Rykte: Macbook Pro får stöd för 32 gigabyte minne

En välrenommerad analytiker förutspår uppdaterade Macbook Pro-modeller under året, med stöd för mer primärminne och för vissa modeller med lägre priser.

Förutom höga priser och batteritiden var den största kritiken mot Apples nya Macbook Pro-modeller förmodligen att mängden primärminne är begränsat till 16 gigabyte. Detta är dock en begränsning i den typ av processor som används, och analytikern #Ming-Chi Kuo har redan förutspått att mängden kan komma att ökas till 32 gigabyte genom nya modeller detta år, beroende på vilka processorer från Intel som finns tillgängliga.

Nu har Kuo ånyo gått ut med information till sina kunder, och skriver att han räknar med stöd för 32 gigabyte primärminne för årets modeller. Enligt Kuo kommer Apple att satsa på interna förbättringar i år, och bland annat utrusta alla #Macbook Pro med Kaby Lake-processorer från Intel.

Apples produktchef Phil Schiller har försvarat den begränsade minnesmängden och sagt att 32 gigabyte skulle kräva en betydligt mer strömslukande minnestyp. Dagens Macbook Pro använder minnestypen LPDDR3, där LP står för Low Powered. De Skylake-processorer från Intel som används har bara stöd för upp till 16 gigabyte av detta minne, och trots att andra typer av processorn finns använder dessa DDR4-minne, som drar mer ström.

Lösningen på problemet är enligt Apple Insider att använda LPDDR4-minne, som väntas bli tillgängligt senare i år. Ming-Chi Kuo förutspår uppdaterade modeller av både 15- och 13-tums Macbook Pro under tredje kvartalet 2017.

Därtill kan Apples minsta bärbara dator Macbook 12 tum också få en uppdatering under andra kvartalet. Denna tredje generations Macbook väntas få samma design som sina föregångare, men Kaby Lake-processor och stöd för upp till 16 gigabyte minne, snarare än dagens 8 gigabyte.

Spår ökad tillväxt för Mac

Under 2016 sjönk Mac-försäljningen med 8,7 procent jämfört med året innan enligt analysföretaget Gartner. Enligt Kuo beror detta till stor del på oförutsedda produktionsproblem hos Apple. Företaget sägs nu har åtgärdat problemen, och hög efterfrågan på nya Macbook Pro med Touch Bar har lett till att produktionskapaciteten har ökats med 50 procent. Ming-Chi Kuo väntar sig därför förnyad tillväxt för Mac-familjen under 2017.

Ett undantag är Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar, som möts av en lägre efterfrågan än väntat. Kuo spår därför att Apple kommer att sänka priset på denna dator i år för att ytterligare stärka dess position som en ersättare till den populära Macbook Air.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Företaget TSMC börjar kontraktstillverka Apples nästa mobilprocessor A11 i april, enligt en rapport från Asien.

Google har skaffat en ny sektion med veckans gratisapp i sin appbutik. Först ut är mobilspelet Card Wars.