men i likhet med flera andra Android-telefoner sitter fingeravtrycksläsaren på mobilens baksida. Än så länge finns Google #Pixel endast att köpa i USA, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Australien. Det återstår att se om Google Pixel landar i svenska butiker under 2017 men vi håller tummarna. Därtill ryktas det om att en skarpare uppföljare till Pixel lanseras under senare delen av året. Techradars gissning är att Pixel 2 presenteras under hösten, troligtvis i oktober, baserat på den förra lanseringen.

Kommentarer
22 svar

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.