CES 2017 - Asus "Zennovation"

Inför mässans officiella start har Asus smygstartat med presentationen av ett flertal produkter, där specialiserade telefoner för foto och VR/AR stod i fokus.

Inför #CES-mässans officiella start idag, torsdag, har #Asus smygstartat med presentationen av ett flertal produkter, där specialiserade telefoner för foto och VR/AR stod i fokus. 99mac-redaktören Andreas Eklöv är på plats i Las Vegas och rapporterar om vad som visats upp.

Till skillnad från vad många på förhand hade förväntat sig presenterade Asus inte en ny telefonmodell vid namn Zenfone 4. Istället inleddes företagets presskonferens med att presentera Zenfone 3 Zoom, en vidareutveckling av fjolårets Zenfone 3-familj med ett fokus på fotografi.

Zenfone 3 Zoom

Detta är inte en flaggskeppstelefon, vilket sannolikt förklarar varför Asus valt att behålla namnet från fjolårets telefonuppställning. Skärmen är 5,5 tum stor och skryter med en hög ljusstyrka på 500 nits. Systemkretsen på insidan är den nya mellanklasskretsen Snapdragon 625 som tillverkas på 14 nanometers tillverkningsprocess. Anledningen till detta val av systemkrets ska enligt Asus bero på att den erbjuder bäst balans mellan prestanda och batteritid.

Just batteritid är något som telefonen måste kunna hantera bra då den ska kunna agera både smartphone och dedikerad kamera. Batteriet har en väl tilltagen kapacitet på 5000 milliamperetimmar, vilket tillsammans med en effektiv systemkrets definitivt har potentialen att erbjuda god batteritid. Asus påstår att telefonen får en standbytid på 42 dagar och kan spela in video i 4K-upplösning 6,4 timmar i sträck på en laddning.

På tal om kameran är Zenfone 3 Zoom utrustad med tre kamerasensorer, två på baksidan med sensorupplösning på 12 megapixel och en främre selfie-kamera på 13 megapixel. Likt Apples Iphone 7 Plus är den primära bakre kamerasensorn till för breda normalbilder där vidvinkelslinsen på 25 millimeter ackompanjeras av en rejäl bländaröppning på f/1,7. Den sekundära bakre kameran används för att kunna zooma in på avstånd med en linsstorlek på 59 millimeter.

Zoom-kameran kan zooma maximalt 12 gånger genom en kombination av optisk och digital zoom. Den optiska zoomen utan bildförsämring ligger på 2,3 gångers förstoring, alltså något större än vad Apple erbjuder med Iphone 7 Plus. Asus ville också påpeka att kamerasensorn i Zenfone 3 Zoom är 2,5 gånger mer ljusskänslig än Iphone 7 Plus, och 10 gånger mer ljusskänslig än genomsnittliga Android-telefoner.

En annan kamerateknik som ska förbättra din förmåga att fånga läckra bilder i utmanande omgivningar är en autofokus-teknik vid namn Dual Pixel PDAF, en teknik där samtliga pixlar på kamerasensorn används för att avgöra var fokuspunkten ska vara. Enligt Asus används vanligtvis endast 5 procent av pixlarna i sensorn för att avgöra bildens fokus, något som alltså ska vara hela 100 procent här. Samsung har sedan tidigare använt sig av en lösning med samma namn i Galaxy S7-familjen, hur de båda lösningarna skiljer sig åt i praktiken får vi återkomma med i ett framtida test. Asus Zenfone 3 Zoom ska bli tillgänglig under första kvartalet 2017, exakta prisuppgifter och tillgänglighet på den svenska marknaden får vi återkomma med.

Asus Zenfone AR

Som vi var inne på i vår artikel om vad Apples konkurrenter bör göra under 2017 var just en satsning på AR och VR en av de stora punkterna. Asus blir den första stora konkurrenten till Apple som satsar på både virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) i en och samma telefon.

Zenfone AR är namnet på en ny flaggskeppstelefon där båda dessa verklighetsflykter stöds. Sett till specifikationerna är telefonen utrustad med en 5,7 tum stor skärm av Super AMOLED-typ och en upplösning på 2 560 x 1 440 (WQHD). Eftersom telefonen ska kunna hantera hård belastning i både VR och AR blir detta marknadens första telefon med 8 GB primärminne som jobbar mot den relativt nya systemkretsen Snapdragon 821. Kretsen kyls dessutom via kanaler av ånga som löper längsmed kretsens varmaste delar, även detta något som tidigare använts i Samsungs Galaxy S7-familj.

