Krönika

"Pokémon Go har gjort mig till en trafikfara"

Pokémon Go har fått en nytändning när spelets finns till Apple Watch, men jakten på Pokémon sliter både på klockan och gör mig ibland till en fara i trafiken. Pokémonjakt och bilkörning hör inte ihop!

Jag var i Barcelona när spelet #Pokémon Go släpptes och när jag kom tillbaka till Sverige hade den totala hysterin brutit ut. Var jag än vände mig stod det personer och fångade små monster. Unga, vuxna och äldre gick förbi samma ställe flera gånger och folkmassor samlades i festivalliknande klungor på områden med många Pokéstop.

Till en början var jag tjurig och tvär och tänkte att jag skulle strunta i Pokémon Go men min syster visade sig vara en spelare av rang. Jag blev omvänd och gick runt med näsan i mobilen resten av sommaren. Sorgen över att i slutet mot sommaren flytta till ett ställe som var betydligt mer Pokémon-fattigt än mitt tidigare boende var riktig. Sen kom hösten och jag bytte ut min icke fungerande mobil till en "så-länge"-telefon. Efter att ha bytt runt bland ett par mobiler orkade jag inte längre installera och logga in på Pokémon Go (ja, lathet är ett av mina främsta attribut) och tog paus i spelandet.

När jag så fick min egen Iphone 7 Plus tänkte jag att: "Ja, nu är det äntligen dags att ta tag i Pokémon Go igen!" Lite stressad över att jag nu låg flera månader efter min syster som hade spelat på flitigt under hela hösten. Till min stora glädje kom även spelet till slut till Apple Watch. Äntligen behövde jag inte gå med mobilen uppe hela tiden för att samla steg så jag kunde kläcka ägg. Äntligen skulle inte batteriet slukas av appen. Sa jag att lathet var en av mina främsta egenskaper? Jo, jag skulle ju inte heller behöva ta upp mobilen i tid och otid. Alla mina problem skulle lösas av att spelet kom till min klocka. Trodde jag.

Jag startade glatt upp appen i klockan och tänkte: "Jäklar, nu ska det samlas steg" . Men det vibrerade som tusan! Var jag än gick var det en Pokémon eller ett stopp i närheten. Till slut var det ingen idé att lägga ner mobilen ens.

På jakt i trafiken

Jag gjorde också misstaget att inte stänga av appen i klockan när jag skulle köra bil. Jag brukar alltid snegla på klockan om en notis kommer upp, vilket visade sig vara ett stort misstag när jag körde bil och hade Pokémon Go igång. Mitt på motorvägen brummade det till och självklart var det en ovanlig Pokémon i krokarna. Min initiala reaktion var att slänga fram mobilen och fånga den. Inte så smart om du är den som kör. Jag började titta vilt omkring mig efter en avfart eller ett ställe att stanna på innan jag insåg vad jag höll på med.

Min syster är rätt mycket som jag, och våra bilfärder brukar resultera i att den som inte kör sitter med bådas mobiler redo att fånga Pokémon och med hopp om att starter ska ge några extra steg. Inte för att detta hjälper speciellt mycket för vi är båda lika investerade i spelet. När det kommer en ovanlig Pokémon blir det kalabalik och skrik i bilen över huruvida vi lyckats fånga monstret på både hennes och min mobil. När vi åker förbi ställen där vi vet att det finns eftertraktade Pokémon-arter saktar vi ner bilen och kör långt under hastighetsbegränsningen för att hinna fånga dem och det hör inte till ovanligheten att vi kör omvägar för att fånga den där Onixen som just nu härjar i vårt område. Ibland till och med stannar vi mitt i vägen för att hinna med.

Uppenbarligen är vi inte ensamma om att vilja spela Pokémon Go i bilen. I och med en uppdatering någon gång i somras började spelet varna dig om du rörde dig för fort och varje gång måste spelaren intyga att den är passagerare och inget annat.

Men jag glömmer ju i tid och otid av att stänga av appen i klockan, så numera går jag runt med en död klocka större delen av dagarna. Den lilla tid som appen är på samtidigt som jag går runt funkade appen bra till en början. De första dagarna samlade jag en uppsjö med steg och jag blev påmind om att spela (förutom lat är jag också glömsk). Men så efter några dagar började appen stäng av sig efter bara några hundra meter och samarbetade inte för fem öre. Nu är appen i princip oanvändbar. Jag hoppas på att en uppdatering ska fixa de tröttsamma buggarna i appen. Så länge är kanske i alla fall Stockholmstrafiken glad över att jag antagligen kommer glömma bort att spela Pokémon de närmaste veckorna.

Amandas topp fem Pokémon-fångster

Hitmonchan.

  1. Hitmonchan - Dök upp i ett 10 kilometersägg

  2. Pikachu - Jag hittade flertalet under jul men stort plus för att Pikachu är så söt i tomteluva.

  3. Porygon - Blev glatt överraskad när den dök upp i ett ägg. Så cool och snygg!

  4. Ditto - Jag trodde jag fångade en sketen Rattata men så förvandlades den till en Ditto när jag fångade den.

  5. Jigglepuff - Den kniper femteplatsen bara på sitt namn och att det är ett av mina favoritmonster.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.