Nvidia Shield TV minskas, utökas och blir smart

Nvidias Android-baserade mediacenter och spelkonsol krymper, får stöd för röststyrning via Google Assistant och kan kontrollera det smarta hemmet.

#Nvidia säljer sedan tidigare spelkonsolen/mediacenter-enheten Shield TV, en Android-baserad konsol som utnyttjar företagets grafikteknologi för att erbjuda användaren möjlighet att spela avancerade #Android-spel lokalt utöver förmågan att strömma spel från en dator eller via speltjänsten #Geforce Now. Under #CES 2017 presenterar Nvidia en uppdaterad version av konsolen som inte bara gör den mer kompetent som spelmaskin och mediacenter, den blir också förberedd för det intelligenta hemmet.

Den uppdaterade modellen är 40 procent mindre än den föregående modellen men behåller samma design och kretsar på insidan, det vill säga en #Tegra X1-krets med 256 grafikkärnor ur företagets Maxwell-generation vilket paras med 3 gigabyte primärminne. Lagringen är också densamma, det vill säga 16 gigabyte flashlagring eller 500 gigabyte mekanisk hårddisk. Trådlösa nätverk stöds i form av Wifi 802.11ac.

Sett till mjukvaran har systemet uppdaterats till Android 7.0 Nougat och användarmiljön har också finslipats. Appar och spel delas nu inte längre upp beroende på typ och leverantör utan alla spel visas i spelsektionen, oavsett om de är lokalt installerade eller om de strömmas via Geforce Stream eller Geforce Now. Om du strömmar spel från din dator till din Shield TV-anslutna TV stöds nu 4K-upplösningar i 4K och 60 bilder per sekund. Nu stöds även ljudtekniken Dolby Atmos. Dessa uppgraderingar är dock funktioner som också ska bli tillgängliga för den föregående #Shield TV-modellen via en systemuppdatering senare i januari.

Speltjänsten Geforce Now har uppgraderats till att använda företagets senaste prestandagrafikkort Geforce GTX 1080. Enligt Nvidias representanter innebär det att spelare som strömmar spel via tjänsten nu får fyra gånger bättre prestanda än tidigare för samma kostnad. På tal om kostnaden så introducerar företaget även en betalningsstege där du kan betala för 20 timmars spelande. Då får du prestanda motsvarande ett Geforce GTX 1060, och skulle du istället vilja spela med prestanda motsvarande ett Geforce GTX 1080 får du nöja dig med 10 timmars spelande.

En ny funktion som inte kommer bli tillgänglig i den gamla modellen av Shield TV är röststyrning via #Google Assistant. På den nya handkontrollen, som är betydligt mindre och saknar pekplattan från den äldre kontrollen, finns en mikrofon integrerad. Med den kan du prata med Googles AI-assistent och få hjälp med att växla mellan spel och appar, hitta och sortera bland filmer och tv-serier, med mera. Längst ner på kontrollen finns även en IR-sensor som låter dig styra tv:n för att exempelvis höja och sänka volymen, något som inte varit möjligt tidigare.

Den nya handkontrollen kan köpas separat till äldre system men dessa kan inte använda mikrofonen för röststyrning via Google Assistant. Huruvida Google Assistant kommer finnas tillgänglig på den svenska marknaden när den nya Shield TV-modellen lanseras eller ej beror på Googles lanseringsplaner och är inte något Nvidias representant kunde svara på.

Anpassningen efter det smarta hemmet stannar inte där. Den nya Shield TV-modellen har integrerat stöd för Samsungs IoT-plattform #Smartthings som innefattar en rad olika uppkopplade prylar. Under en demonstration visade Nvidias representanter hur Google Assistant kunde användas för att säga "starta min dag" varpå termostaten ökade temperaturen i rummet och kaffekokaren slogs på i köket.

För den som inte vill använda Smartthings-plattformen finns det stöd för andra plattformar. Nvidias representant visade upp en USB-ansluten sticka som adderar stöd för #Zigbee-produkter, och fler sådana utökningar är inte uteslutna framöver. Ytterligare en produkt för det smarta hemmet som Nvidia presenterade under årets presskonferens är något som kallas Nvidia Spot.

Spot kan närmast liknas vid med liten rund mikrofon som kopplas in i väggen. Väl installerad lyssnar den hela tiden efter dina röstkommandon och är uppkopplad mot dina hemmanätverk. Om du använder ett röstkommando ute i köket kan alltså en Nvidia Spot-enhet vidarebefordra detta kommando till din Shield TV som utför det via Google Assistant.

Nvidia Shield TV inkluderar nu den vanliga fjärrkontrollen som tidigare var ett separat köp. Priset är detsamma som tidigare, 199 USD för den grundläggande modellen, vilket blir cirka 2 300 kronor, samt ytterligare hundra USD för Pro-varianten med 500 gigabyte lagring vilket blir cirka 3 400 kronor på svenska marknaden.

Kommentarer
1 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.