Vad Apple bör göra 2017

99mac-redaktionen sammanställer den traditionsenliga önskelistan åt Apple. Det här vill vi att Apple ska göra under 2017.

I samband med nyårsafton både 2015 och 2016 har 99mac presenterat sin önskelista åt #Apple med det vi vill att företaget ska genomföra under året. Nu närmar sig 2017 med stormsteg, och det är dags för en ny lista. Vi har nyligen gått igenom hur Apple klarade sig detta år, och här kommer sju nya saker Apple bör ta tag i under året som kommer.

1. Storsatsa på Siri

När en betaversion av #Siri introducerades till Iphone 4S för fem år sedan var den digitala assistenten imponerande, och långt före konkurrensen. Idag är läget ett annat, och även om framsteg görs är hotet stort från Google och Amazon.

Även bedömt på sina egna grunder är det mycket hos Siri som lämnar övrigt att önska. Vi vill se en storsatsning på Siri under 2017, och få en digital assistent som är piggare och hänger med bättre i konversationer. Siri måste få en bredare förståelse för vanligt tal, och bli bättre på att uppfatta kommandon uttryckta på olika sätt.

Att skapa en dator som pratar och förstår är inte lätt, men det enda sättet vi kommer att få en riktigt användbar Siri är om Apple fortsätter att satsa, ordentligt och hårt år efter år. Siri behöver helt enkelt bli bättre överallt, i IOS, på Mac och i Apple TV.

2. Sprid Apple Pay

Betaltjänsten Apple Pay har blivit en snabbt växande del av Apples ekosystem. För de kunder som använt den är det ett oerhört smidigt sätt att betala, både i fysiska butiker och på nätet.

#Apple Pay finns nu tillgängligt i tretton länder, inklusive USA, Kanada, Frankrike och Australien. Det är alldeles för lite, och under 2017 vill vi se Apple sprida betaltjänsten till betydligt fler marknader. Självklart ligger Sverige överst på önskelistan, för vi vill blippa med våra klockor på Pressbyrån, och betala med tummen på vår Iphone på Apoteket.

3. Kom ikapp med Icloud

Under 2016 har Google tagit sikte på konkurrenten Apple där det känns, nämligen molntjänster och lagring. Google erbjuder obegränsat lagringsutrymme för komprimerade fotografier, och rikligt med utrymme för bilder i orginalstorlek. De som köper en Pixel-telefon får dessutom fri lagring även för fullstora bilder. För att inte tala om att den smarta bildsökningen i Google Foto fungerar betydligt bättre än Apples motsvarighet.

Här behöver Apple komma ikapp rejält. Vi har bett om det förut, men nu är det verkligen dags att höja den kostnadsfria lagringen på #Icloud från 5 gigabyte. Satsa ordentligt och ge varje Apple-användare 50 eller 100 gigabyte, och sälj mer för en spottstyver.

Dessutom bör Apple satsa på att använda Icloud ännu mer mot sina enheter. IOS-enheter kan redan idag ta backup mot molnet, men varför inte Mac? Nu när Apple inte vill sälja Time Capsule-enheter längre behövs en smidig och bra lösning för att säkerhetskopiera en Mac.

4. Imponera på oss med Iphone 8

Nästa år är det tio år sedan Steve Jobs visade upp den allra första modellen av Iphone. Mycket har onekligen hänt sedan dess. Årets Iphone 7 och Iphone 7 Plus var fantastiska enheter på många sätt, men det går inte att komma ifrån att den välbekanta designen börjar kännas lite gammal.

Nu till jubileet är det dags att verkligen släppa en djärv ny formfaktor för #Iphone, snygg som tusan givetvis och gärna utformad för att vara maximalt bekväm att hålla i. Såklart vill vi också ha ny teknik såsom en överlägsen bildskärm och snabbare A-processor. Men vi vill att 2017 års Iphone ska vara något alldeles extra, en solklar vinnare av "bästa mobil".

5. Rulla ut APFS

Ett nytt filsystem kanske låter tråkigt, men ändå är det något som Apples produkter är i stort behov av. Det nuvarande formatet HFS Plus (Hierarchial File System) introducerades 1998, och saknar flera moderna funktioner så som snapshots och tidstämplar på nanosekund-nivå.

