Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Opera presenterar konceptwebbläsaren Neon

Företaget bakom webbläsaren med samma namn har introducerat en ny webbläsare vid namn Neon med en annorlunda gränssnittsfilosofi.

För den som har varit med sedan de grafiska webbläsarna först började dyka upp under 90-talets andra hälft minns säkert norska webbläsaren #Opera. Webbläsaren inledde sin bana som ett forskningsprojekt hos den norska telekomoperatören Telenor redan 1994 men knoppades sedan av i ett fristående företag när webbläsaren började bli populär. Operas teknik har även använts i spelkonsoler som Nintendo Wii och Nintendo DS.

Opera har alltid legat under 10 procent av marknadsandelen för webbläsare men har haft en lojal skara användare tack vare en vilja att experimentera med funktioner och ett fokus på prestanda. Opera använder numera inte en egen webbläsarmotor utan bytte till Blink-motorn från #Chromium-projektet under 2013. Opera visar nu att företaget fortfarande inte är fega för att experimentera genom att lansera konceptwebbläsaren Neon.

Neon introducerar ett nytt och mer avskalat gränssnitt som sätter innehållet i fokus. Webbsidor visas i gränssnittets mitt och till höger visas öppna webbsidor som bubblor, Neons motsvarighet till flikar. Navigationspanelen för öppna webbsidor är begränsat till en bakåt-knapp, en knapp för att uppdatera webbsidan samt en knapp för att minimera webbsidan till en bubbla i högerpanelen. Till vänster i gränssnittet finns en panel med ikoner som leder till olika funktioner.

Plus-ikonen öppnar en ny sida i gränssnittets mitt, eller flik om du så vill. Den liggande triangel-ikonen är en Play-ikon som listar alla stödda videofiler som visas på webbsidan. Här kan du välja att styra uppspelningen av alla videofilerna utan att behöva bläddra igenom hela webbsidan. Dessa videofiler kan öppnas som svävande fönster ovanför webbsidan, vilket är användbart om du vill titta på en video samtidigt som du läser vidare på sidan. Just nu stöds ett begränsat antal videoformat och webbsidor, men det som stöds fungerar bra.

Kameraikonen under detta ger dig tillgång till en urklippsfunktion som låter dig dra en ruta runt något du vill spara på aktuell webbplats. De urklipp du gör med denna funktion sparas sedan i galleriet som du får tillgång till genom att klicka på bildikonen under kameraikonen. Till sist finns även en nedladdningsikon som likt namnet avslöjar listar alla pågående och genomförda nedladdningar. Du som gillar att titta på mer än en webbsida samtidigt kan dra en av de öppna webbside-bubblorna från den högra panelen och släppa den till vänster eller höger om den nuvarande öppna sidan. De båda webbsidorna visas då sida vid sida på delad skärm.

Opera Neon är i sitt nuvarande skick relativt begränsad och Opera själva kallar den också en konceptwebbläsare som inte ska ersätta Opera-webbläsaren. Däremot kommer vissa delar av den införlivas med Opera-webbläsaren framöver. Om du känner dig sugen på att testa Opera Neon kan den laddas ner här.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.