CES 2017 – Huawei och Honor blir krökta och experimentella

Utöver de väntade nya modellerna bjöd Huawei-ägda mobilföretaget Honor på två intressanta produkter i form av ett hälsoband och en koncepttelefon.

Under CES-mässans första officiella dag lyckades vi snubbla in i Huaweis monter som förutom de egna produkterna även visade upp det fristående men Huawei-ägda företaget Honor. Utöver förväntade produkter som den nyligen presenterade Honor 6X och Huawei Mate 9 bjöds vi på en koncepttelefon och en smart hälsoklocka med en intressant vinkel.

Honor 6X

Information om denna budgetmodell från Honor läckte inför CES-mässans start, och precis som informationen påstod är det en uppgradering av den tidigare modellen 5X med modernare motsvarigheter till budgetsegmentets komponenter. Systemkretsen är en Hisilicon Kirin 655 vars åtta kärnor delas upp i två kluster där ett högpresterande kluster jobbar 2,1 gigahertz medan klustret för mindre prestandakrävande uppgifter jobbar i 1,7 gigahertz.

Det som är mer intressant än antalet kärnor och vilken hastighet de jobbar i är det faktum att denna krets tillverkas på 14 nanometer, vilket bör göra den betydligt mer energieffektiv än den tidigare systemkretsen Snapdragon 616 som tillverkades på 28 nanometer. Detta backas av ett batteri på väl tilltagna 3300 milliamperetimmar, vilket bör ge telefonen respektabel batteritid. Skärmen är en 1080p LCD/IPS-panel som vid första anblick ser ut att vara en klar förbättring jämfört med den i Honor 5X, men någon djupare analys är svår att göra vid en hastig presentation på mässgolvet.

Sett till specifikationerna i övrigt är det dock tydligt att det är en budgetfokuserad telefon. Snabbt trådlöst wifi-nätverk av typen 802.11 ac stöds inte, och laddning ska ske över mikro-USB istället för USB Type-C, något vi inte kunde verifiera då enheternas säkerhetsanordningar blockerade laddningsporten. Funktioner som följt med från tidigare modeller är stöd för dubbla SIM-kort samt bruk av dubbla kameror, vilket här består av två 12 megapixels-sensorer. Vi testade att ta bilder på mässgolvet men även här är det väldigt svårt att bedöma hur bra en kamerasensor är under tidspress och andra telefoner att jämföra med. Att det är ett steg upp från Honor 5X kan vi föga oväntat konstatera.

Honor Magic

Den mest oväntade och spännande produkten som visades upp var koncepttelefonen Honor Magic. Detta är en telefonmodell som endast säljs i Kina och är en slags testbädd för nya funktioner och tjänster. Telefonen är intressant redan vid första anblick då skärmen på 5,7 tum har välvda kanter. Skärmpanelen är en Super AMOLED-panel med upplösningen 2 560 x 1 440 (WQHD) som helt klart imponerar jämfört med företagets övriga telefoner som samtliga använder LCD/IPS-paneler.

Välvda kanter och bra bildkvalitet är dock inte något som gör telefonen helt unik på dagens marknad, och den särskiljande egenskapen i Honor Magic är istället en speciell mjukvaruplattform som kallas EMUI Live. Operativsystemet är Android 7.0 Nougat i botten och ovanpå detta finns en specialiserad version av företagets användarmiljö EMUI där tilläggen fokuserar på en AI-assistent som ska lära sig att hjälpa användaren med att automatisera olika vardagsuppgifter.

Företagsrepresentanten vi pratade med lyfte fram exempel som att assistenten kan presentera bio-föreställningar om användaren chattar om aktuella filmer, eller föreslå resväg till en plats som förekommer i en diskussion. Assistenten ska lära sig mer om användaren ju mer denne använder telefonen vilket ska leda till förslag som bättre passar användarens behov och smak. Trots att Honor Magic tveklöst är den mest spännande produkten i företagets utbud lär den inte leta sig utanför Kina i första taget.

Enligt företagsrepresentanten måste tjänster som baseras på information om användaren gå igenom en rad olika myndigheter och certificeringsprocesser, och därför testkörs telefonen på den inhemska marknaden. Att både hårdvaran och mjukvaran kan leta sig in i andra produkter som når den internationella marknaden framöver utesluts dock inte.

Huawei Fit

Båsets mest överraskande produkt kom från Huawei och är lanserad sedan tidigare, dock inte på den svenska marknaden. Huawei Fit är en enkel smartklocka vars huvudsakliga funktion är att agera hälsoband. Den kan mäta din puls, steg och hälsoövervakning. Den saknar tyvärr förmågan att automatiskt känna igen när du påbörjar en aktivitet, men dess enkla hårdvara kan vara en förklaring till detta.

Den särskiljande egenskapen för Huawei Fit är skärmen som är av typen mekanisk LCD, även känt som memory LCD, en enkel LCD-teknik där panelens innehåll uppdateras långsamt jämfört med traditionella paneler. Upplösningen är blott 208 x 208 pixel och stöder endast monokrom färgskala, det vill säga svarta och vita färger. Systemet i botten är nu lastgamla Android 4.4 vilket kanske känns underligt 2017 men för produktens behov behövs inte mer.

Vad som däremot inte kan ursäktas är det tämligen icke-intuitiva gränssnittet som blandar vertikala och horisontella menyer. Mjukvaran var överlag något buggig, men bruket av en mekanisk LCD i en klocka som kan visa notiser är en intressant möjlighet för alla ägare av Pebble-klockor som blev besvikna över företagets nedläggning. Priset är klart överkomliga 129 USD vilket motsvarar cirka 1 500 kronor. Det finns inga planer för en svensk lansering för närvarande, vi återkommer om det ändrar sig.

Huawei Mate 9

Ytterligare en relativt ny telefon som visades upp i Huaweis bås var Mate 9 som lanserades under december månad. Detta är en numera något ovanlig produkt i phablet-kategorin som verkar avstannat något på senare tid, i takt med att "vanliga" telefoner ökat allt mer i skärmstorlek. Huawei Mate 9 är utrustad med en skärm på 5,9 tum av typen LCD/IPS och en upplösning på 1 920 x 1 080, eller 1080p.

På insidan jobbar Huaweis just nu snabbaste systemkrets Kirin 960 vars åtta kärnor består av två kluster där det snabbare klustret jobbar i 2,4 gigahertz medan det mer energieffektiva klustret kobbar i 1,8 GHz. Jämfört med budgettelefonen Honor 6X används här de betydligt mer potenta ARM-kärnorna Cortex-A73 samt Cortex-A53. Likt dotterföretaget Honor kan användaren välja mellan att använda dubbla SIM-kort eller att använda den andra SIM-kortsplatsen till att utöka lagringsutrymmet via minneskort.

Huawei Mate 9 är utrustad med två kameramoduler på telefonens baksida där båda använder sensorer med 20 megapixels upplösning. De båda kameramodulerna sköter infångande av färger respektive monokrom färginformation, och utöver detta stöds optisk bildstabilisering och 2x optisk zoom i stil med Iphone 7 Plus. Mjukvaran i enheten bygger på Android 7.0 Nougat i botten med Huaweis användarmiljö EMUI 5.0, en användarmiljö som alltså delas mellan Huawei och Honor.

Precis som med övriga telefoner är det svårt att uttala sig om prestanda för såväl telefon som kamerans kapacitet, men vi ska förhoppningsvis kunna testa denna och andra telefoner från CES-mässan i kommande telefontester på 99mac.

Kommentarer
1 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.