Under WWDC i somras presenterade Apple sitt nya system: APFS (Apple File System) som ska bli det nya standardformatet på alla företagets enheter. #APFS ska enligt tidsplanen bli standard på alla nya Apple-produkter under 2017. När vi tittade närmare på det nya filsystemet i juni såg det lovande ut, men var fortfarande långt ifrån färdigt.

Mac, Iphone, Ipad och Apple Watch behöver ett säkert och modernt filsystem för att användarnas data ska ligga säkert, och vi önskar att Apple genomför en lyckad lansering av APFS. Vi hoppas på bra verktyg för att uppdatera befintliga installationer till det nya filsystemet, och inte minst ett APFS som lever upp till löftena.

6. Uppdatera Mac ordentligt

Trots Tim Cooks ord om att Mac-plattformen fortfarande är viktig för Apple har företagets produktlanseringar det senaste året knappast reflekterat denna attityd. De nya Macbook Pro-modellerna som kom i höstas tillförde visserligen den första större förändringen på flera år, men förde också med sig en god portion kritik utöver de uppskattade nyheterna. Bristfällig batteritid och specifikationer som upplevdes som otillräckliga för proffsanvändare cementerade ytterligare bilden av Apple som ett allt mer konsumentfokuserat företag som inte bryr sig om användare med lite högre krav på datorerna. Vi skulle därför gärna se en ny iteration av #Macbook Pro som råder bot på vissa av dessa problem.

Men Apples minskande engagemang för Mac gäller mer än bara de bärbara datorerna. Mycket pekar mot att både Mac Pro och Mac Mini får stryka på foten helt och att Apples enda kvarvarande stationära datorer blir Imac. Vi förstår att det finns betydligt mer pengar att hitta i konsumentledet för Apple just nu, men det skulle vara väldigt tråkigt om proffsanvändare av olika slag tvingas överge Mac OS på grund av bristande intresse från Apple.

Om Apple ändå håller Mac Pro vid liv skulle vi vilja se en uppgradering till grafikkort baserade på Nvidias Pascal-generation eller AMD:s kommande Vega-generation istället för dagens arbetsstation-fokuserade Firepro-grafikkort. Och oavsett vilka datorer som överlever 2017 hoppas vi att Apple lägger till Touch Bar-utrustade tangentbord med Touch ID-stöd som komplement till de vanliga Magic Keyboard-produkterna med fysiska funktionsknappar.

7. Förbättra Apple Music

Den strömmande musiktjänsten #Apple Music är nu ett och ett halvt år gammal, och har vuxit med en imponerande hastighet även om den ännu inte är något hot mot Spotify vad gäller antalet användare. Apple presenterade i somras en rad åtgärder som gjorde tjänsten enklare och roligare att använda. Vi efterlyser en fortsatt utveckling för Apple Music, inte bara gällande innehåll utan framförallt i funktion.

Ett ställe där Apple Music fortfarande ligger efter Spotify är de sociala funktioner för att dela med sig av musiken till sina vänner. Vi vill se Apple Music satsa på detta, kanske inte via en egen social plattform utan med bredare stöd för Facebook och Twitter. Det ska vara superenkelt att dela en spellista med sina vänner, utan att behöva klicka sig fram flera steg i en meny. Lika lätt ska det vara att skapa en lista tillsammans med sina kompisar, där alla kan bidra med låtar.

När vi ändå är på gång, varför inte släppa en ny och välputsad Musik-app för Mac och låta Itunes pensionera sig med guldklocka och väl förättat värv.

Vad har vi missat? Vad vill du själv se från Apple under 2017? Kanske någon särskild ny produkt, eller bara ett område där Apple behöver satsa? Skriv och diskutera i kommentarerna!

Kommentarer
38 svar

Denna vecka samlas redaktörerna Amanda och Jakob för att prata om Apples nya produkter, frånvaron av ett event, nya appar och ett I-landsproblem.

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Apple har öppnat portarna till sin nätbutik, och de produkter som visades tidigare i veckan går nu att beställa.

Twitter överväger att börja ta betalt för vissa premiumfunktioner, bland annat kraftigare analysverktyg och mer detaljerade notiser.

Första avsnittet i dokumentärserien om punkbandet Green Day ligger nu uppe på Spotify.

Nu går det att reagera på meddelanden även i Messenger. Det går även att pinga folk i konversationer i chattklienten.