CES 2017 - säkerhet i en låda med Bitdefender

Bitdefender Box är en säkerhetslösning som skyddar samtliga smarta prylar i ditt hem från angrepp, inte bara de som kan installera säkerhetsmjukvara.

Den första riktigt intressanta produkten vi stött på under CES-mässan är tveklöst Bitdefender Box. Den som letat efter antivirus-mjukvara att installera på datorn har säkert snubblat över Bitdefenders produkter då företagets säkerhetsprodukter med jämna mellanrum vinner utmärkelser för dessa produkter. Dessa produkter och deras konkurrenter skyddar dock bara de enheter med operativsystem som stöds, vilket innefattar PC- eller Mac-datorer samt mobila enheter med IOS eller Android. Med Bitdefender Box ska samtliga uppkopplade produkter i ditt hem skyddas.

Mer än en router

Den vanliga lösningen för säkerhet som finns i en hemmamiljö tenderar att vara en nätverksrouter med någon form av inbyggd brandvägg samt någon form av antiviruslösning på datorn. Med en modern antiviruslösning kan datorn hållas uppdaterad med säkerhetsuppdateringar från aktuell antivirus-leverantör, men övriga produkter i ditt hem som smarta TV-apparater, spelkonsoler och mediacenter-enheter skyddas inte av detta skydd då de kör på egna operativsystem. Smarta hemmet-produkter som kameror och kylskåp som ansluts till internet är också sårbara för attacker, och skyddas inte av traditionella säkerhetsprodukter.

Bitdefender Box är en hårdvarulösning som övervakar all kommunikation som sker i dina nätverk. Det innebär att om du försöker ladda en webbadress från din smarta TV eller spelkonsol så granskar Box-enheten adressen för att analysera om det föreligger något hot där. Denna analys bygger dels på Bitdefenders existerande molntjänst där signaturer för vanliga hot uppdateras kontinuerligt, men analysen använder sig även av mönsteranalys. Om flera angrepp rapporteras mot en viss typ av enhet uppdateras Bitdefenders mönsteranalys med den nya informationen, vilket leder till detta angrepp förhindras hos andra användare av Bitdefender Box.

Utöver detta övervakar Box din vanliga nätverksaktivitet och skapar en "profil" för hur denna typiskt ser ut. När otypisk aktivitet registreras i ditt nätverk som dessutom registrerats hos andra användare av Box-enheter blockas denna trafik och läggs till i Bitdefenders säkerhetsdatabas. En sårbarhet som Box inte kan åtgärda är om dina olika IoT-enheter använder gammal mjukvara (firmware) som dras med säkerhetsbrister. Om en enhet med gammal mjukvara upptäcks i ditt nätverk ska Box kunna skicka användaren vidare till webbplatsen för aktuell produkt där den senaste mjukvaran kan laddas ner. Ditt nätverk söks kontinuerligt igenom och skulle Box-systemet upptäcka nya sårbarheter i ditt nätverk eller uppkopplade enheter får du detta presenterat i en rapport.

Skyddar dig och dina besökare

Andra funktioner som lyfts in från Bitdefenders klassiska säkerhetsmjukvaror är uppdaterade svartlistor över skadliga webbadresser. Tidigare har dessa övervakat vilka webbadresser du besöker med datorn och mobila enheter, men nu överförs alltså funktionen till samtliga enheter i ditt hem. Om du exempelvis försöker mata in kontouppgifter på en falsk webbplats, så kallad phishing, blockeras du från att göra detta. Enligt Bitdefenders representant på plats ska denna svartlista vara så pass snabbt uppdaterad att du kan blockas från illvilliga webbsidor som bara är några minuter gamla.

Bitdefender Box kan också säkra kommunikationen när du inte är i hemmet eller när du har besök. En nätverksfunktion vid namn Private Line låter dig fjärransluta till hemmanätverket i samma stil som en VPN-anslutning, och när du surfar ansluten till ditt hemmanätverk skyddas du av samma säkerhetsfunktioner som Box där erbjuder. Om du får besök av personer som vill ha internetåtkomst men som du kanske inte vill släppa in i din nätverkslagring kan du tilldela dem gästkonton, eller familjekonton om de nu ska få full tillgång till ditt nätverk.

Generation två ska nå oss

Den första generationen av Bitdefender Box har funnits ute på den amerikanska marknaden sedan ett år tillbaks. Den lilla vita lådan var utrustad med enklare hårdvara på insidan och stödde inte de mer avancerade funktionerna som mönsteranalys och åtkomsthantering för nätverket. Generation två byter form till en något högre tornmodell med mer kraftfull insida. Processorn är en tvåkärnig ARM-processor på 1,2 gigahertz vilken jobbar mot 1 gigabyte DDR3-minne. Då enhetens innanmäte är mer kraftfullt alstras också mer värme, och bytet till en större tornmodell innebär att varmluften kan stiga upp genom enhetens ovansida.

Boxens mjukvara lagras på ett intern flashminne på 4 gigabyte. Den stöder trådlösa nätverk enligt standarderna 802.11 a/b/g/n/ac med MIMO-stöd, det vill säga att flera enheter kan kommunicera med den samtidigt utan att den behöver växla mellan dem. Om du vill använda din existerande router kan denna kopplas in i en av enhetens två Ethernet-portar och all kommunikation som sker över router skyddas då också av Bitdefender Box.

Till skillnad från den första generationen ska andra generationen av Bitdefender Box lanseras internationellt mot årets slut. Exakt när det sker på den svenska marknaden vågar företaget inte säga då produkter av denna typ måste genomgå ett antal certifieringsprocesser innan de godkänns för olika marknader. Företagets representant gissar att lanseringen kommer att ske stegvis från land till land i takt med att den godkänns och lokaliseras. Priset för första generationens Bitdefender Box låg på 199 dollar, vilket motsvarar ungefär 2 300 kronor.

Enligt företagets representant siktar de på att behålla samma prisbild för generation två. En del i detta paket är Bitdefenders säkerhetspaket Total Security som skyddar dina datorer och mobila enheter. Efter ett år behöver denna prenumeration förnyas till ett pris om 129 dollar årligen, cirka 1 500 kronor. Bitdefender Box är den första av flera liknande produkter som kommer från företag som bland annat Symantec och Bullguard.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.