CES 2017 - trådlöst ljud och HDR-skärmar från LG

I LG:s bås under CES-mässa finns bland annat trådlösa hörlurar och HDR-utrustade skärmar att beskåda.

Bland de givna nyheterna i LG:s bås finns så klart uppdateringar av företagets OLED-utrustade TV-apparater för 2017, något som våra kollegor hos SweClockers har täckt på djupet redan. TV-apparater är dock inte allt och det ljudmässiga är också ett fokusområde. I takt med att tekniksektorn rör sig allt mer mot trådlösa anslutningar sker mer och mer utveckling inom trådlöst ljud. Vi har under året som gått testat en rad olika trådlösa hörlurar, både in-ear-lösningar som Gear Icon X och Apple Airpods och heltäckande lösningar som Sennheiser PXC 550. Under årets CES-mässa presenterar LG en rad uppdateringar av produktfamiljen vid namn Tone.

LG Tone Free

Detta är sannolikt den modell som den genomsnittlige konsumenten suktar efter. Tone Free är ett par trådlösa in-ear-hörlurar i stil med Gear Icon X, men skillnaden är att de även kan dockas i ett nackband. Utöver att hålla hörlurarna på plats innehåller detta nackband även ett batteri som laddar hörlurarna när du inte använder dem. Om du behöver ytterligare batteriladdning följer det även med en tubformad laddningsstation som mer eller mindre är en strömbank för dina hörlurar. Detta bör rent teoretiskt ge hörlurarna vettig batteritid, och LG:s representant påstod sig kunna använda Tone Free uppåt två veckor innan laddning blir nödvändig.

LG Tone Studio

En inte lika väntad modell är LG Tone Studio, som är och liknar bärbara högtalare runt din nacke. Ljudet ur högtalaren spelas upp runt ditt huvud, och enligt LG:s representant ska ljudet inte vara lika tydligt för personerna runtomkring dig. Tyvärr var enheterna vi fick lägga vantarna på inte parkopplade med några ljudkällor så detta har vi inte kunnat testa i praktiken.

Utöver högtalarna har Studio även in-ear-hörlurar som är anslutna till nackbandet via kablar. Du drar upp hörlurarna till dina öron när du vill lyssna, och när du är klar är det bara att släppa dem igen varpå de dras tillbaka in i nackbandet. Utöver LG Tone Free och Studio har erbjuder företaget sedan tidigare fler produkter i familjen som Tone Platinum och Tone Inifim.

HDR för datorskärmar

4K-upplösningar i datorskärmar och TV-apparater har blivit relativt vanligt på senare år, men stöd för färgrymder i form av HDR har länge varit exklusivt för TV-marknaden. Under årets CES-mässa har HDR-tekniken till vår stora glädje även börjat leta sig över till datorskärmar och LG är ett av företagen som presenterar en produkt med stöd för just detta. LG 32UD99 heter den 31,5 tum stora skärmen med en IPS-panel och upplösning på 3 840 x 2 160 (4K/UHD).

Panelen är till 95 procent kompatibel med färgstandarden DCI-P3, något ni kan läsa mer om i Thomas Ytterbergs gedigna genomgång. Skärmen skryter med tunna ramar på alla fyra sidor, och den är utrustad med portar av typen USB Type-C som kan ladda externa enheter. Sett till HDR stöds den öppna standarden HDR 10, vilken är vanligast bland både TV-apparater och datorskärmar just nu. En trend under CES-mässan är att HDR-standarden Dolby Vision ser ut att vara mer populär för film medan HDR 10 blir mer och mer etablerad för TV- och datorspel, vilket gör stöd för HDR 10 till en logisk satsning för LG med denna skärm.

Ytterligare funktioner som stöds är synkronisering a bilduppdatering via Freesync vilket ser till att skärmen visar upp bilder i samma takt som grafikkortet kan rendera dem. Sett till bildutgångar finns här två HDMI 2.0-portar samt en Displayport-port, och två USB 3.0-portar av typen USB Type-A kan användas för att ladda externa enheter som saknar USB Type-C.

Pris och lanseringsdatum för LG 32UD99 är inte känt i skrivande stund.

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.