Plattformen för VR som stöds är Googles Daydream som kommer att etablera sig allt mer i år och även här är Asus en av de tidigaste aktörerna med en Daydream-kompatibel telefon på marknaden. För AR är det Googles plattform Tango som används. Under presentationen av telefonen demonstrerade Googles representant plattformen dels genom ett samarbete med klädkedjan GAP, där användaren kan testa hur kläder i olika storlekar ser ut på den egna kroppsformen, och dels genom spelet Hot Wheels där en bilbana konstruerades genom att flytta runt objekten i den verkliga omgivningen via telefonens sensorer. Telefonens mjukvara innehåller även en app vid namn ZenUI VR 360 där bilder och video som spelats in i 360 grader kan upplevas som VR-upplevelse.

Rent tekniskt bygger Zenfone AR på en lösning med tre kameramoduler på baksidan där en kamera hanterar djupseende, en hanterar rörelse och en hanterar det fysiska rummet. Tango-plattformen kommunicerar med dessa kameramoduler och kan därmed hantera både rörelser och djupkänsliga i rummet. För att uppnå god prestanda har Asus optimerat mjukvaran för att vara så resurssnål som möjligt, och Snapdragon 821-kretsen är byggd enligt konceptet Heterogenous Computing vilket går ut på att kretsens olika delar tilldelas den uppgift de är bäst på. Om en specifik VR- eller AR-upplevelse inte behöver en del i systemkretsen aktiveras denna inte, och de komponenter som används kan släckas ner när de slutfört aktuell uppgift.

Asus Zenfone AR utrustas med ett batteri på 3300 mAh och stöder snabbladdning via Quick Charge 3.0. Telefonen ska bli tillgänglig under andra kvartalet 2017, men pris och lansering för den svenska marknaden är i skrivande stund inte känt.

Asus Zenbook 3 Deluxe

Uppgraderade varianter av fjolårets modeller fortsatte med den bärbara datornfamiljen Zenbook 3 som i år uppgraderas i ett Deluxe-utförande. Skärmens storlek är 14 tum men denna har fått plats i ett chassi som hör 13-tumskategorin till, något som blivit möjligt då skärmens kanter endast är 7,46 millimeter tjocka. Skärmens upplösning är 1 920 x 1 080 pixel. Sett till storlek, vikt och utbud av funktioner kan detta ses som en utmanare till både Apples Macbook- och Macbook Pro-familjer med en vikt på 1,1 kilo och en tjocklek på 12,9 millimeter.

Likt samtliga datorer på mässan är datorn utrustad med sjunde generationens Intel Core-processorer, upp till Core i7, och den maximala mängden primärminne är 16 GB. Lagringen ansluts via PCI Express och kan fås med storlekar på maximalt 1 terabyte. Till skillnad från Apples konkurrent finns här två USB Type-C-portar som båda stöder Thunderbolt 3-standardens maximala kapacitet på 40 Gb/s vilket gör det möjligt att driva två 4K-skärmar samtidigt. Zenbook 3 Deluxe ska bli tillgänglig under första kvartalet 2017 med ett riktpris på 1299 USD, vilket bör motsvara strax under 15 000 kronor på den svenska marknaden.

Asuspro B9440

En produkt som visades upp efter presentationen, förvånansvärt nog utan någon större pompa och ståt, var Asus alternativ till Microsofts Surface-datorer. Asuspro är en tunn och lätt arbetsdator i 14-tumsklassen med en vikt på strax över ett kilo. Chassit är stöpt i magnesium och designspråket delar en del likheter med både Microsofts Surface Book och Apples bärbara datorer. Precis som med Zenbook 3 Deluxe kläms Full HD-skärmen på 14 tum in i en 13-tums storleksklass, vilket här görs möjligt av att skärmens kanter blott är 5,4 millimeter breda.

Sett till processorn utrustas datorn med en Intel Core U-processor som stöder företagsinriktade funktioner och autentisering via Intel Vpro, och primärminnet kan konfigureras med antingen 8 eller 16 GB. Enligt Asus ska batteriet räcka 10 timmar på en laddning. Sett till lagringen kan kunder välja mellan en SATA-ansluten eller PCI Express-ansluten SSD på 512 GB. Sett till portarna är datorn utrustad med två USB Type-C-portar som stöder andra generationens USB 3.1.

Asuspro B9440 ska bli tillgänglig under första kvartalet 2017 till ett rekommenderat pris på 999 dollar, vilket bör motsvara ungefär 11 500 kronor på den svenska marknaden. Tillgänglighet på den svenska marknaden är i skrivande stund okänt.

Dagens presentation av Zennovation-utbudet kommer följas upp av ytterligare ett Asus-event på fredag, vi återkommer med mer information om de nyheter som presenteras där.

Kommentarer
2 svar

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!