Rykte: Androids skapare bygger egen mobil

Andy Rubin grundade Android och arbetade på Google under åtta år, men nu kan Rubin vara på gång med ett nytt företag som ska utmana både Google och Apple med en egen premiumtelefon.

Andy Rubin är förmodligen ett känt namn för många teknikintresserade. Rubin var med och grundade företaget #Android, och när det köptes av #Google 2005 blev Rubin chef för företagets mobilsatsning. Efter att ha jobbat med andra projekt inom Google meddelade Andy Rubin i oktober 2014 att han skulle lämna företaget.

Nu drygt två år senare ska Andy Rubin göra comeback inom mobilbranschen. Detta enligt en rapport hos Bloomberg, som uppger att Rubin snart kommer att utannonsera sitt nya företag Essential. Runt sig har Rubin en grupp bestående av runt 40 personer, varav många tidigare jobbat hos Apple och Google.

Essential satsar på en rad produkter både för mobilmarknaden och inriktad mot det smarta hemmet, enligt rapporten. Flaggskeppet blir en ny premium-mobil med en stor bildskärm som går från kant till kant. Den nya telefonen är fortfarande endast i prototyp-stadiet, men Rubin hoppas kunna utmana storspelare som Apples Iphone och Googles Pixel med sin nya produkt.

Många prototyper

Det är oklart vilket operativsystem den nya telefonen ska använda, men en variant av Android verkar sannolik. Enligt rapporten kommer dock mjukvaran att ha ett stort fokus på AI, något som Rubin tidigare lyft fram som nästa viktiga teknikplattform.

En unik funktion med den nya Essential-telefonen blir den egna anslutningsporten med inbyggd magnet, som både sköter laddning av batteriet och ger stöd för externa moduler. Dessa kan användas för att bygga på ytterligare funktionalitet i framtiden. Ett exempel som lyfts fram i rapporten är en 360 graders-kamera, men även tillbehör från andra företag kan bli aktuella.

Gruppen experimenterar fortfarande med flera olika prototyper för telefonen, och åtminstone en av dem uppges ha en bildskärm större än Iphone 7 Plus. Tack vare en formfaktor utan ramar ska dock enhetens fysiska storlek bli mindre. Skärmen kan också få 3D Touch-liknande funktionalitet. Vad gäller material testas för tillfället ett metallhölje med inslag av svart keramik för baksidan.

Enligt rapporten är målet att den nya telefonen ska släppas redan i mitten av 2017. Då varken material eller formfaktor beslutats om verkar denna tidsram dock ytterst osannolik.

En indisk talesperson för Samsung säger att företaget inte kommer sälja modifierade Galaxy Note 7 i Indien.

Läckta bilder på vad som tros vara den kommande Samsung Galaxy S8-mobilen indikerar att Samsung kommer dumpa den fysiska hemknappen.

Nya rykten från analysföretaget Trend Force spår att Apple kommer lansera en premiummodell av Iphone med OLED-skärm men utan välvd kant.

Mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona närmar sig med stormsteg. 99mac kommer vara på plats och vill veta vad ni läsare vill se mer av.

Nästa version av Samsungs Gear VR kan presenteras samtidigt som Galaxy S8. Den nya modellen kommer bland annat få en dedikerad kontroll.

Apple planerar att lägga till en röd variant av Iphone 7 och Iphone 7 Plus, och ge mer lagringsutrymme till Iphone SE.