Rykte: Androids skapare bygger egen mobil

Andy Rubin grundade Android och arbetade på Google under åtta år, men nu kan Rubin vara på gång med ett nytt företag som ska utmana både Google och Apple med en egen premiumtelefon.

Andy Rubin är förmodligen ett känt namn för många teknikintresserade. Rubin var med och grundade företaget #Android, och när det köptes av #Google 2005 blev Rubin chef för företagets mobilsatsning. Efter att ha jobbat med andra projekt inom Google meddelade Andy Rubin i oktober 2014 att han skulle lämna företaget.

Nu drygt två år senare ska Andy Rubin göra comeback inom mobilbranschen. Detta enligt en rapport hos Bloomberg, som uppger att Rubin snart kommer att utannonsera sitt nya företag Essential. Runt sig har Rubin en grupp bestående av runt 40 personer, varav många tidigare jobbat hos Apple och Google.

Essential satsar på en rad produkter både för mobilmarknaden och inriktad mot det smarta hemmet, enligt rapporten. Flaggskeppet blir en ny premium-mobil med en stor bildskärm som går från kant till kant. Den nya telefonen är fortfarande endast i prototyp-stadiet, men Rubin hoppas kunna utmana storspelare som Apples Iphone och Googles Pixel med sin nya produkt.

Många prototyper

Det är oklart vilket operativsystem den nya telefonen ska använda, men en variant av Android verkar sannolik. Enligt rapporten kommer dock mjukvaran att ha ett stort fokus på AI, något som Rubin tidigare lyft fram som nästa viktiga teknikplattform.

En unik funktion med den nya Essential-telefonen blir den egna anslutningsporten med inbyggd magnet, som både sköter laddning av batteriet och ger stöd för externa moduler. Dessa kan användas för att bygga på ytterligare funktionalitet i framtiden. Ett exempel som lyfts fram i rapporten är en 360 graders-kamera, men även tillbehör från andra företag kan bli aktuella.

Gruppen experimenterar fortfarande med flera olika prototyper för telefonen, och åtminstone en av dem uppges ha en bildskärm större än Iphone 7 Plus. Tack vare en formfaktor utan ramar ska dock enhetens fysiska storlek bli mindre. Skärmen kan också få 3D Touch-liknande funktionalitet. Vad gäller material testas för tillfället ett metallhölje med inslag av svart keramik för baksidan.

Enligt rapporten är målet att den nya telefonen ska släppas redan i mitten av 2017. Då varken material eller formfaktor beslutats om verkar denna tidsram dock ytterst osannolik.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.